truskawka - 16921 przepisów (strona:402/1129)

Koktajl owocowy banan+ananas+ truskawki. 108

około 2 szklanki soku 1 dojrzały banan 1/2 ananasa 25 dkg dojrzałych truskawek ( świeże lub mrożone ) Sposób wykonania :   B anana i ananasa obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki. Truskawki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , usuń szypułki. Do podajnika Twojej wyciskarki lub sokowirówki włóż po kolei : pokrojony banan, ananas, truskawki. Uruchom urządzenie. Sok najlepiej wypić od razu

Przepisy i porady kulinarne
Shake truskawkowo-bananowy 67

Orzeźwiający i bardzo smaczny. Można wymieszać z winem musującym, truskawkowym lub z likierem XuXu. Składniki 500 g świeżych truskawek 2 banany 500 ml mleka 1,5 % bez laktozy   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki   myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Wszystko przekładamy do stojącego blendera , zalewamy

R'n'G Kitchen
Wiosenne ciasto urodzinowe wg Aleex 144

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku • 500 g mrożonych (lub świeżych) truskawek Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt według tego przepisu , ale z podaną w tym przepisie ilością składników. 2. Biszkopt ostudzić na kratce, a następnie przekroić na dwa blaty. 3. Ugotować budyń(...)biszkoptu posmarować połową masy, powstanie dość cienka warstwa. 7. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu i rozsmarować na nim drugą część masy. 8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. 9. Truskawki przesypać do miski, większe przekroić na cząstki. Mrożonych nie rozmrażać! 10. Zalać truskawki gorącą galaretką. Wymieszać, ostudzone wstawić do lodówki. 11. Kiedy zacznie tężeć, galaretkę z owocami wyłożyć na wierzch

W mojej kuchni
Rolada bezowa z galaretką truskawkową 150

skonsumowana. Prosto i smacznie, polecam Składniki: 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk) 1 szklanka cukru pudru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Galaretka truskawkowa: 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder  nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet , szybko(...)Sprawdzam, naciskając palcem, czy rolada "sprężynuje", jeśli tak wyjmuję roladę, przekładam na czystą ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia.  Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam ,aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki

Ciasteczkowy Potwór
letni torcik bez pieczenia 134

lato i powoli zaczynamy myśleć o lżejszych deserach, bardziej owocowych i kolorowych. Do zrobienia tego torcika użyłam zapasu mrożonych owoców ale jeśli tylko pojawią się świeże jagody, maliny i truskawki to taki deser będzie smakował jeszcze lepiej.  *tortownica 26 cm Składniki: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki malin  1/2 szklanki jagód 3/4 szklanki truskawek 300 ml śmietanki kremówki(...)galaretki: malinowa, fioletowa, truskawkowa 3 łyżki cukru owoce: śliwki, kiwi, banany lub inne Maliny, jagody i truskawki umieścić każde w osobnym rondelku i zasypać łyżką cukru. Gotować chwilę aż puszczą sok. Galaretki rozpuścić każdą osobno w połowie szklanki wody. Kremówkę ubić na sztywno i podzielić na trzy części. Dno tortownicy wyścielić papierem i wyłożyć biszkopty. Maliny podzielić na połowę. Jedną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 136

Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana! Zresztą poczytajcie sami! ;-))) Dzień dobry(...)Biedronce ) - 6 łyżek lemon curd (do kupienia np. w Tesco) - 2 łyżki śmietanki 18% Całość wymieszaj rózgą na gładką masę. Babki kroimy na połowę, przekładamy kremem i truskawkami, na wierzch krem i truskawki. Przechowujemy w lodówce. PS. Z przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę w większej formie, lub 2 czy 3 w mniejszych formach. Co sądzicie o takim torciku

SMYKWKUCHNI
Szybki mus truskawkowo-jabłkowy 197

wcinała, aż jej się uszy trzęsły. Mi pewnie też, bo smakowało mi również. Zdrowa przekąska, idealne też na śniadanie lub podwieczorek. Mus można zresztą jeść bez niczego. Kwaskowaty dzięki truskawkom, a zarazem dostatecznie słodki, przynajmniej jak dla nas. Składniki: 200-250 g truskawek mrożonych lub świeżych 3 średnie słodkie jabłka opcjonalnie nieco cukru lub miodu  Przygotowanie: Jabłka umyj(...)obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałeczki i wrzuć do garnka. Świeże truskawki umyj i pokrój na pół lub w ćwiartki, jeśli są duże. Mrożone też pokrój. Wrzuć do jabłek. Garnek wstaw na średni gaz i często mieszając, doprowadź do gotowania. Owoce puszczą szybko soki. Zmniejsz ogień i duś do 7-10 minut, do miękkości owoców. Często mieszaj. Zdejmij

