Każde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe na tort malinowy piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone(...)tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut. W czasie, kiedy tort chłodzi się
Ciastkozercysmaczny, jogurtowy tort z truskawkami i bananami. Lekko cytrynowy, waniliowy, nie za słodki. Smak jogurtu dodaje lekkości, krem nie jest za mdły. Tort jest duży, wysoki, ponieważ kremu w torcie jest dosyć sporo, więc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza). document.createElement('video'); http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2016/05/sernik-z-maslem-orzechowym3.mp4 Tort truskawkowo – bananowy(...)wylać połowę masy truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć połową ponczu i wyłożyć na niego pozostały krem z bananami. Na wierzchu rozprowadzić resztę kremu truskawkowego i przykryć ostatnim biszkoptem. 12. Ostatni biszkopt nasączyć i tort wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Wierzch i boki: 13. Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem, cukrem
Mała CukierenkaSzpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 4. Krem do wykończenia tortu: Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 5. Składanie tortu: Kromki chleb obkroić(...)kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba. 6. Wykończenie tortu: Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Boki i wierzch tortu posmarować kremem do wykończenia tortu, następnie boki obłożyć plastrami ogórka i obsypać szczypiorkiem. Wierzch tortu udekorować plastrami rzodkiewki, ogórka i posypać szczypiorkiem. #lososmowi Co jest dobre? Przepisy przepełnione dobrem MOWI :) Łosoś
Szalona Kuchnia EwelinyTort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem – prosty przepis ! Uwielbiam bezy, a Ty ? Tort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem Tak, zdecydowanie mogę to powiedzieć na głos, że jestem bezoholikiem : ) Tak uwielbiam ten moment chrupania, odłamywania kawałków bezy. I jakoś tak wyszło, że od kiedy mam piekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą(...)masę karmelową. Na wystudzoną bezę od góry wykładamy popcorn przykrywamy kremem i posypujemy popcornem, możemy też podgrzać 2 łyżki masy i polać nimi z góry popcorn Tort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem – prosty przepis
Kuchnia na wzgórzuczas miksując na najniższych obrotach. Na sam koniec możesz je zwiększyć, aby utrzymać jednolitą masę. (Uwaga: krem po przygotowaniu bardzo szybko tężeje i należy od razu nakładać go na tort!) Krem czekoladowy (ganache) Czekoladę drobno posiekaj i umieść w misce. Kremówkę zagotuj w rondlu i zalej nią czekoladę. Poczekaj, aż się rozpuści, a następnie energicznie zamieszaj. Odstaw do wystudzenia(...)zacznie gęstnieć, pokrywamy nim tort. Przygotowanie W formie, w której piekło się ciasto ułóż pierwszy blat. Pokryj go równomiernie połową kremu cytrynowego. Następnie ułóż drugi blat ciasta i pokryj kremem czekoladowym. Kolejno ułóż trzeci blat i polej pozostałym kremem cytrynowym. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki (przynajmniej 3). Po tym czasie przygotuj polewę. Polewa czekoladowa
Food SquareTorcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini torcik na szybko tortownica 17 cm. Krem smaczny, oczywiście to nie śmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy. Składniki(...)biszkopt : 3 jaja L mąka pszenna 2 łyżki mąka ziemniaczana 1.1/2 łyżki cukier 1 łyżka Dodatkowo: krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt mleko ( jest podane na opakowaniu) czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji czekolada rureczki do dekoracji rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu Poncz cytrynowy: sok z cytryny 100 ml przegotowanej wody cukier
Różowa kuchniaużyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego lukrem plastycznym polecam mniej słodki krem) Do kremu maślanego: 250 g bardzo miękkiego masła (to bardzo duży tort i każdy element należy pokryć tym kremem, dlatego aż tyle) 8 łyżek mleka(...)jeszcze trochę cukru pudru. Na koniec powinniśmy uzyskać gęsty, gładki krem, który jednocześnie będzie się łatwo smarował na biszkopcie. Składanie tortu cz. 2 i ostatnia:Schłodzone elementy tortu pokrywamy cienką warstwą kremu maślanego. Tułów i nogi z wierzchu oraz na bokach. Głowę i ręce oraz kitkę ze wszystkich stron. Następnie całość w taki sam sposób dekorujemy rozwałkowanym dość cienko lukrem
Ratunku obiadposmakuje Wam i stanie się jednym z Waszych ulubionych tortów! Jeżeli od delikatnej słodkości wolicie smak gorzkiej czekolady- robiąc krem użyjcie dwie czekolady gorzkie. Wtedy zarówno krem jaki i zrobiony z niego tort, będzie idealnie trafiał w smakowe gusta tych, którzy od mlecznej, wolą smak czekolady ciemnej. Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej(...)kremu, delikatnie opruszamy orzeszkami, przykrywamy kolejnym blatem, który delikatnie dociskamy. Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki oraz górę tortu opruszamy orzeszkami. Na wierzchu tortu układamy kuleczki Ferrero Rocher, tak aby utworzyły one dwa kółeczka
Domowe TortyCzekoladowy krem, na bazie kremówki i mascarpone, który może nam posłużyć nie tylko do przełożenia tortu, ale również jako słodki, pyszny deser. SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY : ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu ) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 6 łyżek kakao 0,5 tabliczki mlecznej czekolady 500 g serka mascarpone Przygowowanie kremu : Czekoladę ścieramy(...)kremowej masy. Do kremu dodajemy wiórki czekoladowe i delikatnie- ręcznie mieszamy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! ! Artykuł Czekoladowy krem z mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortysię przepisem na tort, ale samym pomysłem na jego dekorację, jednak uważam, że masy którymi tort był przełożony są tak dobre, że warto je polecić. Składniki na krem jagodowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm: 250 g serka mascarpone 200 g konfitury jagodowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 100 g (1 tabliczka) białej czekolady(...)minuty. Po tym czasie mieszamy czekoladę i dodajemy ją do kremu dobrze wszystko miksując. Krem przekładamy na biszkoptowy blat i przykładamy drugim blatem. Składniki na krem truskawkowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm: 250 g serka mascarpone 200 g konfitury truskawkowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 100 g (1 tabliczka) białej czekolady Schłodzony serek
Trzeci talerzkrem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski łyżkami! W przypadku tego kremu nie miałam żadnego problemu ze zjedzeniem całego kawałka tortu ;). Do kakaowego kremu maślanego radzę nie zmieniać ilości masła podanego w przepisie. Kakao trochę rozrzedza masę i z mniejszą ilością może być luźniejszy, mniej stabilny przy dekorowaniu wypieków
Słodki Pomysłwszyscy lubią wypieki z makiem, ja lubię. A kto lubi to zapraszam na rewelacyjny tort z makiem i kremem kawowym. Tort zniknął bardzo szybko a to oznacza, że tort smakował. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku (cały) espresso do nasączenia 20 ml spirytus do nasączenia(...)biszkopt przekroić 2 razy, uzyskując 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować. Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami
Ala piecze i gotujeTort orzechowy z czekoladowym kremem – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence z dużą ilością orzechów i kremem czekoladowym, coś na wyjątkowe okazje. Przygotowałam go przy współpracy z marką Bakalland . Tort jest bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny, dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę. Wygląda wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam alkoholem, jeśli(...)pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem Składniki: Biszkopt: 100g orzechów laskowych Bakalland 50g orzechów włoskich Bakalland 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska
Mała Cukierenkakremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 300 g malin 80 g cukru 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 250 ml wody mineralnej 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku(...)przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant. Tynkujemy równo i dokładnie kremem waniliowym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce. Ganache Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy
Wędrówki po kuchniupuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy(...)karmelowego. Tak postępujemy z każdą kolejna warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Po udekorowaniu tortu na wierzch wykładamy krem z mascarpone imitujący pianę. Notes Wysokość tortu: 15 cm Waga
Wędrówki po kuchni