Smacznie, prosto, zdrowo i niebanalnie - zapraszam. ... bo to co znane nie zawsze musi być nudne Składniki: 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej 1 1/2 szklanki mleka opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu kilka truskawek 3-4 migdały Przygotowanie: Migdały rozdrabniamy. Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, zagotowujemy. Dodajemy rozdrobnione migdały. Zmniejszamy płomień i wsypujemy kaszkę, ciągle mieszając. Gotujemy, aż całość zgęstnieje, a kaszka(...)wchłonie większość mleka (ciągle mieszając). Kaszkę przekładamy do pucharków lub szklanek - warstwa kaszki, truskawki, znów warstwa kaszki. Na wierzch, każdego pucharka układamy truskawki (całe lub pokrojone na mniejsze kawałki) i opcjonalnie dodajemy po kilka całych migdałów. Smacznego
Słodkie okruszkiSwoją drogą jest to idealny posiłek na lunch w pracy lub wczesną kolację. Składniki: kilka liści Endywii 1/2 pomidora malinowego 1/4 czerwonej papryki 80 gram sera typu włoskiego garść truskawek kiełki rzodkiewki łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli oraz pieprzu Warzywa i truskawki myjemy, liście endywii rwiemy i wrzucamy na dno miski. Pomidora kroimy(...)ćwiartki, paprykę w kostkę, truskawki na pół. Umieszczamy w misce. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem oraz kiełkami. Z miodu, musztardy i oliwy z oliwek robimy dressing. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem
Mango Papajasię przy każdej okazji, także dla dzieci. Składniki: 8 jajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 8 łyżek oleju rzepakowego 4 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki świeże lub z kompotu (lub inne owoce) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość(...)dokładnie miksujemy i wylewamy na blaszkę (25x30 lub ciut większą) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy równomiernie opłukane, odszypułkowane i odsączone z nadmiaru wody truskawki (niezbyt ciasno, bo jak puszczą sok wyjdzie nam zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce
Kolorowy PrzepisownikByłam ciekawa połączenia kawy z truskawkami. Nie zawiodłam się. Poza tym, że dobrze smakuję to jeszcze ładnie wygląda. Polecam! Składniki: Biszkopt kawowy: 6 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa kawowo- śmietankowa: 300 g śmietany kremówki(...)galaretki truskawkowe 250 ml. jogurtu naturalnego 500 ml gorącej wody Poncz: woda z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200 g świeżych truskawek Sposób przygotowania Przygotowanie: 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać
Nastoletnie WypiekanieSezon truskawkowy w pełni :D Dlatego proponuję słodkie, puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. letniego mleka 3 łyżki cukru 60 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli Kruszonka: 40 g masła zimnego 80 g mąki pszennej 40 g cukru Dodatkowo(...)truskawek bułka tarta 1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło
Nastoletnie WypiekanieMałe, słodkie co nieco, czyli truskawki zapiekane w koglu - moglu. Składniki (na 2 małe kokilki): 2 żółtka 3 czubate łyżeczki cukru szczypta cukru waniliowego 6 truskawek Wykonanie: Truskawki układamy w 2 kokilkach. Żółtka ubijamy z cukrem i szczyptą cukru waniliowego. Kogel - mogel rozlewamy do kokilek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: 2 kg świeżych truskawek 3/4 kg cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Truskawki myjemy następnie oczyszczamy z szypułek. Przekładamy do miski wsypujemy cukier, rozgniatamy za pomocą blendera około 20 minut. Cytrynę sparzyć, trzemy na tarce o drobnych oczkach, sok wyciskamy dodajemy wraz z tartą skórką do zmiksowanych truskawek. Odstawiamy na 24 godz. Na drugi dzień sos truskawkowy wlewamy
kgwjanczewoSkładniki: herbatniki 2 paczki duże, gorzka żołądkowa z figą 100 ml, twaróg 1 kg/wiaderko, cukier puder 1/2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, woda 150 ml, śmietana 30 % 200 ml, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania tortownica 24 cm - herbatniki petit beaury rozłożyć na dnie blaszki i polać je wódką gorzką o temperaturze pokojowej śmietanę 30% , twaróg bezsmakowy z wiaderka, cukier(...)puder mikserem utrzeć na jednolitą masę, żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i i w trakcie mieszania mikserem wlać żelatynę powoli połowę masy serowej rozsmarować na herbatnikach, poukładać całe truskawki, rozsmarować resztę masy serowej na wierzchu poukładać połówki truskawek, 2 galaretki rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić, tężejącą wlać na wierzch i schować do lodówki na kilka godzin
