Walentynkowe smakołyki na walentynkowy wieczór dla wszystkich zakochanych czyli bardzo proste babeczki z budyniem i truskawką to moja propozycja dzisiejszego dnia. składniki na 8 babeczek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko kostka masła 1,5 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 3 szklanki mleka 4 truskawki przepis(...)opakowania budyniu i 3 łyżki cukru. Po przestudzeniu budyniu dodajemy do niego łyżkę masła i dokładnie miksujemy.Tak przygotowany i schłodzony krem nakładamy na ostudzone babeczki, a na wierzch połówki truskawek
Smakowite DaniaWesoły podwieczorek dla malucha czyli deser z rozpuszczonej czekolady pomieszanej z herbatnikami z dodatkiem pysznego serka mascarpone z truskawką i kiwi . Słodko, smacznie i prosto, polecam wszystkim. składniki na 2 porcje serek mascarpone 250 g 2 łyżeczki cukru pudru 5 ciastek herbatników 5 kostek gorzkiej czekolady 1 małe kiwi 2 truskawki przepis Serek mascarpone miksujemy razem z cukrem pudrem(...)kąpieli wodnej a następnie gorącą łączymy z rozkruszonymi herbatnikami ,taką masę wkładamy na dno pucharka a na wierzch nakładamy krem z serka mascarpone. Deser dekorujemy plasterkami kiwi i truskawką
Smakowite DaniaPyszny kompot z rabarbarem i truskawkami , najlepiej smakuje na zimno, idealnie gasi pragnienie w upalne dni , może być znakomitym dodatkiem do drugich dań. składniki na 1,5 l kompotu 10 szt rabarbaru 3/4 szklanki cukru kryształu 6 dużych truskawek 1,5 l wody przepis Rabarbar kroimy w 3 cm paski ,wrzucamy do garnka , zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy(...)cukier i gotujemy do miękkości rabarbaru .Pod koniec gotowania wrzucamy umyte i pokrojone na pół truskawki, chwilę gotujemy. Kompot najlepiej smakuje mocno schłodzony
Smakowite DaniaSmakowite wiosenne ciasto z kremem, truskawkami i galaretką, będzie znakomitym deserem w gorące dni. Nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto mile połechce podniebienia smakoszy słodkości. składniki na okrągłą formę ciasta ciasto 170 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka(...)pieczenia krem 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy 250 ml śmietanki 36% 50 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej przepis Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut
Smakowite DaniaSmakowite ciasto z truskawkami to idealna propozycja na podwieczorek do popołudniowej kawy. Smakuje wyśmienicie i znakomicie poprawia nastrój. Wyjdzie każdemu laikowi kulinarnemu . składniki na okrągłą tortownicę 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 50 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru do posypania przepis Masło, jajka i cukier ucieramy(...)pieczenia na przemian ze śmietaną .Ciągle ubijamy do momentu aż uzyskamy gęstą konsystencje ciasta. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę ,wykładamy ciasto dokładnie rozprowadzając. Na cieście układamy truskawki. Ja użyłam mrożonych , które wcześniej rozmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody . Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. około 50 minut . Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaZimny, gęsty, chłodzący koktajl sorbetowy z truskawkami i bananem. Idealny na upalne letnie dni . Szybki i prosty w przyrządzeniu , smakuje znakomicie. składniki na 2 porcje 2 szklanki mrożonych truskawek 1 banan 3 łyżki cukru pudru przepis Mrożone truskawki lekko rozmrażamy. Po trochu rozdrabniamy za pomocą blendera , na przemian z bananem .Gdy owoce będą całkiem zmiksowane dodajemy 3 łyżki
Smakowite Daniaskładniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 20 truskawek 3 łyżki cukru pudru 500 g śmietany kremówki 30 % przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zimne mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę(...)soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na lekko wystudzone lub zimne gofry nakładamy porcję bitej
Smakowite DaniaPolecam dzisiaj prostą w przygotowaniu aczkolwiek czasochłonną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, smakowity wypiek który zawsze się udaje. Będzie to idealne ciasto na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na formę 25 na 30 cm 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 4 jajka 1,5 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1 szklanka oleju 1 opakowanie cukru waniliowego(...)truskawek ok 7 łodyg rabarbaru cukier puder do posypania przepis Na dno garnka wrzucamy rozkruszone drożdże, a na drożdże wsypujemy cukier kryształ i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej oraz rozkłócone jajka. Całość zasypujemy mąką, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin lub na noc w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy i ponownie garnek odstawiamy w ciepłe
Smakowite Daniabędą nim zachwyceni. składniki na 4 porcje 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 6- 7 sztuk połówek brzoskwiń z syropu 6-7 sztuk truskawek 300 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru przepis Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier a pod koniec mąkę ziemniaczaną oraz ocet(...)brzoskwiń i miksujemy je blenderem. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odsączone z syropu połówki brzoskwiń przekrawamy na mniejsze części, a truskawki wzdłuż na połówki. Na wystudzoną bezę nakładamy ubitą kremówkę i polewamy ją musem brzoskwiniowym. Bezę dekorujemy brzoskwiniami i truskawkami
Smakowite DaniaIdealnie miękkie, wilgotne, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane z kokosem i truskawkami to świetna propozycja na podwieczorek zwłaszcza że sezon truskawkowy w pełni. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)torebka cukru waniliowego 100 g wiórek kokosowych ok. 30 dag truskawek 100 ml mleka cukier puder do posypania przepis W misce ucieramy masło lub margarynę z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już gładka dodajemy wiórki kokosowe, na końcu wlewamy zimne mleko
Smakowite Danialubię truskawek. To pewnie dziwne, ale po prostu nie lubię. Czasem jednak zdarza mi się popełnić ciasto właśnie z nimi. Zapraszam na przepis :) Tarta: 250 g mąki 125 g miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka(...)Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru purdu 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru bądź aromatu waniliowego 400 g truskawek otarta skórka z 2 cytryn sok z 2 cytryn 3-4 listki drobno posiekanej mięty Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pożywny koktajl mleczno-owocowy, składający się z trzech warstw: mango + sok z pomarańczy, truskawki + mleko, syrop owocowy domowej roboty (np. rabarbarowy). W wersji dietetycznej syrop możemy pominąć. Składniki: (3-6 porcji) 1 mango 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego 1 szklanka truskawek (mrożonych) 1.5 szklanki mleka syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy (opcjonalnie) Przygotowanie(...)blenderze zmiksować truskawki z mlekiem. Przelać od razu do szklaneczek lub do innego naczynia. Blender umyć i do czystego włożyć obrane mango w kawałkach i zmiksować ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Każdą warstwę należy ostrożnie wlewać do szklaneczek w dowolnej kolejności. Ja obydwa smoothie widoczne na zdjęciach stworzyłam wlewając poszczególne warstwy w następującej kolejności: Na dno warstwa mleczno-truskawkowa Syrop
Moja Delicjażeby nie zetknęły się z zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało :) Dzisiejszy deser to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych(...)łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją. Po 5 minutach odsącz maliny
Moja Delicjamogę pozwolić sobie na stratę nawet chwili cennego czasu. Ale nic to, byle do maja :) Pudding ryżowy, delikatny, kremowy, jeden z moich ulubionych :) ~ Pudding ryżowy z truskawkami i cynamonem ~ Składniki: 60g płatków ryżowych 200g serka twarogowego 1 łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego cynamon + cynamon truskawki Do serka dodajemy siemię lniane, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Płatki zalewamy wrzątkiem(...)gotujemy aż do zgęstnienia. Dodajemy połowę serka, cynamon i gotujemy jeszcze przez chwilę. Pudding przekładamy do miseczki, dodajemy resztę serka wymieszanego z cynamonem i pokrojone truskawki
Kuchenny Skrawek NiebaTruskawki i czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu. Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę biszkoptową nie jest źle ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 450 g truskawek (dałam mrożone) 150 ml serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru mleczna czekolada Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy
Symfonia smakowa