truskawka - 16921 przepisów (strona:391/1129)

TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY 109

Masa :  600 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 400 ml serka homogenizowanego, waniliowego 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku 300 g świeżych truskawek 1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa ) syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu(...)blaty ( wyjdzie nam ich 5-6 do przełożenia ). Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na sztywno.  Następnie dodajemy serek waniliowy, część drobno pokrojonych truskawek, oraz wlewamy rozmieszaną żelatynę i dokładnie mieszamy.  Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę się zsiądzie. Układamy kolejno blaty na talerzu, nasączamy różaną herbatą, smarujemy dżemem i rozkładamy część

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA TRUSKAWKOWA 108

Masa śmietanowa :  400 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 20 g cukru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 200 g świeżych truskawek(...)około 15 minut.  Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna. Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (trochę pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała.  Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
SORBET TRUSKAWKOWO - MIĘTOWY 117

SKŁADNIKI :  700 g świeżych truskawek 180 g cukru, opcjonalnie  1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej mięty                                                                   PRZYGOTOWANIE :  Truskawki oczyszczamy, myjemy, przekładamy(...)naczynia blendera razem z cukrem i mięta. Cukier dodajemy opcjonalnie z zależności od słodkości truskawek.  Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładka papkę. Przelewamy do dużego, plastikowego pojemnika z przykrywką. Mus odkładamy do zamrażarki, co dwie godziny należy go mieszać aby uzyskać konsystencję sorbetu. Kiedy lody mocno zgęstnieją nakładamy je do salaterek lub wafelków, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I GALARETKĄ 274

Lekkie ciasto z puszystą pianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym smaku :) Składniki: Na spód: * 300 g ciastek degistive * 120 g roztopionego masła Na piankę: * 500 ml śmietany kremówki * 5 serków homogenizowanych truskawkowych po 150 g każdy * 400 g truskawek * 3 łyżki żelatyny namoczonej(...)wystudzenia.W tym czasie można zająć się wykonaniem pianki jogurtowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku. Dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, serki truskawkowe, 6-7 łyżek schłodzonej galaretki i żelatynę namoczoną w wodzie, wszystko wymieszać i wylać na spód z ciastek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzch wylać tężejącą

Zrób to smacznie
Koktajl mleczny owocowy 128

oknem upał nie odpuszcza... Przy takich temperaturach nie mamy ochoty na pokaźne posiłki. Dziś podrzucam Wam przepis na koktajl mleczny owocowy, do którego wykorzystałam truskawki, banany i ananasa. I ani grama cukru ! Ochłodzi Was, odżywi i dostarczy wielu witamin. Samo zdrowie. Koktajl mleczny owocowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka mleka 500 g truskawek 1/2 szklanki ananasa 2 dojrzałe(...)banany Wykonanie: Truskawki płuczemy i odrywamy szypułki. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki koktajlu wkładamy do kielicha blendera i bardzo dokładnie miksujemy.  Gotowy koktajl chowamy do lodówki, aby się schłodził. Możemy go też podać z kostkami lodu

Kulinarne przygody Gatity
TRUSKAWKOWY PUCHAREK 139

Składniki: 2 jogurty naturalne (2x120g) 250g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: czekolada mleczna ciastka Ptysie Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.  Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jogurty przelać do miski i miksować.  Dodać zblendowane truskawki

Prosto i Smacznie z Anetą
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką orzechową 123

Trza korzystać z sezonu truskawkowego ile się da...no i tak oto mamy drożdżówki z truskawkami i orzechową kruszonką..przepis gdzieś z netu..z moimi drobnymi zmianami. Owocowe szaleństwo trwa także u : Dagmary , Małgosi , Asy .. 500 g mąki  około 250 ml mleka  60 g margaryny 40 g drożdży  3 łyżki cukru  1 duże jajko(...)żółtko  Kruszonka 65 g mąki  25 g  mielonych orzechów Skworcu 60 g roztopionego masła 5 łyżek cukru Dodatkowo 400 g truskawek 2 łyżki bułki tartej 1 białko Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto jogurtowe z truskawkami i czereśniami - wysokie i wilgotne:) 142

Wiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno  wyrośnięte, jogurtowe ciasto. Zrobiłam je w tortownicy 21cm, ale polecam użyć większej formy - z pewnością zyska wtedy na puszystości i będzie mniej zbite. Choć ja za mokrymi, wilgotnymi(...)szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre + cukier: 2 jajka M 400ml jogurtu naturalnego 150ml oleju 1/2 szklanki cukru Owoce: 250g truskawek 250g czereśni 1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki. 2. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia

