truskawka - 16921 przepisów (strona:408/1129)

Tort śmietanowo - truskawkowy 175

pochwalić, że naprawdę bardzo pysznym tortem mnie i mojego męża obdarował. Jeszcze raz dziękuję :) Składniki: biszkopt ( gotowy lub upieczony w domu - tak by były 3 spody), dżem truskawkowy, 450g truskawek ( świeże lub mrożone), 0,5l śmietanki tortowej 36%, 2x500 ml śmietanki lub 3x330ml śmietany 30%, owoce do dekoracji, syrop z brzoskwiń (można zastąpić syropem lub sokiem o innym smaku(...)Pierwszą część wyłożyć na dżem. Uwaga!!! Najlepiej śmietankę podzielić na trzy części i warstwy przekładać świeżo ubitą śmietanką.  Przykryć drugim spodem, który również należy nasączyć syropem.  Świeże truskawki zblenderować z cukrem - ilość cukru zależy od słodkości owoców oraz od własnego smaku. Jeżeli użyte mają być truskawki należy je lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze części i dodać do nich

W kuchni u Moniki
Sernik truskawkowy z nutką czekolady. 110

Składniki: ( tortownica o śr.26cm) Spód: 254g ciastek pełnoziarnistych, 125g masła niesolonego, 2 łyżki cukru. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 500g truskawek, 2 galaretki o smaku truskawkowym, 2-4 łyżki cukru. Masa śmietanowa: 284ml śmietanki kremówki , 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan fix ( można pominąć). Do dekoracji: 8 kostek mlecznej czekolady, kilka czekoladowych kulek, można również ozdobić(...)wyłożyć na dno tortownicy. Rozprowadzić równomiernie, dociskając by utworzyły jedną całość. Włożyć do lodówki na czas zrobienia masy serowej. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Truskawki zblenderować. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do niego cukier i mascarpone - zmiksować. Powoli do twarogu dodawać zblenderowane truskawki, a następnie ostudzone galaretki - cały czas miksować. Gotową masę wylać do tortownicy. Włożyć

W kuchni u Moniki
Hiszpańskie gazpacho truskawkowe 71

Naszło mnie kiedyś, mając truskawki w zamrażarce, by troszkę pokombinować. W internecie znalazłam przepis i nie zawahałam się go użyć :) Wyszło smacznie i syto. Może spróbujecie? Dodam, że przegryzałam je extra cienkimi waflami solonymi Good Food :) Składniki: Na 2 porcje: 40dkg świeżych lub rozmrożonych wcześniej truskawek 2 kromki chleba 1/2 szklanki letniej wody kilka liści świeżej mięty 1 mały ogórek(...)papryki zielonej 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Chleb drobimy i zalewamy wodą. Jak namoknie przekładamy do wysokiego naczynia bądź blendera kielichowego. Dodajemy truskawki, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pozbawioną nasion paprykę oraz czosnek, miętę i oliwę. Wszystko razem miksujemy na gładką masą, przelewamy do szklanek i podajemy schłodzone

Kuchnia w czekoladzie
Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami 149

Wczoraj były mrożone, więc dziś zapraszam na świeże- truskawki w towarzystwie sałatki :) Świeża rukola, camembert w chrupiącej panierce i bakalie, tak nie wiele, a smak rewelacyjny :) I przyznaję się bez bicia- camemberta jadłam po raz pierwszy, a podanego w taki sposób myślałam że nigdy nie zjem...  Chyba zacznę częściej jadać takie sałatki z dodatkiem owoców.  A Wy? Lubicie(...)takie połączenia? Składniki: Dla jednej osoby: 35g świeżej rukoli 1 krążek sera camembert 8 średnich truskawek świeżych 1 małe jajko 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo: olej do smażenia sera  Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Dżem truskawkowy z białą czekoladą 123

truskawki, to i przetwory :) U mnie już zapas konfitur z tymi owocami jest, teraz czekam na kolejne, zwłaszcza że dostałam piękne słoiczki :D Póki co zapraszam na dżemik z białą czekoladą, słodziutki, taki mniam mniam :) Składniki: Na 8 słoiczków (350g) 2 kg truskawek 700g cukru kryształu 2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix) 2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Truskawki myjemy

Kuchnia w czekoladzie
Dżem truskawkowo pomarańczowy 116

pomarańczy oraz skórki daje lekki kwaskowy posmak, przez co dżem nie jest taki mdły.  Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...? Składniki: Na ok 10 słoiczków (330g) 2 kg truskawek 2 pomarańcze 550g cukru kryształu 150g drobnego cukru trzcinowego Diamant 2 opakowania np. dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u 1 płaska łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Truskawki myjemy(...)odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy ok 5 minut. Przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami 179

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru ok 300g zmiksowanych truskawek Galaretka I: Ok 500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)wierzch naszego biszkoptu. 3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.  Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej

Kuchnia w czekoladzie
Deser czereśniowo truskawkowy 105

Sezon na truskawki powoli się kończy, za to czereśni można jeszcze sporo spotkać. Zwłaszcza jeśli ma się drzewko we własnym ogrodzie :)  Połączenie tych owoców z herbatnikami to naprawdę dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie.  Składniki: Na ok 8 pucharków: 200g herbatników czekoladowych(...)duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu) 400ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 350g serka mascarpone 400g wydrylowanych czereśni 150g truskawek Do dekoracji: kilka czereśni "z ogonkiem" kilka listków świeżej mięty kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać

Kuchnia w czekoladzie
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA, Z RUKOLĄ, FETĄ I CEBULĄ 110

upalne dni. Świetna na kolację we dwoje, jak również na imprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w różnych wariantach. Można dodać do niej również świeże maliny, truskawki itp. Składniki: - po 1-2 garści rukoli na porcję - schłodzony arbuz (dowolny kawałek) - czerwona cebula - feta (u mnie owczo-kozia) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka soku wyciśniętego(...)cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżek oliwy z oliwek - kilka malin, truskawek itp. (nie trzeba) - szczypta soli - natka pietruszki - listki świeżej mięty Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i odstawić. Na talerze wyłożyć rukolę, ułożyć na niej kawałki arbuza (bez skóry), wyłożyć plastry cebuli, rozkruszyć ser feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać pokrojoną

Smaczne Zdrowe
Galaretka truskawkowa 143

jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone i pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić ze świeżymi 2 pomarańcze pół cytryny 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od naszych upodobań) 4 łyżeczki żelatyny (1 i 1/2 łyżeczki(...)powstałego musu - mi wychodzi około 600 ml) * do dekoracji: śmietanka 30% około 150 ml, serek mascarpone około 125 g, cukier puder, pestki granatu, mięta/melisa Wykonanie : Truskawki zmiksować blenderem na mus. Do truskawek dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć ile wyszło musu w ml.   Odlać około 1/3 szklanki powstałego

cucinare
łatwy, tani, jogurtowy przysmak deserowy... 296

Składniki: truskawki 60 dag, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 150 gram, jogurt grecki 380 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka forma silikonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy wsypać połowę przekrojonych na pół truskawek, wlać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i schować do lodówki, do tężejącej galaretki powkładać połowę biszkoptów i do lodówki(...)stężenia jogurt grecki wymieszać z galaretką agrestową rozmieszaną z 1 łyżeczką żelatyny w 200 ml gorącej wody, truskawki przekrojone na pół rozsypać na stężałej galaretce i wlać połowę jogurtu, schować do lodówki na stężałym jogurcie poukładać resztę biszkoptów i wlać resztę jogurtu, schować do lodówki najlepiej na całą noc galaretka z formy silikonowej lekko wychodzi - deser jest smaczny, mało kaloryczny

W Mojej Kuchni Lubię
Konfitura z rabarbaru. I trochę o pektynach 171

zabiera coś z jego świeżości. Zostaje mi pakowanie go w słoiki. Po raz kolejny. Za każdym razem trochę inaczej. Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5-2cm kawałki. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Owoce wsypujemy do rondla z grubym dnem, podlewamy 50ml wody, wsypujemy żelfix i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy cały odważony cukier i przyprawy. Zagotowujemy na małym(...)ogniu, co jakiś czas mieszając.   Gotowałam rabarbar z truskawkami około godziny, na bardzo małym ogniu. Pilnując żeby się nie porozpadał, mieszamy co jakiś czas gęstniejącą masę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce

Karo in the Kitchen
Makaron z sosem śmietanowo-truskawkowym 158

Makaron świderki -300 g Śmietana 18%- 400 nl Truskawki – 50 dag Cukier – 3 łyżki Mięta do dekoracji  Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Truskawki oczyścić, opłukać, parę odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Makaron wyłożyć na talerz, polać śmietaną, na wierzch polać mus truskawkowy, ozdobić truskawkami i miętą. Od razu podawać

Camilla w kuchni
Kopiec kreta w muffinkowej formie 238

oleju - 250 ml śmietanki 30% - 1 banan lub inne owoce  Podczas przygotowywania postępowałam dokładnie tak, jak jest to opisane na opakowaniu. Jedynie, w połowie babeczek, zamieniłam banany na truskawki.  A więc przygotowanie w skrócie:  1. Z odpowiednim wyprzedzeniem należy schłodzić śmietankę. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Proszkową mieszankę na babeczki wsypujemy do miski, dodajemy jajko i 4 łyżki(...)pośrodku babeczki, na głębokość ok. 1,5 cm, pozostawiając po bokach rant z nienaruszonego ciasta. Okruchy przekładamy do miseczki i rozkruszamy. Banany kroimy w kosteczkę i wypełniamy nimi babeczki. Truskawki układałam w całości. 3. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i energicznie mieszając wsypujemy mieszankę do masy. Ubijamy całość przez ok. 2 minuty. Następnie wsypujemy płatki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Masę

two broke sisters
Kokardki z musem truskawkowym 127

Makaron kokardki – 40 dag Truskawki – 1 kg Cukier – 4–5 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Liski mięty  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimna wodą i odsączyć na sitku. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, parę odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym musem truskawkowym oraz(...)odłozonymi truskawkami. Przybrać miętą

Camilla w kuchni