truskawka - 16921 przepisów (strona:404/1129)

Panna cotta z białą czekoladą i musem truskawkowym 108

się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka mleka 1 laska wanilii ok. 250 g truskawek cukier do smaku Wykonanie: Śmietankę, pokruszoną białą czekoladę i 2 łyżki cukru podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania (to bardzo ważne!). Podgrzewamy, cały czas mieszając, tylko do momentu(...)płyn dolać do śmietany z czekoladą i dokładnie wymieszać. Przelać masę do wybranych foremek i odstawić do wystudzenia, po czym wstawić panna cottę do lodówki, aby stężała. Przygotować mus: truskawki i cukier umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Jeśli chcemy, aby mus był bardziej aksamitny i nie zawierał drobnych pesteczek, wówczas przecieramy zmiksowane truskawki przez sitko o drobnych

MyCookBook.pl
Dżem truskawkowy na miodzie 108

Tegoroczny sezon na truskawki właściwie już przechodzi do historii ;) Warto zatem zatrzymać ich pyszny smak i aromat i zamknąć go w słoikach, aby towarzyszył nam podczas długiej zimy. Wiem, że wielu z Was pomyśli, że po co robić dżem w domu i tracić czas, skoro można go kupić, gdy tylko najdzie nas na niego ochota? Uważam jednak, że warto(...)tych domowych jest niepowtarzalny. Jako przykład dziś podaję przepis na wyśmienity dżem truskawkowy na miodzie :) Idealny do świeżego pieczywa posmarowanego masłem i szklanki mleka :D Składniki: 1,5 kg truskawek 750 g cukru 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny Wykonanie: Owoce myjemy, usuwamy szypułki i umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem). Zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce

MyCookBook.pl
Ciasto z masą truskawkową 643

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut(...)temperaturze 170st. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Napój truskawkowy 134

Truskawki ciąg dalszy . . . . . .  Orzeźwiający napój truskawkowy. Porcja dla 4 osób Składniki: 500 g truskawek 2 szklanki zimnej gazowanej wody 3 łyżki cukru lód ( u mnie było 20 kostek ) Sposób wykonania: Lód rozkruszyłam za pomocą blendera, dodałam umyte i oczyszczone truskawki, zmiksowałam.Wlałam dwie szklanki wody, dodałam cukier. ( cukier wg uznania ), ponownie zmiksowałam. Rozlałam w kieliszki

Darcia w kuchni
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 91

cukru 250 g mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli masa: 330 ml śmietanki kremowej 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 300-500 gram świeżych truskawek Sposób wykonania: Przesianą mąkę , cukier, pokrojone w kawałki masło, żółtka i sól zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę,schładzamy w lodówce przez około 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę(...)przenosimy na formę do tarty wykładając nim dno i boki formy. Przycinamy wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz. Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie

Darcia w kuchni
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 122

wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: acai, granaty (10 500), jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż (1 szklanka(...)swojego smaku): 2 garści jarmużu, 3 marchewki, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 jabłko, 1 cytryna. JAGODOWY: 2 szklanki malin, 2 pomarańcze, 1/2 szkl. całych żurawin, 1,2 szkl. truskawek ANANASOWO - JAGODOWY: 1 szkl. jeżyn, 1/2 szkl. jagód, 1/2 szkl. malin, 1 garść natki pietruszki, 1 szkl. nananasa ZIELONY: 1 szkl. zielonej pietruszki, 1 szkl. świeżych liści szpinaku, 1 szkl. jarmużu

Naturalna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z owocami lata i kruszonką 170

upiec cynamonową drożdżówkę do odrywania - piekłam ją 3 razy i za każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna   Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru(...)mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka ok 1 kg truskawek szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców łyżeczka cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko

sierotka maRysia w kuchni
Lody truskawkowe 122

Normal 0 21 Śmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki   Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć ze śmietaną. Przełożyć masę lodową do pojemnika i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu lody nakładamy do miseczki i dekorujemy truskawkami Normal

Camilla w kuchni
CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM 140

Kruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje   rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)nadzienie: 300-400g rabarbaru 3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części. Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki. Dodałam do niego konfiturę z truskawek. Wymieszałam ją z rabarbarem. Odstawiłam i zabrałam się za ciasto. Przesiałam mąkę przez sitko. Dodałam cukier wanilinowy. Cukier. Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone masło. Na koniec miękki śmietankowy

potrawyregionalne
ciasto piaskowe z truskawkami 100

Jeśli chodzi o ciasta z truskawkami to najbardziej lubię te proste, nieprzekładane i najlepiej z kruszonką. Dokładnie takie jak to ciasto piaskowe- zwarte, nie suche, dodatkiem chrupiącego kokosu. Takie prawdziwie babcine ciasto.  *foremka 23*28 cm Składniki: 4 jajka 300 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 160 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)truskawek na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki łyżka cukru 2 łyżki kokosu Masło stopić w rondelku i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Wsypać mąkę, wlać masło i wszystko razem zmiksować na jednolite gęste ciasto. Przełożyć je do foremki wyłożonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort urodzinowy z owocami 154

Zostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący.  * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego 500 g truskawek 1/2 szklanki poziomek 1/2 szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Serniczek - Truskawkowa moc 134

truskawek 400 g sera białego 1 szkl cukru sok z połowy cytryny 3 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku. Do kubka blendera wrzucić 800 g umytych i odszypułkowanych truskawek, rozmiksować je, dodać cukier, pokruszony ser i sok z cytryny. Dobrze zmiksować na jednolitą puszystą masę, dodać przestudzoną żelatynę i całość wlać do tortownicy(...)Zastudzić. galaretkę rozpuścić w 0,5 l wrzątku i przestudzić. Na serniku ułożyć przekrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki

Gotowanie jest łatwe
Serniczek red & blue z owocami 124

sera białego 2 szkl mleka 8 łyżek cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć(...)truskawek, wstawić do lodówki. Maliny, szklankę mleka, 4 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera , żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do malinowej masy i przelać do formy, wyrównać i wstawić do lodówki. Po wyjęciu z formy udekorować truskawkami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Truskawkowy szejk 139

litr kefiru (grzybek tybetański) 200 g truskawek 3 łyżki cukru listki mięty Kefir przelać do kubka blendera , dodać cukier i truskawki, oraz 3-4 listki mięty Dobrze zmiksować. Schłodzić, rozlać do kubeczków, udekorować listkiem mięty i plasterkiem truskawki

Gotowanie jest łatwe
Curd truskawkowy 157

truskawek (oczyszczonych) pół cytryny 700 g cukru 200 g masła 8 jajek Truskawki zmiksować, można przetrzeć przez sito ale ja tego nie robiłam. Jajka z cukrem ubić na parze , dodać sok z cytryny, i masło. Ubijać aż masło się rozpuści, następnie dodać zmiksowane truskawki i ciągle ubijając rozgrzać dobrze curd , ale nie zagotować, jajka powinny zagęścić krem w innym przypadku

Gotowanie jest łatwe