Szefowa kuchni
Kokosowy pudding chia z truskawkami, bananami i melonem 102

oknem. Robisz go rano a po 2-3 godzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do tego dobierasz sobie dodatki jakie lubisz - u mnie z bananem, truskawkami i kawałkami mango. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zrobić na wodzie kokosowej. Jeśli nie masz wody - z rób własne mleko kokosowe - przepis pod linkiem .   Składniki (1 porcja): - 3 łyżki(...)lodówki. Gdy nasiona zaczną robić się kleiste, przełóż je do szklanki. Połowę porcji nasion chia przełóż do szklaneczki/słoiczka (na dno możesz wyłożyć porcję owoców - u mnie truskawki), następnie niewielka warstwa ulubionych owoców (u mnie plasterki banana i mango), następnie wyłóż pozostałą porcję nasion i na to połóż pozostałe owoce (u mnie plasterki truskawek). Wsadź do lodówki, żeby masa się

CookYourself
Truskawkowy piegus 162

Moja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 118

jestem fanką kaszki, więc ciasto bardzo mi smakuje. Jest dość specyficzne, pod zębami czuć ziarenka kaszy, ale przy tym przepyszne:) Ciasto piecze sie krótko w niskiej temperaturze, dzięki czemu truskawki nie wysychają i zachowują swój smak. Inspiracja z moimi zmianami pochodzi z bloga Moje Wypieki. 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki oleju    300g śmietany 18% 300-400g truskawek 1. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka wraz z cukrem ubijamy do powstania puszystej piany. Dodajemy olej po 1 łyżce, ciągle miksując. Dodajemy na zmianę suche składniki i śmietanę. Nie miksujemy zbyt długo. Ciasto wylewamy

Szefowa kuchni
Chruścik z truskawkami – omlet z truskawkami 85

chruściki: 60 g mąki pszennej, 2 jajka, mleko (około 50-70 ml), olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), 1 kg truskawek, 300 ml śmietany 30%, 1 – 2 łyżki cukru pudru Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Białka ubić(...)gniazdka. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym. Śmietanę ubić z cukrem. Chruścik ułożyć na talerzu, ułożyć na nim truskawki i przybrać śmietaną. zastawa

królestwo garów
Kruche babeczki z masą budyniową, bitą śmietaną i jagodami! 167

Najprostszy i najlepszy deser - kruche babeczki z budyniem i bitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód i truskawek(...)czterech razy. Ale ja osobiście uwielbiam smak prawdziwej bitej śmietany, który z niczym się nie równa. Gotowe babeczki przyozdabiamy świeżymi owocami, ja użyłam jagód (tak, już są w lesie), truskawek i cieniutkich plasterków limonki. Całość oprószyłam płatkami migdałów. Gotowe! Babeczki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, jeśli jakieś zostaną heheh ;-))) Życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Domowy sok truskawkowy 114

picia. Postanowiłam że tym razem soki będę robić z czego tylko się da. Na pierwszy rzut poszedł oczywiście truskawkowy.  Składniki: Na ok 2 litry soku: 4 kg truskawek (przed obraniem) 1 kg cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy, usuwamy nadpsute i obieramy z szypułek. W dużym garnku układamy naprzemiennie warstwę truskawek i warstwę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy na 24 godz(...)truskawki puściły sok. Kolejnego dnia całość stawiamy na małym palniku i co jakiś czas mieszamy aż do momentu zagotowania. Z gotującego się soku usuwamy łyżką cedzakową owoce, a następnie przez siteczko położone na lejku rozlewamy do buteleczek pozostawiając ok 2 cm od góry. Butelki układamy na blasze od piekarnika i pasteryzujemy wkładając do zimnego piekarnika z temp ustawioną na 120st

Kuchnia w czekoladzie
Zupa truskawkowo-wiśniowa z mascarpone i lanymi kluseczkami 130

jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki: 450g mrożonych wiśni 1,5 szkl. truskawek 3 łyżki serka mascarpone 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy) 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kluseczki lane: 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypta soli Sposób przygotowania(...)Wiśnie wkładamy do garnka (sprawdzamy, czy na pewno w żadnej nie ma pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce. Gotujemy na wolnym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania