batonikami Bounty robiłam kilkakrotnie i niestety nie udało mi się uzyskać stabilnego kremu bez dodatku żelatyny. Raz byłam bliska sukcesu. Niestety nie miałam jeszcze okazji, aby ponownie przetestować krem w torcie. Dlatego na przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam(...)cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. Składniki: 160 g batoników Bounty, pokrojonych 80 ml śmietanki kremówki 36% 7 g żelatyny (1 i 3/4 łyżeczki)+ 2 łyżki zimnej wody 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie gorąca zdejmujemy rondelek
Słodki Pomysłkremem, wyrównać. Na wierzch położyć kolejny płat biszkoptu, nasączyć i wysmarować kremem, położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć i na samym wierzchu i po bokach posmarować biszkopt cienką warstwą kremu, wyrównać. Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby się dobrze schłodził. Następnie należy przygotować krem maślany, jako podkład pod lukier plastyczny. Składniki: * 250 g masła w temperaturze pokojowej(...)masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka. Rozrzedzać krem należy stopniowo, aby nie przesadzić ;). Tort wyjąć z lodówki, wysmarować kremem maślanym po boku i na wierzchu tortu, dobrze wyrównać, ponieważ od tej czynności będzie zależał wygląd końcowy tortu. Następny etap do wyłożenie tortu lukrem plastycznym. * około
Zrób to smaczniePyszny, wilgotny, dość mocno alkoholowy tort, przełożony czekoladowym kremem z zanurzonymi w nim smakowitymi wisienkami , które wcześniej, przez kilkadziesiąt godzin moczyły się w alkoholu.. ;) W związku z tym, że był to tort - prezent, na urodziny, postanowiłam wyjątkowo go udekorować. Wykonałam w tym celu bardzo wdzięczny do tego typu zadań krem maślany na bezie szwajcarskiej. Robiłam go dopiero drugi(...)wyciskanie np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara, płynnym ruchem odrywając tylkę w miejscu, w którym chcemy zakończyć naszą różę. W taki sam sposób zrobić róże na całej powierzchni tortu. Podsumowując: Aby krem na bezie szwajcarskiej się udał bardzo ważne jest: porządne ubicie białek z cukrem nad kąpielą wodną, cukier musi być całkowicie rozpuszczony porządne ubicie białek z cukrem przed dodaniem
Opowieści z piekarnikajest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia, przed przełożeniem tortu krem przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni(...)ucieramy z pozostałą częścią cukru pudru. Tak przygotowane mieszanki dodajemy do masła, powoli je ucierając. Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz ocet winny. Mieszamy do połączenia. Tort możemy obłożyć zwykłym kremem, ale możemy go także zabarwić barwnikami spożywczymi. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i chęci. Ja do dekoracji boku użyłam wiórek kokosowych, a wierzch dodatkowo ozdobiłam perełkami oraz wafelkami
Kuchnia w czekoladzieprawie 3 kg, w sam na rodzinne niewielkie przyjęcie urodzinowe :).* Biszkopt piekłam dzień wcześniej, zostawiłam na całą noc w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Do dekoracji tortu użyłam tego samego kremu co do dekoracji Tort Ombre , uważam że ten krem świetnie nadaje się do dekoracji i jest smaczny, polecam. Składniki na tortownicę 23 cm: 5 jajek rozmiar(...)cytryny Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie tortu: Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć połowę kremu, położyć drugi blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć resztę kremu, położyć trzeci blat, naponczować. Tort wstawić do lodówki, przygotować krem do dekoracji. Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek
moj przepis nakryjący niespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo do dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
RAROSSATakim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Biszkopt makowy, krem budyniowy i do tego dekoracja z orzeźwiających i pachnących cytrusów. Tort jest łatwy do przygotowania a prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam go na konkurs z przepisu KASI.Składniki: Biszkopt50 g margaryny Kasia160 g cukru pudru5 jajek130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szkl suchego maku1(...)porcjami zimny budyń i ucierać.Krem podzielić na trzy części.Pierwszy krążek posmarować krem, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem, przykryć trzecim krążkiem, boki i górę tortu posmarować i udekorować kremem. Tort odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Tort przed podaniem udekorować filetami z pomarańczy i grejpfruta
Ala piecze i gotujepowoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia tortu) Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob ziarenka i przełóż ją do garnka (wraz z ziarenkami). Wlej mleko i podgrzewaj powoli. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie wsyp obie mąki(...)blat (oprócz ostatniego) posmaruj z wierzchu cienką warstwą konfitury. (Możesz je dodatkowo nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym). Układaj je kolejno na płaskim talerzu, okrągłej blaszce lub paterze, przekładając kremem budyniowym. Następnie tort wstaw do lodówki (na 30 minut), aby krem stężał (będzie łatwiej go obkładać). Po schłodzeniu posmaruj wierzch oraz boki połową kremu maślanego. Wyrównaj je za pomocą szpatułki
Food SquareJeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ to one nadają słodyczy w tym torcie. Tort jest mało słodki, dzięki czekoladowemu kremowi, figi tylko delikatnie go słodzą, a kropką nad i są wiśnie, których nie można w tym przepisie pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki(...)lodowatą wodą w celu ostudzenia. * Można też użyć dżemu figowego, wówczas będzie potrzebne około 300 gr, ewentualnie można dzień wcześniej suszone figi namoczyć w wodzie lub wódce, w przekładania tortu kremem, figi należy zmielić blenderem. Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Tort czekoladowo-figowy z wiśniami listonic_type='fooddrink';listonic_theme
moj przepis naDziś proponuję Wam jesienny, puszysty i delikatny tort śliwkowy. Przełożyłam go kremem na bazie śmietany kremówki i słodkich, karmelizowanych śliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo. Do tortu(...)posiekaną w drobną kostkę czekoladę i szpatułką dobrze wmieszaj do kremu. Krem schowaj na 10-15 minut do lodówki. PONCZ: Wszystkie składniki wymieszaj razem w szklance. SKŁADANIE TORTU: Kremy wyjmij z lodówki. Biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Pierwszy blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i polej kilkoma łyżeczkami ponczu. Następnie posmaruj
Słodko-Słony Świat IlonyKrem maślany, nazywany też lukrem maślanym to jeden z podstawowych kremów do dekoracji tortów, ciast, muffinek i babeczek. Prosty, wymagający tylko kilku składników, efektowny i wszechstronny. Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany(...)nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest tutaj ubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie go raczej do przekładania tortów, chyba że lubicie
Karo in the Kitchendodać 200 g malin i krótko wymieszać. Schować do lodówki. 150 ml śmietany ubić z niepełną łyżką cukru pudru i z połową śmietan fixu - będzie to krem na wierzch i na boki tortu. Jedną część biszkoptu nasączyć, nałożyć krem malinowy, na to kolejny płat(...)biszkoptu, znowu nasączyć i nałożyć biały krem. Na nim poukładać 150 gram borówek, lekko wciskając w krem. Na to położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć i pokryć wierzch boki tortu kremem ze śmietan fixem. Udekorować malinami i borówkami. Boki tortu oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić min. 3 godziny. Najlepszy następnego dnia. Zdjęcie po przekrojeniu. Musiałam szybko robić zdjęcie, bo znikał
Wołowina od rekinaformie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. UWAGA: Biszkopt urośnie z górką, należy ją ściąć i pokruszyć - okruszki te posłużą do udekorowania boków tortu. Krem z nutelli: Czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Schłodzony serek mascarpone zmiksować wraz z nutellą ( w temperaturze pokojowej ) na gładki, jednolity krem. Dodać czekoladę i zmiksować(...)ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu, wyłożyć drugą połowę kremu z nutelli, kremu śmietankowego oraz drugą połowę jagód. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć go ostatnią częścią ponczu. Boki tortu oraz wierzch posmarować odłożonym kremem śmietankowym. Boki udekorować okruszkami ciasta, lekko je dociskając ( warto wokół górnego brzegu utworzyć z okruszków rant, aby potem polewa nie spłynęła ). Wstawić do lodówki do schłodzenia
Opowieści z piekarnikasuchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte blaty ciasta przekrawamy wzdłuż na pół. Wierzch każdego z blatów lekko ścinamy a otrzymane okruszki odstawiamy do obsypania boków tortu. Krem maślano – nutellowy: 340 g masła 200 g cukru pudru 255 g nutelli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 3 – 4 łyżki śmietany kremówki Masło ucieramy na puch(...)lodówki. Przed podaniem polecam wyciągnąć ciasto parę minut wcześniej by krem nutellowy się ocieplił i rozpływał się w ustach. Źródło (z moimi zmianami): tastenandtellblog.com The post Tort Czekoladowy z Maślanym Kremem Nutellowym appeared first on Made
Made By Mom And Sontort smakuje rewelacyjnie, co potwierdziła moja dwuletnia chrześnica, bo nie mogła się od niego oderwać :-) Nic tak bardzo nie cieszy, jak fakt, że innym smakuje. Tort przełożony jest kremem na bazie śmietany, mascarpone, białej czekolady, z dodatkiem galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę(...)rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, następnie krem i nałożyć kolejny oblat. Posmarować go ponownie kremem i nałożyć ostatni biszkopt. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, dodatkowo można wycisnąć krem szprycą dekoracyjną. Tort udekorować posypką czekoladową i startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić go w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Uwagi: Po przygotowaniu kremu należy go od razu wykładać na biszkopty
Passions hobbies life