moim ogródku już tyle pięknych truskawek się czerwieni... Nic tylko wychodzić, zbierać i jeść prosto z krzaczka ;) Ale w upalne dni mam lepszą propozycję, na chłodno z kulką lodów śmietankowych też byłoby dobrze połączyć ;) Niestety ja z powodu braku lodów w domu robiłam bez nich...Koktajl truskawkowySkładniki: truskawki świeże lub mrożonecukier kryształ - tyle ile każdy lubi :)łyżeczka(...)cukru waniliowegogałka lodów śmietankowychPrzygotowanie:Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do blendera. Dodajemy tyle cukru ile lubimy. Każdy z nas ma inny poziom słodyczy - 5 - 6 łyżeczek to moje minimum:)Wszystko razem ucieramy i przelewamy do szklanek. Wstawiamy do lodówki na godzinkę, a na koniec dodajemy gałkę lodów.Pychota
Lawendowe Niebotaki deser, który powstał trochę przez przypadek. Niedawno robiłam uproszczoną kremówkę, czyli ciasto francuskie, bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs. A ponieważ deser bardzo nam smakował(...)kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :) Świeże maliny kupiłam w Lidlu i muszę przyznać, że o tej porze roku smakują całkiem przyzwoicie :) A już na pewno lepiej niż truskawki, które tylko wyglądają jak truskawki. Czytaj więcej
bistro mamaKlasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem z kawy i amaretto. Zaryzykowałem... moje biszkopty skąpałem w mocnym naparze z zielonej herbaty. Do tego masa z sera mascarpone i soczyste truskawki. Ryzyko się opłaciło, a to połączenie okazało się idealnym pomysłem na letni deser. Polecam Wam schłodzić deser przed podaniem. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 3-4 osób Koszt(...)przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 2 szklanki świeżych truskawek 12-16 szt. biszkoptów podłużnych 1 saszetka zielonej herbaty 500 g serka mascarpone 4 żółtka z jajek 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku zaparzamy mocny napar z zielonej herbaty i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę. Do masy z żółtek
kulinarnyJaPowzięłam ambitny plan robienia tortu bezowego (losy tego pomysłu ciągle się ważą). Być może nie wypada pokazywać oklapniętego "kogelmoglowego" sufletu, ale i tak był dobry, no i jeszcze z truskawkami! A Wy kiedy jedliście go ostatnio? P.S. Pisząc tego posta przypomniała mi się dyskusja prowadzona na forach internetowych na temat blogerów, którzy zamieszczają przepisy, właśnie tak oczywiste(...)Kogel mogel z piekarnika z owocami Składniki: 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego starta skórka z pomarańczy cukier do posypania wierzchu świeże truskawki Sposób przygotowania: Żółtka ubić mikserem z cukrem aż zmienią kolor na kremowy. Dodać skórkę pomarańczową i śmietanę, ubijać dalej. Wlać do kokilek do 1/2 wysokości. Piec 20-25 minut
W kuchni wieczoremmogę ze sobą zabrać w miasto. Zobaczcie co z tego wyszło, może kogoś zainspiruje?" Składniki na 2 średnie porcje: 2 łyżki jagód świeżych/mrożonych Kilka dużych truskawek otręby granulowane o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki 30%/ ew. jogurt naturalny Herbatniki maślane Kilka plasterków suszonego banana Kilka migdałów Kilka orzechów laskowych Jedno średniej wielkości ciastko – beza Sposób(...)przygotowania: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, na najwyższych obrotach na sztywno i wstawiamy pod przykryciem do lodówki. W tym czasie myjemy owoce, osuszamy. Truskawki kroimy na cienkie plasterki, mrożone jagody – odmrażamy, świeże pozostawiamy na później. Do 2 miseczek na dno nakładamy po 2-3 łyżki śmietanki/jogurtu, następnie dodajemy pokrojone truskawki, posypujemy jagodami. Wierzch owoców posypujemy otrębami, dodajemy plasterki suszonego banana
Słodkie Przyjemnościciasta francuskiego Krem 6 żółtek 130 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 ml mleka + 2 łyżki mleka 24 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 400 g świeżych truskawek garść migdałów Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Jeżeli idzie to zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta(...)dzięki czemu nie powstaną nam grudki, a następnie ponownie wstawiamy na gaz i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła. Truskawki myjemy, osuszamy a następnie usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki. Na ostudzony blat z ciasta francuskiego wylewamy i równo rozprowadzamy krem waniliowy a następnie dekorujemy truskawkami. Ciasto posypujemy rozgniecionymi kawałkami migdałów
Słodkie Przyjemnościwarzywami to żadna nowość. A muszę Wam powiedzieć, że każdy z domowników chciał dokładkę. I jak tu się im dziwić? Spróbujcie!" Składniki na 3 porcje: 1/2 pomarańczy 15 truskawek 6 główek z zielonych szparagów jogurt naturalny - 4 łyżki cukier cynamonowy 2 łyżeczki cukru białego szczypta soli Sposób przygotowania: Szaragi myjemy i odłamujemy twarda końcówkę (jeżeli wolisz możesz odciąć mniej więcej(...)grubości szparaga. Po tym czasie szparagi wyławiamy i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą. Do małej szklanki wlewamy około 3-4 łyżek jogurtu, dodajemy łyżeczkę białego cukru i mieszamy. Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Kroimy na połówki albo ćwiartki w zależności od wielkości owoców. Pomarańcze kroimy na plasterki. Na szeroki talerz nakładamy kleks jogurtu, na środek układamy plasterek pomarańczy
