Składniki : 4 kg truskawek ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix, oraz(...)kwasek cytrynowy, mieszamy wszystko razem. Resztę cukru wsypujemy do podgrzanych truskawek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie
Przepisy i porady kulinarneDeser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek Składniki na kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g drobnego cukru 300 g mąki 200 g masła ziarenka(...)przygotowujemy masę czekoladową. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy, gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, sok i masło - mieszamy. Na upieczone spody nakładamy po truskawce a następnie wylewamy masę truskawkowo -czekoladową. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180`C Studzimy w foremkach. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościStaram się je bardzo często wprowadzać do codziennego jadłospisu. Dziś prosta, ale bardzo smaczna (opinia jedzących i moja) sałatka owocowa. Idealna, gdy mamy gości. Składniki: 5 mandarynek 10-12 truskawek 2 gruszki 1/2 szklanki śmietanki 30% (lub w wersji dietetycznej jogurt naturalny) 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: 1/2 szklanki śmietanki 30% wlewamy do garnka, dodajemy 4 truskawki(...)łyżeczki cukru waniliowego. Rozgniatamy owoce widelce. Mieszamy, podgrzewamy chwilę, aż sok z truskawek połączy się ze śmietanką, a cukier rozpuści. Resztę owoców kroimy dowolnie na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Przygotowanym truskawkowym sosem polewamy owoce. Mieszamy łyżką. Podajemy. Można wykonać wersję dietetyczną - zamiast śmietanki wykorzystujemy jogurt naturalny. Smacznego
Słodkie okruszkipołączą. Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy porcję masy, robimy rulonik i kroimy na kawałki. Kopytka gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie. SKŁADNIKI NA MUS/KREM OWOCOWY: 1 opakowanie mrożonych truskawek 1 szklanka mleka Do garnuszka wlewamy mleko i wrzucamy lekko rozmrożone truskawki. Kilka odkładamy do miseczki. Gotujemy około 15 minut mieszając. Całość miksujemy blenderem. Do miseczki wlewamy nasz(...)dodajemy kopytka oraz całe truskawki. Jaki kraj taka zima, jaka zima takie "sanki". Sanki stoją w naszym domu od trzech lat w jednym miejscu w pokoju na górze. Nie chowam ich do garażu ani na strych, bo wiecie nigdy nic nie wiadomo, a ja wolę dmuchać na zimne i w razie czego jestem przygotowana na śnieżycę w czerwcu. Przecież
ClauditteMissCookingczerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec(...)połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pigwa- (I połowa września) Rabarbar- (II połowa czerwca) Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona- (II połowa sierpnia, I połowa września) Wiśnie- (II połowa czerwca, lipiec) Żurawina- (I połowa września) Jesień: Borówka- (II połowa września) Czarny
Krakowskie smaki AniSkładniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 gotowa polewa czekoladowa ( lub domowej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą(...)bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół. 3. Przygotować galaretki wg przepisu podanego na opakowaniu. 4. Truskawki obrać i umyć. Pokroić na połówki. 5. Na pierwszą część ciasta wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. 6. Ciasto schłodzić w lodówce przez 10-15 min. a następnie wyciągnąć
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1kg truskawek 2 banany 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Truskawki obrać, umyć i wrzucić do miksera. 2. Z bananów ściągnąć skórę i podzielić na mniejsze części. Wrzucić do truskawek. Zmiksować. 3. Do zmiksowanych owoców dodać jogurt, mleko oraz cukier. Ponownie zmiksować
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wrzącej wody Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec w temp(...)najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. 6. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ostygnięty biszkopt. 7. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
