truskawka - 16921 przepisów (strona:405/1129)

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 88

cukru 250 g mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli masa: 330 ml śmietanki kremowej 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 300-500 gram świeżych truskawek Sposób wykonania: Przesianą mąkę , cukier, pokrojone w kawałki masło, żółtka i sól zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę,schładzamy w lodówce przez około 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę(...)przenosimy na formę do tarty wykładając nim dno i boki formy. Przycinamy wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz. Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie

Darcia w kuchni
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 116

wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: acai, granaty (10 500), jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż (1 szklanka(...)swojego smaku): 2 garści jarmużu, 3 marchewki, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 jabłko, 1 cytryna. JAGODOWY: 2 szklanki malin, 2 pomarańcze, 1/2 szkl. całych żurawin, 1,2 szkl. truskawek ANANASOWO - JAGODOWY: 1 szkl. jeżyn, 1/2 szkl. jagód, 1/2 szkl. malin, 1 garść natki pietruszki, 1 szkl. nananasa ZIELONY: 1 szkl. zielonej pietruszki, 1 szkl. świeżych liści szpinaku, 1 szkl. jarmużu

Naturalna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z owocami lata i kruszonką 164

upiec cynamonową drożdżówkę do odrywania - piekłam ją 3 razy i za każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna   Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru(...)mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka ok 1 kg truskawek szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców łyżeczka cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko

sierotka maRysia w kuchni
Lody truskawkowe 119

Normal 0 21 Śmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki   Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć ze śmietaną. Przełożyć masę lodową do pojemnika i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu lody nakładamy do miseczki i dekorujemy truskawkami Normal

Camilla w kuchni
CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM 138

Kruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje   rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)nadzienie: 300-400g rabarbaru 3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części. Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki. Dodałam do niego konfiturę z truskawek. Wymieszałam ją z rabarbarem. Odstawiłam i zabrałam się za ciasto. Przesiałam mąkę przez sitko. Dodałam cukier wanilinowy. Cukier. Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone masło. Na koniec miękki śmietankowy

potrawyregionalne
ciasto piaskowe z truskawkami 94

Jeśli chodzi o ciasta z truskawkami to najbardziej lubię te proste, nieprzekładane i najlepiej z kruszonką. Dokładnie takie jak to ciasto piaskowe- zwarte, nie suche, dodatkiem chrupiącego kokosu. Takie prawdziwie babcine ciasto.  *foremka 23*28 cm Składniki: 4 jajka 300 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 160 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)truskawek na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki łyżka cukru 2 łyżki kokosu Masło stopić w rondelku i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Wsypać mąkę, wlać masło i wszystko razem zmiksować na jednolite gęste ciasto. Przełożyć je do foremki wyłożonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort urodzinowy z owocami 147

Zostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący.  * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego 500 g truskawek 1/2 szklanki poziomek 1/2 szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Serniczek - Truskawkowa moc 130

truskawek 400 g sera białego 1 szkl cukru sok z połowy cytryny 3 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku. Do kubka blendera wrzucić 800 g umytych i odszypułkowanych truskawek, rozmiksować je, dodać cukier, pokruszony ser i sok z cytryny. Dobrze zmiksować na jednolitą puszystą masę, dodać przestudzoną żelatynę i całość wlać do tortownicy(...)Zastudzić. galaretkę rozpuścić w 0,5 l wrzątku i przestudzić. Na serniku ułożyć przekrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki

Gotowanie jest łatwe
Serniczek red & blue z owocami 118

sera białego 2 szkl mleka 8 łyżek cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć(...)truskawek, wstawić do lodówki. Maliny, szklankę mleka, 4 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera , żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do malinowej masy i przelać do formy, wyrównać i wstawić do lodówki. Po wyjęciu z formy udekorować truskawkami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Truskawkowy szejk 132

litr kefiru (grzybek tybetański) 200 g truskawek 3 łyżki cukru listki mięty Kefir przelać do kubka blendera , dodać cukier i truskawki, oraz 3-4 listki mięty Dobrze zmiksować. Schłodzić, rozlać do kubeczków, udekorować listkiem mięty i plasterkiem truskawki

Gotowanie jest łatwe
Curd truskawkowy 150

truskawek (oczyszczonych) pół cytryny 700 g cukru 200 g masła 8 jajek Truskawki zmiksować, można przetrzeć przez sito ale ja tego nie robiłam. Jajka z cukrem ubić na parze , dodać sok z cytryny, i masło. Ubijać aż masło się rozpuści, następnie dodać zmiksowane truskawki i ciągle ubijając rozgrzać dobrze curd , ale nie zagotować, jajka powinny zagęścić krem w innym przypadku

Gotowanie jest łatwe
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 113

żółtko z ciasta czerwonego      100g mąki      100g cukru        masa budyniowa      200ml mleka      120g truskawek      1 budyń śmietankowy      2 łyżki cukru      150g masła w temperaturze pokojowej   galaretka truskawkowa Przygotowanie:  Ciasto czerwone: mąkę przesiać(...)Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić.  Pokroić w grube paski. Masa budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować

Amatorka kuchenna
Jogurtowy krem z musem truskawkowym 125

Truskawki – 50 dag Cukier – 3 łyzki Śmietana kremówka – 25 dag Jogurt naturalny – 35 dag Cukier waniliowy – 1 op Cukier –10 dag  Truskawki oczyścić z szypułek, dokładnie umyć i zmiksować z cukrem drobnym kryształem na mus. Jogurt zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ze zmiksowanym jogurtem. Do schłodzonych szklaneczek wlać mus, następnie biały(...)krem jogurtowy i schłodzić. Ozdobić truskawkami i miętą

Camilla w kuchni
,,Lekka sałatka z truskawkami i melonem’’ 127

Prezentuję Wam dziś niezwykle lekką i szybką w przygotowaniu sałatkę z soczystymi truskawkami i miodowym melonem. To pyszny i słodki owoc, który świetnie nadaje się do podania jako przekąska czy deser albo dodania do smacznych, letnich, owocowych chłodników czy sałatek. Jest owocem idealnym do łączenia zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi składnikami. Sami spróbujcie! Składniki: 3 garście rukoli 1 melon(...)truskawek 1 łyżka słoneczniku (można dostać w sklepie Winoszarnia lub w sklepie Piątnica ) Winegret: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu szczypta chilli sól, pieprz do smaku Na półmisku układamy liście rukoli, truskawki, wycięte kulki melona i całość posypujemy słonecznikiem. Wszystkie składniki na winegret mieszamy i polewamy przed podaniem sałatkę

Podróż w kulinaria
Owocowa sałatka końca lata 79

Pyszna sałatka z owocami, które w tym tygodniu udało mi się kupić na rynku. Bardzo się zdziwiłam kiedy zobaczyłam piękne truskawki. Maliny i borówki jeszcze przez kilka dni będą dla nas dostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku(...)limonki balansuje wszystkie smaki. Całość utrzymana w konwencji jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni :) Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania