piątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez końca. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest doskonały. Kluski możemy parować z specjalnym garnku do gotowania na parze, parowarze lub zwykłym garnku. Kiedy chcemy parować w zwykłym garnku musimy(...)przykrywamy miską i parujemy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka, 1 jajko 20g drożdży, 1 łyżka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1,5 łyżki masła lub margaryny, szczypta soli, 250g truskawek, 100g masła, 3 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko i sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczone
Tradycyjna kuchnia Kasimiesiąc? Kocham CZERWIEC! Za wszystko, za to że dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność(...)wyszło tak jak sobie to wymyśliłam w głowie, począwszy od smaku po konsystencję zupy. Boski smak! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 500 g czereśni (wybierz te dojrzałe jak najciemniejsze) - 350 g truskawek (odmiana marmolada będzie idealna) - 4 ziarenka kardamonu - 1/2 laski wanilii - 6-8 goździków - cukier brązowy 1 łyżeczka (resztę dosłodziłam stewią) - makaron taki jak lubisz (ugotuj tylko all dente) - do zagęszczenia zupy
SMYKWKUCHNIPyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. J est bł yskawiczne w przy gotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ; -) 2 szklanki mąki 200g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60ml oleju 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 200g truskawek 200g czereśni cukier puder 1. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki. 3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce
Szefowa kuchnikwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić(...)parę minut. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kawałki o boku około 1 cm. Groszek umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski. Wymieszać kuskus z truskawkami i groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej szczypta pieprzu). Tempura: wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany. Kwiaty cukinii lekko
królestwo garówwyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia * 1 łyżka cukru * dowolne owoce (u mnie były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu Philadelphia wymieszać dokładnie z cukrem. Najpierw opiszę jeden sposób zwijania ciastek, następnie drugi. Płat ciasta rozciąć na kwadraty(...)Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko na pół na kształt trójkąta. naciąć brzeg, nie nacinając do końca (wszystkie etapy wykonania widoczne są na zdjęciach). Kwadraty rozłożyć
Zrób to smacznieTrochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, połączyć z masą krówkową. Ponadto: 2 opakowania galaretki truskawkowej (rozpuścić w 3 szklankach wody) około 1 kg świeżych truskawek Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić
Praktyczna pldodałam takich deserów na bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się chętni na takie deserki. Składniki: 1 galaretka truskawkowa truskawki bezy 150 ml kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną rozlać do kieliszków, dodać pokrojone z 3-4 truskawki. Włożyć do lodówki by galaretka(...)stężała. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na galaretkę pokruszyć 3-4 bezy, nałożyć szprycą bitą śmietanę i udekorować listkiem mięty, truskawką i czekoladową rurką. Porcja na 4 kieliszki
Ala piecze i gotujeNadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić(...)dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek. Za pomocą
Monia miesza i gotujeproporcjach: 1 jajko = 1 łyżka mąki = 1 łyżka mleka, itp., jeśli 4 jajka to 4 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Proste? To pieczemy:) Składniki: 500 g truskawek 4 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 3,2% lub 2,0% 4 łyżki śmietanki 36% szczypta soli łyżeczka cukru pudru tłuszcz do wysmarowania formy mąka kukurydziana do podsypania(...)formy Wykonanie: Truskawki umyj, wysusz i pokrój wzdłuż na dwie części. Resztę składników wsyp do miski i wymieszaj razem mikserem na gładką masę. Na końcu dodawaj jajka cały czas mieszając. Wysmaruj tłuszczem formę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie
Zasmakuj KuchniSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas(...)zdjąć z ognia i wsypać pokrojone w plastry truskawki, delikatnie zamieszać i wystudzić zimną śmietanę 30% ubić mikserem w wysokim naczyniu i pod koniec wsypać galaretkę, ubić na sztywno ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie, na wierzch wyłożyć truskawki, schować do lodówki na 2-3 godziny, lubię z listkiem mięty zjeść porcję - prawdziwy w sumie na szybko przysmak deserowy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzed zimą warto zadbać o zapas witamin, dlatego zabrałam się za robienie konfitur. Sezon na truskawki w pełni, więc i ceny przyzwoite, dlatego można się zaopatrzyć i zabrać za smażenie :) Składniki: - 2 kg truskawek - 1 kg cukru kryształu Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę by puściły
Zainspirowana w kuchniBardzo prosty i smaczny koktajl truskawka – kiwi .Uwielbiam to połączenie smakowe i polecam je również wam. Składniki: 500 g truskawek 4 dojrzałe kiwi Truskawki obrać z szypułek ,zmiksować na mus . Następnie obrać kiwi ze skórki i też zmiksować . Do szklanek wlewamy najpierw mus truskawkowy, potem rzadszy – kiwi .Smacznego
Ladylaura.składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju dodatkowo: ok. 500 g średniej wielkości świeżych truskawek cukier różany lub zwykły śmietana wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy
Domowy Smak JedzeniaWitajcie :) dzisiaj tak na szynko pyszna zebra z truskawkami i coca colą. Do upieczenia ciasta użyłam foremki PAPILART .Foremki bardzo polecam, ciasto w takiej formie śmiało można zabrać na działkę lub piknik, jest bardzo wygodne:) Zapraszam do wypróbowania a zainteresowanych foremkami PapilArt zapraszam na stronę internetową http://papilart.pl/ :) Składniki : 2 i 3/4 szklanki maki typ 550 1,5 szklanki cukru(...)cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 szklanka coca coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka mała miseczka truskawek tak aby zakryły foremkę Foremka PAPILART o średnicy 20 cm Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać olej i coca colę, wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis jest banalnie prosty, nie potrzebujemy tutaj żadnych wyszukanych składników, no i udają się zawsze (czasem są bardziej "wybujałe" w górę, innym razem mniej, ale smaczne są zawsze). Oczywiście truskawki możemy zamienić na każde inne owoce, albo zwyczajnie je pominąć. Babeczki po upieczeniu możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, obsypać cukrem pudrem ... U mnie jednak jak zwykle najprostrza wersja, dlatego(...)dodatki pomijam :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki lub inne owoce Wykonanie: Mieszamy ze sobą suche składniki tj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Następnie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mleko i olej
Walijskie Pichcenie