truskawka - 16921 przepisów (strona:391/1129)

LEMONIADA TRUSKAWKOWA 82

upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady 75 cl mocno gazowanej wody 20 cl syropu cukrowego 400 g truskawek 2 cytryny   Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i zmiksuj. Uzyskane purée przetrzyj przez sito, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Cytryny wyciśnij, sok przepuść przez sitko, aby usunąć miąższ. W miseczce(...)rozprowadź za pomocą trzepaczki rózgowej syrop cukrowy z sokiem z cytryny i sokiem z truskawek, po czym przelej do dużej butelki. Wlewaj powoli wodę gazowaną, tak, aby wymieszała się dobrze z sokiem z owoców. Zatkaj butelkę korkiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. *Dawkuj ilość cukru według własnych upodobań. Możesz przechowywać lemoniadę w lodówce przez 1-2 dni, możesz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
FIT Koktajl truskawkowy 227

Prosty i bardzo smaczny koktajl truskawkowy z dodatkiem kefiru , idealny na lato i nie tylko. Truskawki zachwycają nie tylko smakiem, kolorem i pięknym wyglądem, ale także zawartością witamin :) Składniki: 300 g truskawek 100 ml kefiru 1 łyżeczka ksylitolu/miodu Wykonanie : Truskawki oczyść z szypułek, myj i umieść w blenderze, dodaj kefir i wsyp ksylitol/miód  do smaku. Wszystko dokładnie zmiksuj

Kulinarna (nie)codzienność
Deser z truskawek, chia i kakao 83

naturalne i zdrowe, to znajdziecie je w asortymencie tego sklepu. Koniecznie sprawdźcie jego ofertę!     Przygotowanie 10 minut Chłodzenie 6 godz Dla 4 osób 250 g truskawek 500 ml mleka migdałowego* 40 g ziaren chia 3 łyżki niesłodzonego kakao 3 łyżki syropu klonowego** Kilka listków świeżej mięty do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie Wlej do miski mleko migdałowe, dodaj nasiona(...)dobrze wymieszaj trzepaczką. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc), w międzyczasie zamieszaj krem od czasu do czasu. Przed podaniem umyj i osusz truskawki, usuń szypułki i pokrój w cienkie plasterki, nałóż krem do pucharków i ułóż na wierzchu pokrojone truskawki. Udekoruj posiekanymi listkami mięty (opcjonalnie). *Lub mleka sojowego albo ryżowego. **Ilość syropu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Biszkoptowa rolada kokosowa z truskawkami 195

poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta. Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.  Wielbiciele kokosowych smaków będą mruczeć z zadowolenia. Bardzo polecam! Składniki na biszkopt kokosowy(...)przykleiło  ubić śmietanę kremówkę. W drugiej miseczce ubić serek mascarpone z cukrem i malibu, następnie dokładać po łyżce kremówki i miksować do połączenia umyć, odszypułkować i osuszyć kilkanaście truskawek roldę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem i ułożyć w rządku truskawki. Zwinąć roladę. Kilkoma odłożonymi łyżkami kremu posmarować roladę z wierzchu i obsypać wiórkami kokosowymi. Przed krojeniem schłodzić roladę w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 165

pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.    Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe.   Ciasteczka na bazie płatków jęczmiennych są pyszne, chrupiące, z cudownym posmakiem truskawek... Naprawdę niesamowicie kuszą. Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciastka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie. Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi(...)szklanka cukru  1 jajko (duże) 1 szklanka (*) mąki pszennej 2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki truskawek liofilizowanych 2-3 łyżki mikro kropli truskawkowej (czekolada o smaku truskawkowym)   W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie

Di gotuje
Jogurtowiec truskawkowy 283

zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam pyszny truskawkowy sernik na zimno z jogurtu. Teraz pozostaje czekać na następny sezon i raczyć się zapasami truskawek z zamrażarki i słoiczków. A serniczek przepyszny idealny na upały. składniki: 1000 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru 700 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny małe biszkopty do wyłożenia formy Jogurt naturalny przygotować(...)był w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i połączyć z wystudzoną galaretką, odstawić. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę, odczekać kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Nalewka truskawkowa 132

