ziarenek i wyjęłam laskę wanilii. Śmietankę ubiłam na puch, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec wlałam cienkim strumieniem roztopioną żelatynę. Wymieszałam. Krem gotowy. Teraz już można poskładać tort. Na paterze położyłam jeden blat ciasta. Dookoła ciasta zapięłam obręcz tortownicy ale o mniejszej średnicy, czyli 24 cm , ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia się kurczy a tym samym(...)Krem wygładziłam i przykryłam drugim blatem ciasta. Odłożyłam 5 łyżek kremu do wysmarowania boków a resztę wyłożyłam na ciasto. Wyrównałam wierzch. Z trójkątów polukrowanego ciasta ułożyłam na kremie wierzch tortu. Tort wstawiłam do lodówki na około 3 godziny. Zdjęłam obręcz tortownicy i odłożonym kremem posmarowałam boki tortu. Wierzch udekorowałam rozetkami ubitej śmietanki i wiśniami. Gotowy tort ponownie wstawiłam do lodówki
Kuchnia u KrysiKrem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego(...)przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz
Słodki Pomysłbyli zachwyceni. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, że obłożyć tort białym marcepanem i udekorować na przykład śnieżynkami, choinkami czy marcepanowym reniferem - świetnie się wtedy sprawdzi na bożonarodzeniowym stole. Tort kakaowo-bezowy z musem kawowym i karmelowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt kakaowy: 4 jajka 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej(...)minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Na końcu dodać kawę, połączyć. Boki i wierzch tortu posmarować kremem maślanym. Tort obłożyć marcepanem, udekorować według uznania. Smacznego! Ciasto obłożyłam kremem maślanym, żeby marcepan lepiej się trzymał. Jeśli macie ochotę na dekorację na przykład z bitej śmietany, krem maślany należy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezarówno smakiem jak i wyglądem-tort,który zawsze chciałam zrobić. Mowa tu o znanym na całym świecie Rainbow cake, czyli torcie tęczowym. Składa on się z 6 spodów w kolorach tęczy, są one przełożone bitą śmietaną, lub dowolnym białym kremem. Ja nie korzystałam z oryginalnego przepisu, tylko zrobiłam według własnego, i jestem zachwycona, ciasto rozpływa się w ustach. Wygląda niesamowicie(...)wszystko ładnie się stężało i zmacerowało. I gotowe :-) Tort wygląda bosko, smakuje cudownie. Bardzo prosty, a rozpływa się w ustach. Spody są bardzo delikatne i wspaniale komponują się z kremem. Tort jest nie za słodki i na prawdę pyszny. Polecam gorąco. SMACZNEGO!!! P.S Oprócz tortu i prezentów przygotowałam dla mamy jeszcze taki bukiecik z lizaków jako dodatek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCałkiem niedawno mój synek obchodził swoje 4 urodzinki. Postanowiłam z tej okazji przygotować tort. Jako, że Jasiu jest wielkim fanem tortu w kolorach tęczy i tym razem postanowiłam nie zawieść jego oczekiwań. Jednak nieco zmodyfikowałam krem, jak i formę podania (czerpiąc kapkę insipiracje z tego bloga: kuchennewspomnienia.blogspot.com). Jasiu, podobnie jak goście, był zachwycony smakołykiem i zajadał z wielkim apetytem (tuż(...)kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany, a na to nakładamy krem. Umieszczamy kolejny biszkopt i robimy tak do skończenia biszkoptów. Na końcu smarujemy wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Jeśli tort mamy zamiar podać później to zostawiamy w takiej formie w chłodnym miejscu. Tuż przed podaniem układamy ciasteczka Hit dookoła tortu i wiążemy kokardkę rafią. Następnie wierzch posypujemy
Kolizje Smakówsosem karmelowym Składniki na ptysie: Ciasto: 125ml wody 60g masła 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 jajka szczypta soli Krem do ptysiów: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 fixy do śmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam fixy, ponieważ tort podawałam na drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa(...)szprycy i ptysie napełnić kremem (wcisnąć krem w ptysie), proszę napełnić je dokładnie, żeby po przekrojeniu nie było pustych miejsc, ponieważ nie będzie wyglądało to zbyt ładnie przy krojeniu tortu. Krem do ciasta: 6. Do rondelka z nieprzywierającym dnem przełożyć porzeczkę, jagody, dodać cukier, wodę i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia odstawić
