Idealna herbatka na upalne dni, których w najbliższym czasie ma być coraz więcej :) Wspaniale gasi pragnienie, słodzona miodem, czyli zdrowsza, z truskawkami, cytryną i aromatyczną miętą. Orzeźwia, chłodzi, pysznie smakuje. Polecam! :) Składniki na 1 litr herbaty: 500 ml mocnej zielonej herbaty Posti (u mnie 4 torebki) 1 cytryna 12-15 truskawek kilka listków świeżej mięty 2-3 łyżki miody woda(...)niegazowana Do litrowego naczynia przelać mocną zieloną herbatę, dodać miód, wymieszać. Połowę cytryny pokroić w plastry, z pozostałej części wycisnąć sok i dodać do herbaty. Truskawki pokroić na mniejsze części, wrzucić je do herbaty, dodać pozostałą cytrynę i listki mięty. Wymieszać i uzupełnić wodą mineralną. Wystudzić, przed podaniem można dodać kostki lodu. Na zdrowie! :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia EwyKoktajl truskawkowy zna każdy i nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem. Przepis jest banalnie prosty, ale nie wyobrażam sobie, aby nie pojawił się na blogu. Ceny truskawek znacznie poszły w dół, tak więc zachęcam do truskawkowego deseru, bo sezon na te pyszne owoce nie trwa długo, a czekam cały rok! Zobaczcie także inne pomysły na koktajle: Koktajl bananowy z kiwi(...)Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Truskawkowy koktajl na maślance Składniki: 1 litr maślanki 500 g truskawek cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki umieszamy w kielichu blendera, wlewamy maślankę, dodajemy cukier lub miód wedle uznania, miksujemy. Najsmaczniejszy jest schłodzony, w butelce
Moja smaczna kuchniaSkładniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata(...)proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut, sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy upieczony, zostawić do wystudzenia w kapieli wodnej roztopić czekoladę
W Mojej Kuchni LubięDodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać(...)pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin
Tradycyjna KuchniaEkspresowy przepis na pyszną szarlotkę z truskawkami. Składniki: 25 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki(...)formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką. Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki, na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem. Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika
Tradycyjna KuchniaPyszny, naturalny i ekspresowy w wykonaniu :) U mnie dziś prawdziwie domowy kisiel truskawkowy! Składniki: 40 dag truskawek 10 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki wypłukać, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, a część zostawić w całości. Zalać 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody ( tak jak na galaretkę) i posłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z małą ilością zimnej, przegotowanej wody(...)wlać do przecieru truskawkowego. Wymieszać, lecz nie doprowadzić do wrzenia, dodać całe truskawki. Gorący kisiel rozlać do pucharków i ostudzić. Można również udekorować bitą śmietaną
Tradycyjna KuchniaPyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka żelatyny, Wykonanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na parze i przestudzić. Truskawki umyć i rozbić w blenderze. Wino zagotować i wymieszać z żelatyną. Śmietankę ubić, dodać cukier, wlać tężejące wino(...)dodać truskawki, wymieszać i przelać do pucharków
Tradycyjna KuchniaSezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z niedużą ilością zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i stale mieszając wlać zawiesinę mleczną. Zagotować, następnie odstawić z ognia, wymieszać z musem utworzonym z truskawek i żółtkami. Rozlać do salaterek i ozdobić truskawkami
Tradycyjna KuchniaSezon truskawkowy się zbliża! u mnie dziś truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie(...)dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaUwielbiam sezon truskawkowy! z wykorzystaniem tych pysznych owoców można przyrządzić wiele pysznych deserów :) Składniki: 30 dag świeżych truskawek, 10 dag okrągłych biszkoptów, 5 dag płatków migdałowych, 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka oliwy. Wykonanie: Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, wyłożyć biszkoptami, następnie truskawkami. Żółtka utrzeć z cukrami a pianę ubić na sztywno. Resztę biszkoptów pokruszyć(...)wymieszać z migdałami ( 1 łyżkę odłożyć), żółtkami i pianą. Delikatnie wymieszać, wyłożyć na truskawki i posypać odłożonymi migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 minut. Upiec na złoto i podawać na ciepło
Tradycyjna Kuchniamnie dziś truskawkowo :) Muszę wykorzystać ten sezon ile się da ! :) Moja propozycja na dziś to pączki z truskawkami ! Składniki: 4 szklanki mąki, 8 dag drożdży, ½ szklanki cukru, 1 kg truskawek, 5 żółtek, 3 jaja, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 dag masła, smalec do smażenia, ½ szklanki mleka, cukier puder do posypki. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić(...)wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać częściami na stolnicę wysypaną mąką. Utworzyć wałek i ucinać nożem jednakowej wielkości kulki. Nakładać dojrzałe truskawki i zlepiać końcami palców , następnie wyłożyć na stolnicy oprószonej mąką łączeniem do dołu. Gotowe pączki jeszcze raz odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, odsączyć na bibule i posypać
Tradycyjna KuchniaChyba każde dziecko uwielbiam tradycyjny ryż z truskawkami na mleku :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, 1 ½ szklanki ryżu, 2 ½ szklanki mleka, 1 ½ szklanki wody, 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą (1 ½ szklanki) zgotować, wlać wrzące mleko, olej, sól i gotować na wolnym ogniu . Pod koniec gotowania dodać cukier(...)waniliowy, wyłożyć ryż na półmisek, udekorować pokrojonymi truskawkami posypanymi cukrem, lub innymi owocami sezonowymi
Tradycyjna KuchniaMój obiad ;) udało mi się dokopać w zamrażarce do mrożonych truskawek ;) Składniki: około 300-400g mrożonych truskawek 50g makaronu żytniego razowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego bez cukru STEWIA lub fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Truskawki rozmrażamy i miksujemy makaron gotujemy w 2 szklankach wody, co jest istotne po ugotowaniu nie odlewamy wody od makaronu do ugotowanego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepisach (już mam ich w głowie całą masę;)) Jeden z nich właśnie zjadłam na kolację, mniam! podaję niżej prosty i szybki przepis składający się zaledwie z 3 składników ;) Składniki: truskawki (około 4 sztuk) otręby granulowane truskawkowe firmy Kupiec serek homogenizowany ilość uzależniona od naszego apetytu ;) Sposób przygotowania: Truskawki kroimy w ćwiartki serek homogenizowany mieszamy z kilkoma łyżkami otrębów układamy warstwowo(...)otręby, serek, otręby, truskawki, serek (lub jak kto woli inną kolejność) i zajadamy ;) smakuje genialnie! ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpojemnika na kostki lodu kiedy wszystko nam się zamrozi wrzucamy banana, serek i mleko (nie zamrożone) do blendera i miksujemy SORBET TRUSKAWKOWY Składniki: spora garść truskawek ewentualnie coś do dosłodzenia Sposób przygotowania: Umyte i obrane truskawki mrozimy w woreczku, aż będą twarde jak kamyk (ważne żeby nie były zbite razem tylko leżały luźno) zamrożone truskawki miksujemy w blenderze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość