jeśli chcę, by była dość sztywna. Tutaj użyłam go nieco mniej. Poza tym agar nie ma zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny, stąd czujemy wyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie. TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. /własny; spód z: Moje Wypieki; / spód: 5 jajek3/4 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki(...)ubijam na sztywno, dodając partiami pod koniec ubijania cukier puder i proszek kawy. Na samym końcu dodaję wystudzony napar kawy z agarem, miksuję. tort: Spód ciasta skrapiam likierem, następnie rozsmarowuję połowę słoiczka wiśniowego dżemu. Wykładam porcję kremu, rozprowadzam go i przyciskam kolejnym blatem ciasta. Znów skrapiam alkoholem, wykładam dżem, na to krem, przykrywam blatem. Resztę kremu rozsmarowuję
W kuchni Karmel-itkimaty. Gotowe makaroniki przełóż kremem karmelowym (tylko kilka) i waniliowym (resztę). Przekładania i dekoracja Blat posmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując go szpatułką zanurzaną we wrzątku. Tort wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu w rondlu, ale tylko do momentu, aż stanie się(...)górze tortu i szybko (zanim całkowicie zastygnie) ozdób popcornem, makaronikami i cukierkami. Popcorn możesz również polać odrobiną karmelu. Gotowy tort wstaw do lodówki, aby zarówno krem, jak i karmel stężały. Tort przed podaniem dobrze wyjąć na kwadrans z lodówki
Food Squarekajmakiem zachwyci każdego fana masła orzechowego. Krem do lekkich nie należy. Warto i polecam dodać owocową i lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, jak to zrobiłam w Torcie bananowym. Składniki na krem z masłem orzechowym i kajmakiem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 245 g masła orzechowego, niesolonego, schłodzonego 120-160 g kajmaku w puszce, do smaku, schłodzonego W misce umieszczamy wszystkie(...)tynkuje. Polecam użyć linijki lub większej szpatułki/ packi do tynkowania. Smacznego 🙂 Szukasz wiedzy o pieczeniu i dekorowaniu tortów? Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE! Polecam również: Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej. Artykuł KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM I KAJMAKIEM pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłWybór smaków nie był przypadkowy, bo jakie inne kremy lepiej pasowałyby do mężczyzny o imieniu Michał? Miałam pewne obawy związane z dekoracją tortu. Robiłam wcześniej róże z kremu śmietankowego (kremówka + mascarpone), ale nie byłam zadowolona z efektu końcowego. Dlatego w tym przypadku zrobiłam je z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej(...)następnie krem z białymi michałkami. Wyrównujemy go szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy. Za pomocą szpatułki ‘tynkujemy’ cały tort cienką warstwą kremu maślanego. Następnie umieszczamy krem maślany w worku cukierniczym z tylką (duża gwiazda) i dekorujemy cały tort tworząc róże – filmik instruktażowy Tutaj. Gotowy tort przechowujemy
Słodki Pomysłzmiksować. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietankę, mieszając delikatnie po każdym dodaniu np. szpatułką. Krem podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Do większej dodać brzoskwinie. Wymieszać. Krem do dekoracji tortu: 1 litr śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować do uzyskani gęstego kremu. Na paterze układamy pierwszy biszkopt(...)brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiłyżeczka chrzanu pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku Warstwa jajeczna: 1 ugotowane jajko eko 1 łyżka majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz i sól do smaku Krem do tortu: 100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu Przybranie tortu: kawior wędzony łosoś świeży ogórek koperek sałata Przygotowanie: Z kromek(...)nadzienia tuńczykowego i przykryć równo kolejną kromką chleba. Następnie nałożyć warstwę łososiową i przykryć kromką chleba. Nałożyć warstwę jajeczną i przykryć kromką chleba. Wierzch i boki tortu posmarować równomiernie kremem z serka i udekorować. Tort schłodzić w lodówce, przez ok. 2 godziny. Jeśli chcecie przygotowac duży tort, składający się z wielu kromek chleba, trzeba postąpić z nim nieco
Codziennik KuchennyPodobny tort podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mi się spodobał. Nie wyszedł idealnie, ale trening czyni mistrza, a już następna okazja do świętowania za pasem! Składniki: BISZKOPT 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM 500 ml kremówki 250g mascarpone(...)Paski zwinąć w dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek ułożyć na środku dolnego blatu, owijać dookoła kolejnymi paskami. Posmarować u góry pozostałym kremem, przykryć drugim blatem. Obłożyć cały tort kremem kakaowym, ozdobić według uznania
Cakes By Kejtziarenek i wyjęłam laskę wanilii. Śmietankę ubiłam na puch, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec wlałam cienkim strumieniem roztopioną żelatynę. Wymieszałam. Krem gotowy. Teraz już można poskładać tort. Na paterze położyłam jeden blat ciasta. Dookoła ciasta zapięłam obręcz tortownicy ale o mniejszej średnicy, czyli 24 cm , ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia się kurczy a tym samym(...)Krem wygładziłam i przykryłam drugim blatem ciasta. Odłożyłam 5 łyżek kremu do wysmarowania boków a resztę wyłożyłam na ciasto. Wyrównałam wierzch. Z trójkątów polukrowanego ciasta ułożyłam na kremie wierzch tortu. Tort wstawiłam do lodówki na około 3 godziny. Zdjęłam obręcz tortownicy i odłożonym kremem posmarowałam boki tortu. Wierzch udekorowałam rozetkami ubitej śmietanki i wiśniami. Gotowy tort ponownie wstawiłam do lodówki
Kuchnia u KrysiKrem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego(...)przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz
Słodki Pomysłbyli zachwyceni. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, że obłożyć tort białym marcepanem i udekorować na przykład śnieżynkami, choinkami czy marcepanowym reniferem - świetnie się wtedy sprawdzi na bożonarodzeniowym stole. Tort kakaowo-bezowy z musem kawowym i karmelowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt kakaowy: 4 jajka 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej(...)minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Na końcu dodać kawę, połączyć. Boki i wierzch tortu posmarować kremem maślanym. Tort obłożyć marcepanem, udekorować według uznania. Smacznego! Ciasto obłożyłam kremem maślanym, żeby marcepan lepiej się trzymał. Jeśli macie ochotę na dekorację na przykład z bitej śmietany, krem maślany należy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezarówno smakiem jak i wyglądem-tort,który zawsze chciałam zrobić. Mowa tu o znanym na całym świecie Rainbow cake, czyli torcie tęczowym. Składa on się z 6 spodów w kolorach tęczy, są one przełożone bitą śmietaną, lub dowolnym białym kremem. Ja nie korzystałam z oryginalnego przepisu, tylko zrobiłam według własnego, i jestem zachwycona, ciasto rozpływa się w ustach. Wygląda niesamowicie(...)wszystko ładnie się stężało i zmacerowało. I gotowe :-) Tort wygląda bosko, smakuje cudownie. Bardzo prosty, a rozpływa się w ustach. Spody są bardzo delikatne i wspaniale komponują się z kremem. Tort jest nie za słodki i na prawdę pyszny. Polecam gorąco. SMACZNEGO!!! P.S Oprócz tortu i prezentów przygotowałam dla mamy jeszcze taki bukiecik z lizaków jako dodatek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCałkiem niedawno mój synek obchodził swoje 4 urodzinki. Postanowiłam z tej okazji przygotować tort. Jako, że Jasiu jest wielkim fanem tortu w kolorach tęczy i tym razem postanowiłam nie zawieść jego oczekiwań. Jednak nieco zmodyfikowałam krem, jak i formę podania (czerpiąc kapkę insipiracje z tego bloga: kuchennewspomnienia.blogspot.com). Jasiu, podobnie jak goście, był zachwycony smakołykiem i zajadał z wielkim apetytem (tuż(...)kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany, a na to nakładamy krem. Umieszczamy kolejny biszkopt i robimy tak do skończenia biszkoptów. Na końcu smarujemy wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Jeśli tort mamy zamiar podać później to zostawiamy w takiej formie w chłodnym miejscu. Tuż przed podaniem układamy ciasteczka Hit dookoła tortu i wiążemy kokardkę rafią. Następnie wierzch posypujemy
Kolizje Smakówsosem karmelowym Składniki na ptysie: Ciasto: 125ml wody 60g masła 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 jajka szczypta soli Krem do ptysiów: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 fixy do śmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam fixy, ponieważ tort podawałam na drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa(...)szprycy i ptysie napełnić kremem (wcisnąć krem w ptysie), proszę napełnić je dokładnie, żeby po przekrojeniu nie było pustych miejsc, ponieważ nie będzie wyglądało to zbyt ładnie przy krojeniu tortu. Krem do ciasta: 6. Do rondelka z nieprzywierającym dnem przełożyć porzeczkę, jagody, dodać cukier, wodę i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia odstawić
Mała Cukierenkagdyż każdy blat należy upiec osobno zabarwiając go odpowiednim kolorem, ale naprawdę jest wart zachodu. Przygotowania najlepiej rozłożyć na 2 dni (jednego upiec blaty, a drugiego przełożyć je kremem i wykończyć tort). Jego kolorystyka robi ogromne wrażenie (zwłaszcza, gdy niczego nieświadomi goście zobaczą tort w przekroju :D). Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Składniki: Biszkoptowe blaty (proporcje na 1 blat(...)szklanki (ewentualnie 2/3). Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem. Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam piękny jasno-różowy odcień. Wierzch tortu ozdobiłam dodatkowo rozetkami z bitej śmietany, a na boku zrobiłam śmietanową tęczę. Cały tort schładzamy
MyCookBook.plstopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji. Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym. Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami
JejKuchnia