Mała Cukierenkagdyż każdy blat należy upiec osobno zabarwiając go odpowiednim kolorem, ale naprawdę jest wart zachodu. Przygotowania najlepiej rozłożyć na 2 dni (jednego upiec blaty, a drugiego przełożyć je kremem i wykończyć tort). Jego kolorystyka robi ogromne wrażenie (zwłaszcza, gdy niczego nieświadomi goście zobaczą tort w przekroju :D). Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Składniki: Biszkoptowe blaty (proporcje na 1 blat(...)szklanki (ewentualnie 2/3). Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem. Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam piękny jasno-różowy odcień. Wierzch tortu ozdobiłam dodatkowo rozetkami z bitej śmietany, a na boku zrobiłam śmietanową tęczę. Cały tort schładzamy
MyCookBook.plstopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji. Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym. Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami
JejKuchniaPrzedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów. Kremem budyniowym możesz przełożyć biszkopt do tortu . Krem możesz wycisnąć na babeczki, czy też użyć go jako jeden ze składników tarty z owocami . Domowy krem budyniowy sprawdzi się również jako nadzienie do rurek, przełożenie wafli, czy też baza
AniaGotuje.plblat: nasączamy, smarujemy żółtym kremem, przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy żółty krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy żółtym kremem i wszystko ładanie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski, którą ustawiamy nad garkiem(...)rozpuści, odstawiamy do przestygnięcią. Czekoladą w temperaturze pokojowej dekorujemy tort: nabieramy trochę na łyżkę. Przechylamy delikatnie- tak, aby czekolada spływała z łyżki małym strumieniem i kreślimy na torcie czekoladowe esy floresy. Biały krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i dookoła, po brzegach góry tortu, robimy kremowe zdobienia. Małe kremowe zdobienia wykonujemy również u podstawy tortu… …i gotowe
Domowe Tortyprzez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić w ciepłym soku mandarynkowym ( w około(...)nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie ) Zachowujemy część kremu do posmarowania i dekoracji wierzchu, odłożoną 1/4 częścią mandarynek ozdabiamy wierzch tortu :) Krem jaki mi pozostał wykorzystałam do napełnienia kruchych babeczek, a jeśli takich nie mamy to możemy zrobić z niego oddzielny deser, który udekorujemy najlepiej świeżymi owocami. Składników na masę kremową
Proste Potrawywyjątkowo lekki i puszysty, w niczym nie przypomnina ciężkich, mocno wilgotnych ciast marchewkowych. Przełożony kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem puree z mango. Niezbyt słodki, lekki i bardzo smakowity. Spód torciku stanowi cienki blat kruchego ciasta o smaku ciasteczek Digestive. Tort upiekłam w małej tortownicy o średnicy 21 cm. Składniki na kruchy spód(...)paterze ułożyć kruchy spód i rozsmarować na nim dżem. Ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nałożyć warstwę kremu. Ułożyć dwa pozostałe blaty i krem. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. Resztę kremu umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobną tylką rozetki na górze tortu wstawić tort do lodówki, by się ustabilizował, najlepiej na cały noc. Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekoladowymi: Śmietankę i serek ubiłam za pomocą miksera na puch, pod koniec dodałam cukier puder. Czekoladę starłam na tarce i wsypałam do ubitej śmietanki. Tak powstał pyszny krem. Czas na złożenie tortu: Najpierw odłożyłam 2 łyżki kremu śmietankowego do posmarowania boków tortu. Na paterę położyłam pierwszy krążek ciasta. Napączowałam delikatnie. Rozłożyłam połowę powideł śliwkowych i rozsmarowałam na całym krążku(...)rozsmarowałam mus czekoladowy. Kolej na trzeci krążek, który również polałam ponczem. Posmarowałam resztą powideł śliwkowych i wyłożyłam resztę kremu śmietankowego. Wierzch przykryłam ostatnim czwartym krążkiem. Napączowałam go. Boki tortu wysmarowałam odłożonym kremem śmietankowym i wstawiłam do lodówki. Teraz zrobiłam polewę czekoladową: Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzałam w rondelku. Kiedy była gorąca przelewałam ją porcjami
Kuchnia u KrysiPyszny tort na nadchodzący weekend :) Składniki: 6 jajek 20 dag cukier 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem(...)ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Składanie tortu: Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami
Tradycyjna Kuchniabudyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje
Mix smaku