W Mojej Kuchni Lubiętrochę takie wspomnienie lata. Trochę truskawek zamrożonych z poprzedniego sezonu ,biszkopty i amaretto...coś na słodko. Składniki 800 g mrożonych truskawek 70 g brązowego cukru czarna herbata amaretto opakowanie biszkoptów Lady Fingers Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Herbatę zaparzamy ,studzimy i mieszamy z amaretto w proporcji 1:1. Biszkopty nasączamy herbatą wymieszaną z alkoholem. Przekładamy(...)pucharków. Truskawki podgrzewamy ,wsypujemy cukier i smażymy do momentu ,kiedy będą gęste. Miksujemy. Zalewamy biszkopty ,zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
R'n'G KitchenMieliśmy niesamowitą ochotę na połączenie naszego ulubionego sera z owocami. Wyszła przy tym smaczna i zdrowa sałatka. Składniki 200 g truskawek opakowanie roszponki 70 g sera koziego ( u mnie Cabecou ) garść listków bazylii polewa Glassa Gastronomica Sos : 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki wody sól pieprz bazylia suszona Przygotowanie Sos : oliwę(...)oliwek, ocet balsamiczny, syrop klonowy, przyprawy i wodę połączyłem w słoiku. Energicznie potrząsnąłem, aby składniki się połączyły. Truskawki obrałem z szypułek, umyłem, pokroiłem na kawałki. Sałatę i listki bazylii umyłem, osuszyłem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, bazylię. Polałem sosem. Posypałem pokrojonymi truskawkami. Na wierzch położyłem ser kozi. Wszystko polałem Glassa Gastronomica
R'n'G Kitchenniecierpliwością czekamy na truskawki z ogródka. Doczekać się nie mogliśmy i przygotowaliśmy drink z dostępnych w sklepie owoców. Polecamy również wersję bezalkoholową. Składniki 250 g świeżych truskawek 500 ml napoju energetycznego Burn 100 ml czystej wódki łyżeczka posiekanego imbiru 40 ml soku z limonki tajskiej 30 ml syropu kokosowego lód Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie(...)składniki wrzucamy do blendera ,miksujemy. Do szklanek typu long wrzucamy kostki lodu ,wlewamy drink. Dekorujemy truskawką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination
R'n'G KitchenBomba witaminowa połączona z wapniem. Idealny napój chłodzący w letnie ,upalne dni. Składniki 500 g truskawek 1 duże mango 3 łyżki cukru trzcinowego 400 ml mleka bananowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki myjemy ,odrywamy szypułki ,kroimy na pół i miksujemy. Mango obieramy ,kroimy w kostkę ,dodajemy do truskawek razem z cukrem ,ponownie miksujemy. Całość dopełniamy
R'n'G Kitchenwłaśnie robimy kolejną partię przetworów. Rezultaty już niedługo :D Tymczasem polecamy powrót do korzeni i smaków zamkniętych w dojrzałych owocach. Ten aromat pozostaje na wieki w naszych pamięciach. Składniki truskawki (ilość dowolna) cukier (1 łyżka na słoik 500 ml) gorąca woda Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki myjemy, osuszamy. Szypułki odrywamy ,truskawki przekładamy do słoików
R'n'G Kitchenupały :P Składniki 1 garść truskawek 1 garść poziomek 1 garść jagód 500 ml sorbetu cytrynowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki ,poziomki i jagody myjemy, odsączamy. Z truskawek usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera. Do owoców dodajemy sorbet, dokładnie miksujemy. Koktajl przelewamy do szklanek, podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenJeszcze jeden przepis z truskawkami w roli głównej. Tym razem granita truskawkowo grejpfrutowa z dodatkiem martini, doskonale sprawdza się podczas upalnych dni, których ostatnio nie brakuje. Gwarantowane maksymalne orzeźwienie :) potrzebujemy: 400 g truskawek 1,5 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów 3/4 szklanki martini nie całe pół szklanki cukru ( można dodać mniej lub pominąć) Cukier mieszamy z połową szklanki wody. Podgrzewamy(...)momentu aż cukier się rozpuści. Studzimy. Truskawki miksujemy, następnie wlewamy do nich syrop cukrowy oraz sok grejpfrutowy i martini. Wstawiamy na ok 7 godzin do zamrażarki. Mieszamy mniej więcej co 1,5 godziny
noteskulinarnyfiga