składniki: 250 g sera białego ok. 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli truskawki (ilość zależy od wielkości) dodatkowo do podania: masło bułka tarta cukier śmietana wykonanie: Ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, cukier, sól oraz jajko i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy placuszek(...)środku każdego umieszczamy po jednej truskawce, zlepiamy i formujemy kulkę. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną bułką tartą, cukrem lub śmietaną
Domowy Smak Jedzeniajajka 4 sztuki "L", drożdże świeże 100 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, truskawki 1 kg, kruszonka - w opisie wszystkie składniki temperatuta pokojowa - świeże drożdże wkruszyć do dużej miski, jajka roztrzepać rózgą na jednolitą masę, wlać na drożdże następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać(...)gęste ale i nie za rzadkie forma duża z odpinanym rantem 35x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia - całe ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto gęsto całe truskawki, zostawić na 15 minut do miski po cieście włożyć margarynę 15 dag, wsypać 100 gram cukru, 1 opakowanie cukru cytrynowego, 150 gram mąki tortowej i mikserem utrzeć kruszonkę, jeśli jest za sucha
W Mojej Kuchni LubięDelikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto. Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)mleka * 2-3 łyżki wody * 3 łyżki roztopionego masła Kruszonka: * 4 łyżki masła * 4-5 łyżek cukru * 8 łyżek mąki * dodatkowo truskawki bądź dowolne owoce * cukier puder na lukier Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące!!!) mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć
Zrób to smaczniełyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 300g truskawek mięta do dekoracji 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem(...)Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła. 3. Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę, którą smarujemy dookoła pozostałą masą. Dekorujemy truskawkami i miętą. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchniskładniki: 1500 g świeżych truskawek 250 ml spirytusu 1000 ml wódki 45 % 2 szkl cukru 1 laska wanilii wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki. Myjemy je, osuszamy i przekładamy do słoja przesypując je cukrem. Wierzch słoja przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 3-4 godz. w ciepłe miejsce aby puściły sok. Następnie dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy
Domowy Smak JedzeniaBrakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo smaczne. Idealne do kawy, herbaty, albo poprostu kubka mleka. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 100g masła(...)łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 300g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Powoli wlać roztopione i wystudzone masło. Odstawić mikser i mieszając delikatnie łyżką wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe
kuchnia doskiPrawdopo dobnie była to właśnie najbardziej podstawowa wersja z orzechami i daktylami. Pycha! Natomiast dziś u mnie wersja orzechowo-owocowa. W książce P. Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz truskawki nie mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem(...)uzyskania jednolitego kremu. Blat bez grubszych orzechów układamy na talerzu, na którym będziemy deser podawać. Krem rozprowadzamy na bezie Na kremie układamy pokrojone kawałki ananasa (lub truskawek lub innych wybranych owoców), owoce lekko wciskamy w krem. Teraz wystarczy przykryć krem drugim bezowym blatem, lekko docisnąć, dbając, by go nie pokruszyć. Tort wstawiamy do lodówki
I tu będę miała takie teZimne dietetyczne serniczki z truskawkami i płatkami owsianymi bardzo prosty, nie wymagający pieczenia prosty deser. Potrzeba kilka składników szybko tężeje i może być na śniadanie w upalny poranek. Składniki : szklanka truskawek szklanka jogurtu naturalnego lub serek twarożkowy President 0% 300 gr opakowanie 1 łyżki ksylitolu 2 łyżki płatków owsianych u mnie bezglutenowe żelatyna(...)listkach 1 opakowanie Truskawki zblenduj, dodaj jogurt, ksylitol i patki owsiane. Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie. Kiedy będę namoczone (ok 5 minut) wyciśnij z wody i na delikatnym ogniu rozpuść. Nie dopuść do wrzenia. Cienką stróżką wlewaj do masy i trzepaczką rozprowadzaj żelatynę. Przelej do naczyń. Włóż do lodówki na 1 godzinę
AZgotuj!Najbardziej znanym i chyba najczęściej robionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie. ROLADA TRUSKAWKOWA (bez zawijania) Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mą ki pszennej(...)łyżka mąki ziemniacz anej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju mus truskawkowy: 8 00 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny warstwa śmietanowa: 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Prz ygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek
Bon appetit mon amiebazie kaszy jaglanej z bardzo zdrowymi dodatkami. Gwarantuję, że nawet ten, kto ma wyraźne opory przed kaszą jaglaną, chętnie po niego sięgnie. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana truskawki olej kokosowy żurawina suszona daktyle nasiona chia melon śmietana 36 % ozdoby cukiernicze z czekolady sos do deserów u mnie mango Najlepszą kaszą jaglaną będzie w tym wypadku kasza ugotowana na sypko(...)poprzedniego dnia. Upraż ją na oleju kokosowym. Wymieszaj z nasionami chia. Rozłóż do szklanek lub pucharków. Dodaj truskawek pokrojonych drobno i daktyle w plasterkach. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj ponownie kaszy jaglanej, ale już bez nasion chia. Uzupełnij truskawkami i melonem pokrojonym drobno. Śmietanę ubij na sztywno i udekoruj deser. Polej delikatnie sosem mango. Całość wykończ ozdobami z czekolady . Możesz
Z Kuchni Do Kuchnipech to pech...truskawki zebrane, galaretki przyszykowane-studzą się..śmietana prawie gotowa do ubijania...a tu przez wichurę prądu brak...no i co zrobić?planowałam zrobić co innego [ w sumie to już chłodzi się w lodówce]..ale z braku prądu nie było możliwości dalszego działania...tak więc do małych szklaneczek wlałam po troszku jednej galaretki , odstawiłam [przechylając szklaneczki ]do zastygnięcia(...)dnia działałam dalej... Truskawkowo mi ..akcja na fb ..biorą udział: 3 różne galaretki 3 szkl.wody 0,5 l śmietany 30 % cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny truskawki Galaretki [ osobno] rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.Odstawić do wystygnięcia. Do małych szklaneczek wlać po troszku jednej galaretki , odstawić [przechylając szklaneczki - niekoniecznie , ale efekt wizualny jest fajniejszy
Moje domowe kucharzeniedeser jest zdrowy i bardzo smaczny. Nie zawiera cukru, więc może być fajną odskocznią w nudnej diecie ;) SKŁADNIKI: 400 ml mleka 1/3 szkl tapioki 1 laska wanilii 15 truskawek 10 jeżyn 2 łyżki naturalnego jogurtu owoce do dekoracji A jak to zrobić: Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać wszystko do rondelka, dodać ziarenka(...)wanilii, wymieszać. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż kuleczki tapioki zrobią się miękkie i przezroczyste. Truskawki umyć i drobno pokroić, następnie rozgnieść je przy pomocy widelca, aż powstanie owocowy mus. Podobnie przygotować jeżyny i dodać do nich jogurt, wymieszać. Na dno słoiczków lub pucharków, przelać mus z truskawek. Następnie przełożyć pudding z tapioki, a na wierzch wylać jeżynowy
Kuchnia w opałachzrobiłam. Składniki: mąka pszenna 500 g Kłos-Pol ksylitol ( cukier brzozowy) 1 szklanka Kłos-Pol jaja 4 szt jogurt cytrynowy 350 g proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki truskawki 400 g olej 1 szklanka Krok 1 Truskawki myjemy i kroimy na połowę, zostawiamy na sicie i zabieramy się za robienie ciasta. Krok 2 Do misy wsypujemy przesianą mąk(...)wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto. Krok 3 Truskawki wcześniej przygotowane kładziemy na ciasto i lekko je wciskamy.Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Jednak uważam że to zbyteczne
Różowa kuchnialubię najbardziej! Ma w sobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało z całością. Przepyszne ciasto na letni podwieczorek gdzieś w ogrodzie, przy małym stoliczku pod gałęziami(...)OWOCAMI: - 60 g masła - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu - 1/2 laski wanilii (ziarenka) - 200 g obranego i pokrojonego w podłużne cienkie plastry rabarbaru - 5 moreli - 200 g truskawek Rozgrzej żeliwną patelnię i rozgrzej masło, dodaj rabarbar, wanilię i cukier, ciągle mieszaj, tak aby się równomiernie rozprażył, podlej rumem. Alkohol powinien odparować, pozostawiając w sosie swój aromat. Całość mieszaj
SMYKWKUCHNIprzy ich miksowaniu świetnie się bawić, zachęcić rodzinę do wspólnego, codziennego picia owocowych i warzywnych pyszności. Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Składniki: 250 ml zimnego jogurtu naturalnego 1 brzoskwinia kilka truskawek około 1/3 szklanki zimnego mleka cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Jogurt przelewamy do blendera kielichowego. Dodajemy truskawki i brzoskiwinię, bez pestki, ze skórką, podzieloną na mniejsze kawałki. Miksujemy(...)otrzymamy jednolity płyn. Dodajemy tyle mleka, w zależności od gęstości koktajlu, jaką chcemy uzyskać oraz cukier do smaku. Miksujemy ponownie. Można wykorzystać mrożone truskawki, a zamiast brzoskiwini dodać np. morele. Dla bardziej orzeźwiającego smaku możemy dodać kilka listków świeżej mięty lub melisy
Moja smaczna kuchnia