Jedyne co, to w tym roku w sezonie truskawkowym to mi brakuje odpowiedniej temperatury na zewnątrz i słoneczka. Ale i tak musiałam zrobić zimnego shake. Składniki: 500 g świeżych truskawek 250 ml mleka 1-2 łyżki cukru trzcinowego 4 gałki lodów truskawkowych klik 250 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować(...)zmiksować. Rozlać do szklanek a na wierzch nałożyć bitą śmietanę. Podać zaraz po przygotowaniu. Bita śmietana: zimną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Do przygotowania shake używać schłodzonych truskawek i zimnego mleka
Ala piecze i gotujeDodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos, który jest esencją każdej sałatki. SKŁADNIKI: 1 sałata rzymska ( lub inny zestaw sałat) 1 ogórek 1/2 piersi z kurczaka 1 pomidor 2 jajka 5-6 truskawek 1 łyżka prażonego słonecznika zioła do kurczaka(...)Obsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy miód i smażymy aż kurczak obtoczy się miodem i skarmelizuje. Dodajemy do sałatki. Na wierz dajemy pokrojone w ćwiartki truskawki Składniki sosu łączymy i dobrze rozcieramy żółtko. Po co żółtko? Otóż sos nie będzie przeciekał, tylko dostanie gęstej kleistej konsystencji. Przed podaniem polewamy sosem sałatkę. lekko mieszamy. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie EwyZapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki do smażenia: olej roślinny Rybę płuczę(...)oleju roślinnego i układam rybę "od skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam 30 sekund i wyłączam palnik, zostawiając rybę jeszcze przez 1 minutę na rozgrzanej powierzchni. Truskawki płuczę, usuwam szypułki i kroję drobniej. Rozgrzewam nieco oleju, wrzucam truskawki, dodaję bulion, cukier, sok z cytryny i gotuję do momentu odparowania 1/3 płynu od chwili zawrzenia. Następnie miksuję blenderem
W kuchni Karmel-itkiKolorowa pyszna sałatka na sałacie. Truskawki w towarzystwie serka camembert oraz szynki dojrzewającej. Całość skropiona pysznym sosem balsamicznym. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty, u mnie mieszanka z mojego warzywniaka 1 serek camembert 100 g szynki dojrzewającej w cienkich plastrach 4-5 dużych truskawek olej rydzowy sos balsamiczny Składniki na dwie porcje sałatki. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Serek pokroić(...)trójkąty i ułożyć na sałacie. Pomiędzy kawałkami sera ułożyć plasterki szynki zwinięte w "różyczki". Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć między kawałkami sera i szynką. Tuż przed podaniem sałatkę skropić olejem rydzowym i sosem balsamicznym
Monia miesza i gotujemiała z pewnością wycisnęłabym bitą śmietanę do kieliszków, lub przygotowała podobne czekoladowe foremki w silikonowych foremkach na muffinki. W każdym bądź razie chciałam Wam pokazać, że bita śmietana z truskawkami wcale nie musi być nudna. Jeśli Wy akurat nie piekliście cupcakes tak jak ja, a chcecie wiedzieć jak przygotowałam kawową bitą śmietanę napisałam przepis. Dość oczywisty, ale spotykam się(...)Składniki: 150 ml śmietany kremówki 30 % (myślę, że tyle powinno wystarczyć) 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy w proszku ( u mnie typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilka truskawek mikro krople mix 8 szt salaterki czekoladowe frak Wykonanie: Dzięki gotowym już salaterkom wystarczyło, że tylko ubiłam kremówkę z kawą i wycisnęłam ją do salaterek, potem tylko posypałam czekoladowymi kropelkami
Blondynka GotujeSezon na przetwory - czas start ! No to zaczynamy zabawę w przygotowywanie zapasów na zimę. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony zestaw, czyli truskawka w duecie z rabarbarem. od kilku lat robię go już w troszkę innej wersji ( przepis tutaj ) , w tym roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej. Dżem truskawkowy z rabarbarem(...)Składniki: 1000 g truskawek 400 g rabarbaru 300 g cukru sok z cytryny Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w kawałki. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny
Kulinarne przygody GatitySkładniki : makaron truskawki ewentualnie cukier Przygotowanie : Makaron ugotować Truskawki umyć, dobrze osączyć i zmiksować z cukrem Zmiksowanymi truskawkami polać ugotowany makaron. Smacznego
Proste Potrawynaturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ opakowania budyniu śmietankowego 200 ml kremówki 1 śmietan(...)łyżka cukru pudru truskawki do dekoracji 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez
Jadło i czytadłourlopu pogoda się poprawi, a tymczasem napiszę o smacznym drinku porzeczkowym ;-) SKŁADNIKI 500 g czerwonej porzeczki + 1,5 - 2 litrów wody gazowana woda syrop owocowy o smaku maliny lub truskawki wódka do dekoracji truskawki, czerwone porzeczki lub inne owoce WYKONANIE Proporcje są zależne od tego w czym macie zamiar drinka przygotować. U mnie były to kieliszki do martini i takie(...)jeden pełny i połówka), nalać trochę wody gazowanej i wymieszać. Następnie wlać schłodzony kompot porzeczkowy do wysokości takiej by zmieścił się jeszcze kieliszek 0,25 soku z maliny lub truskawki. Na sam koniec wlewamy gęsty sok, który osiądzie nam na dnie drinka. Pozostaje nam tylko ozdobienie owocami i drink jest gotowy. Do drinków z czerwonej porzeczki potrzebne jest mieszadełko
Passions hobbies lifeDziś moja kochana pociecha przyniosła do domu cały kosz pięknych, świeżutkich truskawek zerwanych prosto z krzaczka. A że wszyscy uwielbiamy, te małe czerwone słodkości, powstało z nich kilka pysznych dań. Będą desery, koktajle, ciasta... pomysłów jak zawsze miałam sporo. Na początek zapraszam Was na prosty, ale jakże smaczny deser truskawkowy z ricottą. Mi od razu poprawił humor. Spróbujcie. ... prosty(...)jakże smaczny i apetycznie wyglądający deser truskawkowy z ricottą Składniki: 100 g ricotty 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki truskawek 1-1 1/2 łyżki cukru * kilka borówek 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody * ilość w zależności od upodobań i słodkości owoców Przygotowanie: Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności od słodkości owoców dodajemy cukier
Słodkie okruszkijedyny wyjątek, zresztą nie jest to komercyjna firma, ale niewielka, rodzinna, która ma w swojej ofercie produkty bez konserwantów. Ale nie o tym dzisiaj. Przetworzyłam już wszystkie truskawki, teraz pomału wklepuję przepisy. W tym roku postawiłam na przetwory bez użycia żelfixów i innych polepszaczy. Owszem z produktami żelującymi pracuje się szybciej, a ja w tym roku postanowiłam się nie spieszyć(...)wykonywana metodą, którą wszyscy dobrze znacie ze swoich domów, tak jak i ja znam ze swojego. Zawartość cukru znacznie zmniejszyłam i mimo tego konfitury są słodkie. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam
Blondynka Gotujetych co o niej nie słyszeli, wpisuję ten przepis. W moich konfiturach nie ma zbyt wiele cukru, bo tak lubię. Dlaczego odlewam sok ? Co roku przerabiam 30 kg truskawek, obieram tą ilość jednego dnia, a potem smażę do północy i tak przez kolejne dwa dni, więc musiałam jakoś przyspieszyć proces smażenia, ale to wcale nie było złym posunięciem, bo przy(...)okazji uzyskałam pyszny syrop truskawkowy , a konfitura nie ucierpiała na tym ani w smaku ani konsystencji. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru trzcinowego sok z połowy cytryny 10 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji
Blondynka Gotujealuminiową i wysypać na nie groch lub fasolę. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto po upieczeniu odłożyć do wystudzenia. Składniki na owocowy wierzch ciasta: 500g owoców (truskawek, malin, borówek, poziomek itp.) 3-4 łyżki dżemu (o smaku owoców których używamy) 100g galaretki o smaku owoców których używamy Wykonanie owocowego wierzchu ciasta: Zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu(...)dodając mnie wody, by szybciej tężała. Gdy galaretka wystygnie włożyć ją do lodówki. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na warstwie dżemu układamy owoce. Truskawki można pokroić, a inne drobne po prostu wyłożyć w całości. Na owoce wykładamy galaretkę - nie może być płynna, bo przemoknie nam przez ciasto. Musi mieć już taką tężejącą konsystencję. Po wyłożeniu galaretki ciasto wkładamy do lodówki
Mania Wypiekaniakogo: dla lubiących zdrowe napoje dla kochających truskawki pod każdą postacią dla lubiących napić się czegoś słodkiego, bez konserwantów Składniki: ok. 600g truskawek szklanka cukru (jeśli ktoś lubi słodkie napoje to 1,5 szklanki) 2 litry wody Wykonanie: Wodę z cukrem zagotować. Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Wrzucić do gorącej wody. Zagotować ponownie. Zestawić z palnika. Ostudzić
Mania Wypiekaniakogo: dla szukających zdrowej przekąski dla owocołasuchów dla lubiących bomby witaminowe Składniki: 300g kiwi (ok. 5 sztuk) 300g ananasa 300g truskawek 250g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego bita śmietana (opcjonalnie) cukier (do smaku - jeśli dla kogoś same owoce są zbyt kwaśne) Wykonanie: Kiwi obrać ze skórki i zmiksować/zblendować. (Dodać ewentualnie 2-3 łyżki cukru). Wyłożyć(...)szklanek/pucharków. Na warstwie kiwi położyć cienką warstwę jogurtu greckiego. Ananasa obrać i zmiksować/zblendować. Rozłożyć na jogurcie. Warstwę ananasową przykryć jogurtem. Truskawki umyć, usunąć szypułki i również zmiksować/zblendować. (Dodać ewentualnie 1-2 łyżki cukru). Wyłożyć na jogurcie. Udekorować rozetką bitej śmietany. Warstwy: 1. kiwi 2. jogurt 3. ananas 4. jogurt 5. truskawki 6. bita śmietana
Mania Wypiekania