truskawka - 16921 przepisów (strona:419/1129)

Mrożona zielona herbata z truskawkami 177

Idealna herbatka na upalne dni, których w najbliższym czasie ma być coraz więcej :) Wspaniale gasi pragnienie, słodzona miodem, czyli zdrowsza, z truskawkami, cytryną i aromatyczną miętą. Orzeźwia, chłodzi, pysznie smakuje. Polecam! :) Składniki na 1 litr herbaty: 500 ml mocnej zielonej herbaty Posti (u mnie 4 torebki) 1 cytryna 12-15 truskawek kilka listków świeżej mięty 2-3 łyżki miody woda(...)niegazowana Do litrowego naczynia przelać mocną zieloną herbatę, dodać miód, wymieszać. Połowę cytryny pokroić w plastry, z pozostałej części wycisnąć sok i dodać do herbaty. Truskawki pokroić na mniejsze części, wrzucić je do herbaty, dodać pozostałą cytrynę i listki mięty. Wymieszać i uzupełnić wodą mineralną. Wystudzić, przed podaniem można dodać kostki lodu. Na zdrowie! :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Truskawkowy koktajl na maślance 122

Koktajl truskawkowy zna każdy i nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem. Przepis jest banalnie prosty, ale nie wyobrażam sobie, aby nie pojawił się na blogu. Ceny truskawek znacznie poszły w dół, tak więc zachęcam do truskawkowego deseru, bo sezon na te pyszne owoce nie trwa długo, a czekam cały rok! Zobaczcie także inne pomysły na koktajle: Koktajl bananowy z kiwi(...)Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Truskawkowy koktajl na maślance Składniki: 1 litr maślanki 500 g truskawek cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki umieszamy w kielichu blendera, wlewamy maślankę, dodajemy cukier lub miód wedle uznania, miksujemy. Najsmaczniejszy jest schłodzony, w butelce

Moja smaczna kuchnia
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 168

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata(...)proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut, sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy upieczony, zostawić do wystudzenia w kapieli wodnej roztopić czekoladę

W Mojej Kuchni Lubię
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 108

Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać(...)pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 100

Ekspresowy przepis na pyszną szarlotkę z truskawkami. Składniki: 25 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki(...)formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Domowy kisiel truskawkowy 105

Pyszny, naturalny i ekspresowy w wykonaniu :) U mnie dziś prawdziwie domowy kisiel truskawkowy! Składniki: 40 dag truskawek 10 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki wypłukać, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, a część zostawić w całości. Zalać 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody ( tak jak na galaretkę) i posłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z małą ilością zimnej, przegotowanej wody(...)wlać do przecieru truskawkowego. Wymieszać, lecz nie doprowadzić do wrzenia, dodać całe truskawki. Gorący kisiel rozlać do pucharków i ostudzić. Można również udekorować bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Krem truskawkowy z alkoholem 165

Pyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka żelatyny, Wykonanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na parze i przestudzić. Truskawki umyć i rozbić w blenderze. Wino zagotować i wymieszać z żelatyną. Śmietankę ubić, dodać cukier, wlać tężejące wino(...)dodać truskawki, wymieszać i przelać do pucharków

Tradycyjna Kuchnia
Kisiel mleczno- truskawkowy 123

Sezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z niedużą ilością zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i stale mieszając wlać zawiesinę mleczną. Zagotować, następnie odstawić z ognia, wymieszać z musem utworzonym z truskawek i żółtkami. Rozlać do salaterek i ozdobić truskawkami

Tradycyjna Kuchnia
Truskawki w koszyczkach 157

Sezon truskawkowy się zbliża! u mnie dziś truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie(...)dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Suflet truskawkowy ekspresowo 128

Uwielbiam sezon truskawkowy! z wykorzystaniem tych pysznych owoców można przyrządzić wiele pysznych deserów :) Składniki: 30 dag świeżych truskawek, 10 dag okrągłych biszkoptów, 5 dag płatków migdałowych, 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka oliwy. Wykonanie: Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, wyłożyć biszkoptami, następnie truskawkami. Żółtka utrzeć z cukrami a pianę ubić na sztywno. Resztę biszkoptów pokruszyć(...)wymieszać z migdałami ( 1 łyżkę odłożyć), żółtkami i pianą. Delikatnie wymieszać, wyłożyć na truskawki i posypać odłożonymi migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 minut. Upiec na złoto i podawać na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z truskawkami 158

mnie dziś truskawkowo :)  Muszę wykorzystać ten sezon ile się da ! :) Moja propozycja na dziś to pączki z truskawkami ! Składniki: 4 szklanki mąki, 8 dag drożdży, ½ szklanki cukru, 1 kg truskawek, 5 żółtek, 3 jaja, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 dag masła, smalec do smażenia, ½ szklanki mleka, cukier puder do posypki. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić(...)wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać częściami na stolnicę wysypaną mąką. Utworzyć wałek i ucinać nożem jednakowej wielkości kulki. Nakładać dojrzałe truskawki i zlepiać końcami palców , następnie wyłożyć na stolnicy oprószonej mąką łączeniem do dołu. Gotowe pączki  jeszcze raz odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, odsączyć na bibule i posypać

Tradycyjna Kuchnia
Ryż z truskawkami 153

Chyba każde dziecko uwielbiam tradycyjny ryż z truskawkami na mleku :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, 1 ½ szklanki ryżu, 2 ½ szklanki mleka, 1 ½ szklanki wody, 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą (1 ½ szklanki) zgotować, wlać wrzące mleko, olej, sól i gotować na wolnym ogniu . Pod koniec gotowania dodać cukier(...)waniliowy, wyłożyć ryż na półmisek, udekorować pokrojonymi truskawkami posypanymi cukrem, lub innymi  owocami sezonowymi

Tradycyjna Kuchnia
Lekka zupa owocowa 196

Mój obiad ;) udało mi się dokopać w zamrażarce do mrożonych truskawek ;) Składniki: około 300-400g mrożonych truskawek 50g makaronu żytniego razowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego bez cukru STEWIA lub fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Truskawki rozmrażamy i miksujemy makaron gotujemy w 2 szklankach wody, co jest istotne po ugotowaniu nie odlewamy wody od makaronu do ugotowanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybki deser truskawkowy 139

przepisach (już mam ich w głowie całą masę;)) Jeden z nich właśnie zjadłam na kolację, mniam! podaję niżej prosty i szybki przepis składający się zaledwie z 3 składników ;) Składniki: truskawki (około 4 sztuk) otręby granulowane truskawkowe firmy Kupiec serek homogenizowany ilość uzależniona od naszego apetytu ;) Sposób przygotowania: Truskawki kroimy w ćwiartki serek homogenizowany mieszamy z kilkoma łyżkami otrębów układamy warstwowo(...)otręby, serek, otręby, truskawki, serek (lub jak kto woli inną kolejność) i zajadamy ;) smakuje genialnie! ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zestaw na upał 104

pojemnika na kostki lodu kiedy wszystko nam się zamrozi wrzucamy banana, serek i mleko (nie zamrożone) do blendera i miksujemy SORBET TRUSKAWKOWY Składniki: spora garść truskawek ewentualnie coś do dosłodzenia Sposób przygotowania: Umyte i obrane truskawki mrozimy w woreczku, aż będą twarde jak kamyk (ważne żeby nie były zbite razem tylko leżały luźno) zamrożone truskawki miksujemy w blenderze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania