truskawka - 16921 przepisów (strona:424/1129)

Tort truskawkowy z białą czekoladą. 135

rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty krem, pamiętajmy aby nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zważyć.  FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek świeżych bądź mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 i pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody(...)moja sprawdzona metoda polega na zalaniu żelatyny zimną wodą i włożeniu jej do mikrofalówki na kilka sekund) 1 łyżka soku z cytryny Truskawki wsypujemy do garnka razem z cukrem i podgrzewamy aż rozpuści się cukier, do około 60°C. Dodajemy mąkę z wodą i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i wlewamy powoli żelatynę, ciągle mieszając, aby dobrze

MamaOskarka
zupa krem z młodej kapusty 95

Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 1/2 młodej kapusty, 150g truskawek, 75ml klarowanego masła, 0,5l bulionu warzywnego, łyżeczka czerwonego pieprzu, sok z agawy (może być cukier), sól   macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut.  W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać(...)bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę

królestwo garów
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 139

miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki(...)który puściły owoce był niezwykle esencjonalny, więc mogłam sobie pozwolić na dość dużą dolewkę. Owoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki dodałam na sam koniec. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy kisiel owocowy bez konserwantów i sztucznych barwników jest zagęszczenie rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ja lubię

Kuchnia po mojemu
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego. 114

Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste i bezglutenowe: Składniki (na 18 sztuk): 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana  2-3 łyżki gotowanego ryżu 18 ładnych truskawek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tłuczemy je na miałko. Po ostygnięciu wyrabiamy z jajkiem i rozgniecionym gotowanym ryżem na jednolita masę. Doprawiamy odrobiną cukru i soli do smaku. Dodajemy(...)maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie).  Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam ze słodzoną śmietaną. Pyszne... brak słów

Kuchnia po mojemu
Tarta z budyniem i truskawkami 127

Żegnamy zimę !!! W nagrodę za dzielne przedświąteczne mycie okiem i pranie firanek Upiekłam Tartę z budyniem i truskawkami :D Do tego Perła Winter (nasza marzanna) i zielony Redds :)   SKŁADNIKI: 200 g mąki tortowej 100g margaryny 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy kilka truskawek Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka(...)ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml).  Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Pyszny deserek na początek wiosny

MarciochaKucharzy
Koktajl: marchew-truskawka-cytryna-banan 116

Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml świeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki

KreatywnePiny
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 137

kakao (ja dodałam Nesquick, ale może być zwykłe) łyżka oleju jajko Farsz: 200g sera twarogowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru pół opakowania (16g) cukru waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.  Ciasto powinno mieć dość płynną(...)potrzeby możecie dodać więcej wody i mleka. Ciasto na naleśniki odstawiamy na 10-15 minut. Teraz mamy czas na przygotowanie farszu: w tym celu wszystkie składniki na farsz, oprócz truskawek, umieszczamy w misce i blendujemy. Dla mnie farsz pod względem słodkości był w sam raz, ale wiadomo, każdy ma inny gust, dlatego proponuję pojedynczo dodawać te "łyżki cukru" i próbować

Czerwona Porzeczka
Koktajl owocowy z truskawkami i chia 171

Składniki: szklanka mrożonych lub świeżych truskawek 1 dojrzały banan 2 brzoskwinie (bez pestek) miąższ z połówki świeżego ananasa (bez skóry i zdrewniałego środka) 2 szklanki soku z jabłek lub tyle samo wody i 1 jabłko (ze skórką, bez gniazda nasiennego) 3 łyżki nasion chia Truskawki rozmrozić (choć nie muszą być całkowicie rozmrożone). Banana i ananasa obrać ze skórki, pokroić(...)kawałki. Razem z brzoskwiniami, sokiem (lub wodą i jabłkiem) oraz truskawkami umieścić w malakserze i zmiksować na mus. Pod koniec dodać nasionka chia i poczekać kilka minut aż napęcznieją. Przelać do szklanek i od razu podawać

Czerwień i błękit
Placuszki serowe Nigelli 159

masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować. Następnie(...)dodajemy ocet balsamiczny o sok z cytryny – polewa powinna być lekko kwaskowa. Tak naprawdę trzeba próbować, bo jeśli truskawki są kwaśne, to warto dodać więcej cukru i odwrotnie

Kulinarne Inspiracje
Placuszki orkiszowe (szklankowe) 126

musieć odmierzać składników. Koniec końców, musiałam dodać odrobinę więcej mąki, ale to chyba też kwesta przyzwyczajenia co do gęstości ciasta. Placuszki pyszne. Idealne na śniadanie, szczególnie z rozmrożonymi truskawkami.     Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa jasna – dodałam ze 2 łyżki więcej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju     Do polania: Zamrożone, rozgniecione truskawki(...)Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby powstało dość gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor. Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem truskawkowym, który można ewentualnie odrobinę dosłodzić domowym cukrem waniliowym

Sto kolorów kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 187

sklepach zaczęły pojawiać się truskawki. Nie mogłam się im oprzeć i kupiłam pojemniczek. Przygotowałam z nich pyszne ciasto jogurtowe z kruszonką. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Można je oczywiście zrobić z dowolnych owoców. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 jajko, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 100 ml oleju, 1 kopiasta szklanka mąki tortowej, 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Kruszonka(...)łyżka masła, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, Dodatkowo: 25 dag truskawek. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski. Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyrównuję. 2. Truskawki obieram z szypułek, kroję na mniejsze kawałki. Owoce układam na cieście. 3. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Kruszonką posypuję wierzch ciasta. Ciasto piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Koktajl truskawkowo-bananowy 118

bardzo ciepłego dnia, do tego sezon truskawkowy w pełni, więc i koktajl musiał być. Pyszny, kremowy i do tego schłodzony:D  Mniam!!!!!! Składniki: 40-50 dag truskawek 2 banany sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego cukier kryształ do smaku Wykonanie: Truskawki myję,usuwam szypułki, osuszam i wrzucam do blendera. Banany obieram ze skórki(...)łamię na kawałki i dorzucam do truskawek. Wlewam mleko, wsypuję cukier waniliowy i wszystko miksuję kilka minut na wysokich obrotach. Rozlewam do szklanek i wstawiam do lodówki do schłodzenia Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, można dolać odrobinę mleka

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z mascarpone i truskawkami 129

dawna "chodziły" za mną truskawki... aż kupiłam i zdecydowałam się na tartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową

In my kitchen
Chlebek truskawkowy 131

baking i się stało... też upiekłam chlebek truskawkowy:) Upiekłam i nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Z jednej strony pachnie orzechami a z drugiej ta pyszna wilgoć od truskawki... Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji z uwagi na brak małej keksówki, a że w sumie na dłuższą keksówkę okazało się że jest go za dużo to przy okazji upiekłam 10 muffinek(...)łyżeczki sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cynamonu; około 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego; 55 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan; 1,5 szklanki posiekanych truskawek;   Wykonanie: Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku (180 o C) przez około 8 minut, aż orzechy nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć. W misce

In my kitchen
Truskawki z budyniem na drożdżowym cieście 122

Winne, smaczne, nie słodkie i wilgotne. Pycha! I Tobie też będzie smakować, jeśli to ciasto poskładasz w jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)" A moje ciasto składało się: z ulubionego drożdżowego - tutaj ; z 1 l budyniu waniliowego ugotowanego(...)mleka i 2 łyżkach cukru; truskawek; kruszonki zrobionej z 50 g masła, 70 g cukru kryształu i 70 g mąki krupczatki. Ciasto drożdżowe przygotowałam według przepisu, odstawiłam do wyrośnięcia, następnie lekko zagniotłam je jeszcze raz i wyłożyłam na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto odstawiłam jeszcze raz na chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Po około 15 minutach na ciasto wyłożyłam

In my kitchen