Przepyszna nalewka z truskawek Składniki: • 1 kg truskawek • 25 dag cukru • 250 ml wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki dać do słoika i zasypać cukrem.  Zostawić na noc, aż puszczą sok. Na drugi dzień wlać wódkę,  zakręcić i     mieszać czasami, aż do rozpuszczenia cukru. Akademia Kulinarna Whirpool  obchodzi 3. urodziny, więc każdy życzyć chce:  Pomyślności

W królestwie smaków Beaty
Ciasto drożdżowe z truskawkami 148

wyżywieniu" Rodzinkę :) Ja tak mam i choć lubię gotowanie, to w upalne dni jest to zajęcie wyczerpujące :( Dlatego z dużą przyjemnością poczęstowałam się ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super. Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny. Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej, że dodatkiem są pewnie(...)ostatnie w tym sezonie truskawki. Składniki : 4-5 jaj 3 niepełne szklanki mąki krupczatki mleko  4-5 dag drożdży 10 dag rozpuszczonego masła 5 łyżek cukru Przygotowanie: Do metalowej miseczki wsypać cukier i wbić 2 żółtka i 2 całe jajka Ustawić tę miseczkę na garnku w którym gotuje się powoli woda ( na kuchence) i energicznie ubijać ręczną trzepaczką

Proste Potrawy
Charlotte truskawkowa 172

opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy:  1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy.  Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też(...)dodać kilka pokrojonych truskawek. Truskawki miksujemy na mus i dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki. Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie.  Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy z serka mascarpone i odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa zaczęła tężeć

Bon appetit mon amie
TRUSKAWKA – WYCZEKIWANA KRÓLOWA LATA 143

Chociaż truskawki pochodzące z ciepłych regionów Hiszpanii, Turcji, czy afrykańskiego... Artykuł TRUSKAWKA – WYCZEKIWANA KRÓLOWA LATA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tiramisu truskawkowe 157

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jajka – 4 szt Serek mascarpone – 20 dag Herbata owocowa ostudzona – 1 szkl Alkohol – 3 łyżki Biszkopty Cukier waniliowy Truskawki -40 dag Żółtka oddzielić od białek. Żółtka urzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu i delikatnie wymieszać z żółtkami i serkiem(...)herbaty dodać alkohol i wymieszać. Biszkopty maczać w herbacie ,a następnie układać w pucharkach na przemian z masą jajeczno serową i truskawkami. Ostatnia warstwa powinna być z masy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godz. Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć i ozdobić nimi pucharki

Camilla w kuchni
Muffinki z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką 98

Kolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko L 80ml oleju 250ml jogurtu naturalnego Owoce: 200g truskawek 200g czereśni Kruszonka(...)masła 30g mąki 20g cukru 30g płatków migdałowych 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Z czereśni usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki. 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki

Szefowa kuchni
LEMONIADA Z RABARBARU I TRUSKAWEK 111

Lemoniada jest idealna na ciepłe, słoneczne dni. Smak rabarbaru, truskawek i cytryny świetnie gasi pragnienie i w dodatku jest pyszna w smaku.                                                                  SKŁADNIKI : 300 g rabarbaru(...)truskawek 1,5 l wody 150 g cukru kilka plasterków cytryny mięta i kostki lodu                                                              PRZYGOTOWANIE :  Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy wodę

Kulinarne Fantazje Marioli
TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY 104

Masa :  600 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 400 ml serka homogenizowanego, waniliowego 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku 300 g świeżych truskawek 1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa ) syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu(...)blaty ( wyjdzie nam ich 5-6 do przełożenia ). Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na sztywno.  Następnie dodajemy serek waniliowy, część drobno pokrojonych truskawek, oraz wlewamy rozmieszaną żelatynę i dokładnie mieszamy.  Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę się zsiądzie. Układamy kolejno blaty na talerzu, nasączamy różaną herbatą, smarujemy dżemem i rozkładamy część

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA TRUSKAWKOWA 103

Masa śmietanowa :  400 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 20 g cukru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 200 g świeżych truskawek(...)około 15 minut.  Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna. Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (trochę pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała.  Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy

Kulinarne Fantazje Marioli