owsianych 100 ml mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru brzozowego (można zastąpić 1 łyżką miodu) Dodatkowo: 2-3 łyżki truskawek liofilizowanych Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Do ostudzonej kaszy dodać 1/2 płatków owsianych, mleko, olej, sok z cytryny, miód i cukier. Całość zblendować na gładką masę, a następnie(...)połączyć z resztą płatków i pokruszonymi truskawkami. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać porcje masy. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach. (Najlepiej użyć opcji grzewczej góra-dół. Osobiście korzystam z piekarnika gazowego i 10 minut przed końcem pieczenia ciastka przewróciłam na drugą stronę. Powinny być całkowicie zarumienione.) Składniki
Di gotujepojawiają się piękne kwiatowe dekoracje. To zasługa rosyjskich tylek. Mama jakiś czas temu zamówiła nam je i wreszcie nadszedł czas żeby je wykorzystać. Zrobiłyśmy z mamą babeczki waniliowe z truskawką w środku i udekorowałyśmy je kremowymi kwiatami. Składniki: 115 g miękkiego masła 115 g drobnoziarnistego cukru 2 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 115 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka mleka kilka truskawek żeby włożyć do ciasta 1/2 l Decor UP Przygotowanie: Cukier i masło ubijamy na jasną puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce jajek (lekko wcześniej ubite), dokładnie ubijając nim dołożymy kolejną łyżkę. Na koniec wlewamy esencję waniliową i mieszamy. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką . Na koniec dodajemy łyżkę mleka
Lili w kuchniprzygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)formy do tarty o średnicy 24 cm, docisnąć, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru + 1 galaretka truskawkowa truskawki Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i odłożyć do stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwilę miksować. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Na masie
Domowa cukiernia Ewykoktajlu można się zakochać- przynajmniej moje podniebienie prosi o więcej. Połączenie truskawki z bazylią tworzy fantastyczny smak. Składniki: 400 g truskawek 1 banan 10-15 listków bazylii woda Przygotowanie: Banana obierz pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki pozbaw szypułek. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl. Smacznego
Kukuleczkikażdy przepyszny. Wielokrotnie robiłam już koktajle truskawkowe, postanowiłam od pewnego czasu, że wzbogacę ich smak. I tak rzeczywiście co jakiś czas powstają nowe wersje. Dzisiejszy koktajl to połączenie truskawek i maślanki, z suszonymi jagodami goji, natką z pietruszki i serkiem naturalnym. Jagody goji do tej pory znałam jedynie z opowieści, artykułów i targów, w których uczestniczyłam. Po mojej fascynacji(...)oraz środki czystości. Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i suszonymi jagodami goji Składniki: 1 szklanka maślanki 1 łyżka suszonych jagód goji plus do posypania wierzchu 1/3 szklanki truskawek 1 łyżka natki z pietruszki 2 łyżeczki serka naturalnego kremowego cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do wysokiego blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy umyte, osuszone truskawki bez szypułek oraz natkę
Moja smaczna kuchniakońcu rozpoczął się tegoroczny sezon na truskawki! Te owoce można umieszczać dosłownie w każdym daniu. Ja przygotowałam po raz kolejny omlet ryżowy, ale z dodatkiem syropem zero kalorii od Warszawski Koks . Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki syrop orzechowo-karmelowy ZERO KALORII olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Jajka(...)puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z truskawkami i syropem orzechowo-karmelowym Smacznego
Truskawkowa FiestaDzisiaj chciałabym Was zaprosić na prosty i smaczny deser z udziałem truskawek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jedynie pieczenie zajmuje trochę więcej czasu. Przygotowanie :15 min Pieczenie: 1godz.15 min Dla 4 osób 250 g truskawek 25 cl śmietany kremówki 25 cl mleka (tłustego) 1 laska wanilii 100 g cukru 4 żółtka jajek Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)małych kokilek żaroodpornych. Włóż kokilki do naczynia z wodą i wstaw do piekarnika na około 1 godz 15 minut. Odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie włóż do lodówki. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Przekrój na pół i ułóż je na wierzchu deseru, delikatnie wgniatając do środka. Posyp resztą cukru i wstaw kokilki na kilka minut do piekarnika pod rozgrzany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzień dobry! Sezon truskawkowy ruszył pełną parą. Na targu można już dostać truskawki w bardzo dobrej cenie. Postanowiłam przygotować mus z daktylami. Idealnie komponuje się z naleśnikami. Ja najbardziej lubię zimny solo. Składniki na 4 porcje 0,5 kg truskawek kilka daktyli mięta do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj, obierz ze szypułek wrzuć do kielicha. Dodaj daktyle, całość
Kukuleczkiśrednicy ok 2 cm. Pieczemy spód ok 15 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy. mus: 400 g rabarabru 150 g cukru 50 ml wody 360 g truskawek 100 ml wody 18 g żelatyny 100 ml śmietany kremówki Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do rondelka. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy ok10 minut by się rozgotował(...)Truskawki odszypułkowujemy, rozgniatamy widelcem. Łączymy z rabarbarem. Całość blendujemy. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, lekko studzimy i wlewamy do owocowego musu. Mieszamy i chłodzimy min. godzinę w lodówce. Mus powinien zacząć gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z musem. Wylewamy na upieczony i ostudzony spód. Chłodzimy minimum 2 godziny tak by mus stężał. Kroimy i podajemy. Możemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymargaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki 2 szklanki, tortenguss klar 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, listki mięty - ile potrzeba jajka dobrze roztrzepać rózgą blendera z 3 minuty, margarynę stopić, wlać do niej zimny kefir(...)sokiem, rozsmarować na wierzchu i wokoło resztę kremu, schowac do lodówki tortenguss klar rozmieszać w 250 ml zimnej wody z sokiem i zagotować do zagęstnienia, do żelu włożyć połówki truskawek, wymieszać i wystudzić, układać na truskawki na wierzchu kremu, posypać posypką, schować do lodówki na kilka godzin przed podaniem przybrać listkami mięty, torcik makowy z tiramisu jest obłędnie pyszny, łatwy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 200 g świeżych truskawek lub mrożonych 175 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki zmiksować z jogurtem i miodem. Rozlać do wysokich szklanek. Rada: jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go mineralną wodą niegazowaną jeśli użyjemy truskawek mrożonych wcześniej należy je rozmrozić w przypadku jeśli nie mamy miodu lub go nie lubimy można dodać cukier puder
Ciastka - domowe słodkościmleka (u mnie bez laktozy, może być tez roślinne) 5 łyżek płatków jaglanych ziarenka z połowy laski wanilii 2 łyżki cukru trzcinowego marmoladka: kubek pokrojonych na połówki truskawek 1 łodyga rabarbaru, pokrojona w plasterki plaster imbiru, obrany i pokrojony w słupki łyżeczka masła 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego płatki migdałowe do posypania truskawki do dekoracji Na patelnię wkładamy(...)minut, tak by się rozpadły. Dodajemy cukier i blendujemy na gładka masę. Do słoiczków lub kubeczków nakładamy budyń, dżemik i znowu budyń, i dżem. Posypujemy dodatkowymi kawałkami truskawek i płatkami migdałowymi. Podajemy
Dzieje kuchennej WiewiórySezon truskawkowy już otwarty, pierwsze ciasto z truskawkami gotowe. Przepis niezawodny, szybki, a to chyba ceni sobie każda pani domu. Zapraszam do wypróbowania. SKŁADNIKI Na dużą blaszkę 6 jajek 8 łyżek jogurtu naturalnego 3/4 kostki margaryny 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy Owoce: ok 1 kg. truskawek(...)dodajemy jajka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Do środka wciskamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 60 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrazem zrobiłam z podwójnej porcji, od razu podaję zwiększoną ilość składników. Dżem wspaniale smakuje i rewelacyjnie pachnie, do tego w tych maleńkich słoiczkach wygląda uroczo:) składniki: 2 kg truskawek 30 kwiatostanów czarnego bzu 1 kg cukru skórka i sok cytryny 2 opakowania dżemixu 2:1 Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, większe na ćwiartki, wrzucić do garnka o grubym dnie(...)opatrunkowej (do kupienia w aptece), dokładnie związać (dzięki temu bez odda cały swój smak i w dżemie nie będą nam pływały kwiaty). Gazę z bzem umieścić w garnku z truskawkami, delikatnie podgrzewać, aż owoce puszczą sok, dodać dżemix, mieszając zagotować. Wsypać cukier, gotować kilka minut, mieszając lekko naciskać gazę z kwiatami bzu by wycisnąć jak najwięcej smaku. Po upływie czasu
6nieboSezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 200 g miękkiego masła na wierzch ok 650 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite
Monia miesza i gotuje