Anioszek w kuchni
Urodzinowe babeczki z truskawkami 119

Przepis na te babeczki jest już na blogu. Tym razem z pysznym kremem na bazie mascarpone i sławnego kremu czekoladowego. Moje urodzinowe babeczki ozdobiłam ćwiartkami truskawek. Mam nadzieje, że smakowały! Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej  * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu(...)waniliowego * krem : 200g mascarpone, 5łyżek Nutelli * do ozdobienia babeczek najlepsze będą owoce np truskawki  Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mascarpone dokładnie wymieszać z kremem czekoladowym, przełożyć do rękawa i ozdabiać babeczki. Na każdej ułożyć

Magiczne Życie Marty
Kokosowo-migdałowy tort z truskawkowym dżemem Chia 141

młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)  6 dużych łyżek syropu klonowego (lub innego słodzika) 2 limonki (sok) Dżem wiśniowy: 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone) 2 łyżki syropu klonowego 2/3 szklanki- ok 130 gram nasion Chia Dodatkowo (opcjonalnie): 1 garść orzechów nerkowca Przygotowanie: Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne cząstki. Dodaj(...)masy. Tak przygotowaną masę wyłóż na zastygniętą podstawę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni. Całość włóż jeszcze raz do zamrażalnika w celu zastygnięcia. W tym czasie przygotuj dżem truskawkowy. Truskawki zmiksuj w robocie kuchennym z syropem klonowym i nasionami Chia. W moim przypadku użyłam truskawek mrożonych, które wcześniej rozmroziłam. Następnie przełóż całość do pojemnika i wstaw do lodówki

Smiling Shrimp
Tort z bitą śmietaną i truskawkami 167

piekł, postawił nieco na gotowca, a dokładnie postanowił wykorzystać gotowy biszkopt, reszta  wykonana już przez niego z moimi małymi podpowiedziami. Tak powstał Tort z bitą śmietaną i truskawkami , który przypomina wyglądem też tartę. Składniki: - 1 biszkopt - śmietana 30% (3 małe kubki) - 2 łyżki cukru pudru - 1 śmietan-fix - dżem truskawkowy - 1/3 szklanki przegotowanej wody - świeże truskawki Forma: okrągła forma(...)gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaję cukier oraz śmietan-fix. Gotową śmietanę odkładam do lodówki. Biszkopt smaruję na wierzchu dżemem. Na to nakładam śmietanę, wyrównuję, ale tworząc lekką górkę. Truskawki oczyszczam z szypułek i przecinam na pół. Układam równo na śmietanie lekko je wciskając. Tort odkładam do lodówki na 1-2 godziny

Kuchnia co dnia
Galaretkowy przekładaniec z truskawkami 144

Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników. 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku 1 galaretka truskawkowa 500 ml wrzątku 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 1,5 szklanki truskawek Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu(...)cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy  masy mocno stężeją

VioletoweKucharzenie
Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. 379

jajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę: 300ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki na mus truskawkowy: 350g mrożonych truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 czubata łyżka cukru pudru   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Truskawkowa kostka – Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodać(...)rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki niezmiksowanych truskawek). Wylać mus truskawkowy na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego! The post Truskawkowa

Kulinarne Przeboje
Lody domowe truskawkowe i śmietankowe 102

przygotowaną masę przelewamy do urządzenia do lodów i dalej postępujemy według instrukcji urządzenia LODY TRUSKAWKOWE Składniki: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 150 g truskawek  Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek, a następnie miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus z truskawek. Wszystko mieszamy

Bon appetit mon amie
Czekoladowy pudding chia 267

dodatkiem ziaren, owoców czy orzechów. Na  śniadanie najlepiej przygotować chia wieczorem i zostawić na noc np. w lodówce,aby nasionka miały czas napęcznieć.  CZEKOLADOWA CHIA  z TRUSKAWKAMI i PISTACJAMI   Składniki: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia 1,5 szklanki mleka czekoladowego (lub mleko 2% plus 2 łyżeczki kakao i ewentualnie miód) kilka truskawek 2 łyżeczki posiekanych(...)zostawiamy na kilka godzin aby nasiona wchłonęły płyn. Jeśli pudding ma być na śniadanie najlepiej namoczyć nasiona wieczorem i zostawić na noc. Gotowy pudding posypujemy pistacjami i pokrojonymi truskawkami. Jeśli używamy mleka czekoladowego nie trzeba puddingu dosładzać. W wersji z użyciem tradycyjnego mleka i kakao dodajemy miód lub cukier puder do smaku. Follow my blog with bloglovin!   (inspirację

Bon appetit mon amie
Niedzielny deser z owocami lata 123

odpowiedź była by tylko taka: lody i owoce.  Lato nie tylko pachnie owocami, ale i odurza całą paletą soczystych kolorów. Sezon na letnie owoce zaczyna się od truskawek, przechodzi przez czereśnie, a zaraz potem pojawiają się maliny, porzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka.  Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata.  DESER z OWOCAMI LATA Składniki(...)szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona lub agrest Przygotowanie: Kaszę manną gotujemy na mleku, a następnie studzimy. Powinna być bardzo gęsta. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Na dno pucharków lub miseczek układamy warstwę kaszy, na nią winogrona lub agrest. Owoce zalewamy warstwą tężejącej zielonej galaretki. Odstawiamy

Bon appetit mon amie