A Ty Smakuj Mniewzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla tortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki - te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci. Bo w końcu powiedzieć, że kogoś się(...)odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Krem przygotowujemy według przepisu. Truskawki myjemy, osuszamy na czystej ściereczce i kroimy na kawałki. Rozwijamy roladę i jeśli jest już zupełnie wystudzona, nakładamy krem i truskawki. Nakładając krem zostawiamy mały margines na brzegach, żeby nadzienie
Ciastkozercycharakterystyczne dla Szwecji wyciszenie, spokój, po prostu slow life. Rynek Ystad pełen był stoisk z pięknymi kwiatami, świeżymi rybami, niezwykle dorodnym czosnkiem i najpiękniej na świecie pachnącymi truskawkami - wyobraźcie sobie powietrze o zapachu słodkich truskawek.... W Ystad miałyśmy okazję zobaczyć teatr, kościół św. Marii z XIII wieku, klasztor franciszkański z pięknym różanym ogrodem i pachnącym lawendą ogródkiem ziołowym. Urzekły(...)zabudowa, piękne nadmorskie widoki, kuchenne sklepy, w których mogłabym zamieszkać, cudowny smak ryb, zamiłowanie do białego bzu, który tak bardzo kocham, rowery, którymi niemal wszyscy tam się poruszają, zapach truskawek, piękne róże i malwy i oczywiście morze. Już wiem, gdzie chcę spędzić kolejne wakacje! Kto z nas nie lubi uczucia rozpieszczenia i poczucia, że jest się kimś wyjątkowym?! Podczas
KUCHARNIAżółtka =1kg sera w wiaderku =300 ml śmietany kremówki =6 łyżki cukru pudru = 3czubate łyżki żelatyny =okolo 1 kg truskawek(...)wody, lekko studzimy i łączymy z masa serowa ,dalej miksując .W tortownicy wyłożonej papierem ,zakrywamy dno ,pokruszonymi ciastkami. Pokruszone ciastka ,zakrywamy masą serową ,wokoło układamy połówki truskawek .Na to wylewamy połowę tężejącej galaretki i jak galaretka stężeje ,wykładamy reszte masy serowej. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie układamy truskawki i zalewamy reszta galaretki Smacznego
w mojej kuchniSKŁADNIKI truskawki - 2 kg cukier - 1,5 kg woda - 1-1,5 l skórka z jednej cytryny /w całości/ sok z cytryny - 2-3 łyżki(...)Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min - aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy
w mojej kuchniSkładniki: - 3 kg truskawek - ok. 1 kg cukru -sok z 1 dużej cytryny Przygotowanie: Truskawki dokładnie myjemy i obrywamy szypułki. Układamy warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Zostawiamy na noc aż puści sok.Rano gotujemy na wolnym ogniu.. Na małym ogniu doprowadzamy truskawki do wrzenia.Gdy puszczą sok , wybieramy owoce .Gorący sok przelewamy do wyparzonych
w mojej kuchniklimacie śnieżnej bieli, na śniadanie przyrządziłam białe, ryżowe, kokosowe placuszki. Wyszły takie jak lubię, puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku :) ~ Placuszki ryżowe z wiórkami kokosowymi i truskawkami ~ Składniki: 60g mąki ryżowej 150g jogurtu naturalnego 1 jajko (osobno żółtko i białko) lub 2 białka 1 łyżka wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodzidło szczypta soli + truskawki(...)natłuszczoną patelnię i smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe wykładamy na talerz i podajemy z dowolnymi dodatkami (u mnie truskawki i wiórki kokosowe
Kuchenny Skrawek Niebazwiększyłam porcje (a co tam będzie na później), zmiksowałam ulubione owoce, wykopałam pszenne zarodki i przystąpiłam do pracy... Zapiekana owocowa owsianka 300g owoców* (u mnie 150g brzoskwiń i 150g truskawek) 1 szklanka płatków owsianych 2 jaja 3 łyżki zarodków pszennych 1 łyżka miodu** do przybrania: owoce, orzechy(...)zarodki pszenne. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie powstały krem mieszamy z płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy truskawkę, kostkę czekolady itp, posypujemy cukrem, płatkami migdałowymi, polewamy miodem- co kto lubi. (Ja do tego celu wykorzystałam truskawki, a wierzch posypałam cukrem pomarańczowym.) * z powodzeniem możemy zwiększyć ilość owoców ** zamiast
Zapiski Młodej Żony