Słodkie Przyjemnościziarno kakaowca, choć soczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu." Składniki : garść rukoli garść świeżego szpinaku garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej 5-6 truskawek 5 zielonych szparagów mała garść(...)gryczanego 1,5 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy sól Sposób przygotowania: Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy - gdy są zbyt duże rwiemy. Mieszamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na połówki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy
Słodkie PrzyjemnościJest pysznie! To wiem na pewno ;) Reszta to kwestia wyobraźni. Jeżeli macie ochotę na letni, lekki obiad, deser albo kolację koniecznie wypróbujcie ten pomysł. Zapraszam na Makaron naleśnikowy z truskawkami." Składniki na 1 porcję: 3 naleśniki - przepis tu kilka truskawek ( duża garść) śmietana 18% łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Naleśniki podgrzewamy, a następnie zwijamy w rulon. Kroimy na cienkie, około(...)paski, tak aby powstał długi makaron. Przekładamy na talerz. Śmietanę mieszamy razem z cukrem i odstawiamy, do całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru. Truskawki myjemy, osuszamy a następnie odrywamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki - połówki albo ćwiartki. Wrzucamy na makaron. Całość polewamy przygotowaną śmietanką. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościnadzieję, że się uda. eM. w pełni gotowy stoi nade mną i czeka aż skończę pisać post. Więc, dziś będzie szybko i tradycyjnie idealne na weekend. Naleśniki z truskawkami i białym serem. Cudownie chrupiące nadające się na śniadanie, obiad, deser czy kolacje. Wybierzcie sami kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Miłego dnia!" Składniki : szklanka mleka woda mineralna niegazowana 3 jajka(...)łyżka oleju 500 g mąki łyżka ekstraktu waniliowego 500 g białego sera + 2 łyżki śmietany cukier cynamonowy szklanka truskawek 200 ml śmietany 12% Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni
Słodkie PrzyjemnościNowy tydzień rozpoczynam lekko. A czemu nie? :) Propozycja zdecydowanie lunch'owa, lekka, pożywna i.. owocowa? Tak! Połączenie sałat z truskawkami jest na prawdę bardzo udane. Wypróbujcie koniecznie, szczególnie, gdy nie macie za bardzo ochoty na coś do jedzenia, w taki upał. A jeść przecież trzeba! No to, kto ma ochotę? " Składniki na 2 porcje: opakowanie różnych sałat (po kilka(...)listków sałaty masłowej, greckiej, rzymskiej, lodowej, rukoli) 200 g truskawek 8 szparagów 200 g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy oliwa z oliwek dodatkowo grillowana ciabatta Sposób przygotowania: Sałaty myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na paski, przyprawiamy według uznania i smażymy
Słodkie Przyjemnościnowego! Dlatego dziś raczej Was przepisem nie zaskoczę, jedynie zachęcę do jedzenia sezonowych owoców, dopóki są ;) To co ma ktoś ochotę? Składniki jogurt naturalny szklanka jagód szklanka truskawek Sposób przygotowania: Jagody myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki a następnie kroimy na plasterki. Do przygotowanych kieliszków nalewamy jogurt, następnie wsypujemy jagody, tak aby część wpadła do jogurtu(...)trochę (na około dwa palce) wystawały ponad jogurtem. Następnie na wierzch układamy pokrojone truskawki. Deser wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem. Przygotowałam na weekend pyszny, tradycyjny sernik z kaszką manną z sezonowymi, polskimi (!) truskawkami. Całość nadawał smaczku mus truskawkowy, który sprawiał, ze sernik był dodatkowo nasączony i słodki. Nic tylko usiąść i delektować się smakiem. Składniki : 750 g sera 200 masła(...)silikonowych form, wtedy to pomijamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 65-70 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na kilka godzin. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. 150 g wrzucamy do blendera i miksujemy na mus, który wylewamy na wierzch ciasta. Resztę truskawek kroimy na połówki i dekorujemy górę ciasta. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj prosto, szybko i bez cukru. Za to totalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi truskawek. Kolorowo, bo w końcu prawdziwa, słoneczna wiosna. Zapraszam na deser truskawkowy z lodami! Składniki na 2 porcję: 5-6 kostek lodu 400 g świeżych truskawek lody w ulubionym smaku - najlepiej waniliowe(...)truskawkowe Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy kostki lodu. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do miksera. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości. Napój przelewamy do wysokich szklanek. Na wierzch nakładamy ulubione lody - u mnie truskawkowo-waniliowe. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwoli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną porcję i trzymajcie w pogotowiu w lodówce, warto! Składniki na dużą szklankę (350ml) 1 mała cytryna(...)łyżka cukru trzcinowego kilka truskawek liski świeżej mięty cytrynowej kostki lodu zimna woda Sposób przygotowania: Cytrynę obieramy, tworząc z niej wybrany kształt (koło, trójkąt, kwadrat) i kroimy na plasterki. Do wysokiej szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła
Słodkie Przyjemności