Tort czekoladowo-agrestowy Choć ten tort wyglądem nie powala na kolana, smak jest przepyszny. Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od Cukieteria Składniki: Tortownica(...)minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 blaty. Najlepiej jest ciasto upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Krem: Obrany z ogonków, umyty agrest przesypać do rondla, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować aż zacznie się rozpadać i puści sok, przetrzeć jeszcze gorący przez sito, skóry odrzucić. Żelatynę
Wanilia i Kardamonbył najlepszy tort jaki mi tylko wychodził. Był po prostu idealny! Przygotowanie tortu nie zajęło zbyt dużo czasu, z wieczora upiekłem biszkopt, a z rana go przełożyłem kremem i udekorowałem. Tort wychodzi bardzo wilgotny, smaczny, lekki i w miarę słodki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Biszkopt upieczony w formie 24 cm (przepis na biszkopt idealny tutaj ) Krem: 800 ml śmietanki(...)równamy, układamy na to kilka raniej pokrojonych truskawek, w taki sam sposób nasączamy i przekładamy kremem wszystkie pozostałe blaty (górę ostatniego blatu nie nasączamy ponczem). Górę i boki tortu dokładnie smarujemy kremem (pozostawiamy 2-3 łyżki do dekoracji). Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Póki tort się chłodzi, na patelni prażymy wiórki kokosowe, aby były zrumienione, studzimy
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest w trzech smakach: kawowym (z mielonymi ziarenkami kawy), kakaowym i cytrynowym. Pyszny… chociaż dosyć kaloryczny, ale co tam… Składniki:Biszkopt:7 jajek1 szklanka cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki mąki tortowej2(...)rozsmarować krem cytrynowy (troszkę zostawić do dekoracji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy. Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy. Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym. Schłodzić.Smacznego
Oryginalny smakinnym wypadku musielibyśmy go jeść przez tydzień ;) Dodam, że nawet mi ten tort bardzo smakował :) Tortownica 23-26 cm Składniki: Biszkopt kakaowy (klik ): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao Masa śliwkowa: 700 g śliwek 2 galaretki wiśniowe 200 ml wody Krem czekoladowy: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 6 łyżek cukru(...)nastąpi możemy tort wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Na wierzch nałożyć drugą część ciasta. Na nią wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Cały tort posmarować kremem. Boki tortu udekorować posiekanymi orzechami a wierzch ozdobić rozetkami z kremu. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią środek tortu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
My simple kitchenSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone Jeżeli krem chcecie wykorzystać do przełożenia i ozdobienia tortu, który ma być transportowany, lub ‘wytrzymać ‘ jakiś czas poza lodówką- warto do cukru pudru dodać śmietan-fix, który utrzymuje właściwą konsystencję śmietany. Przygowowanie kremu(...)pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do powstania gęstej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem śmietankowy z mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortygdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać(...)gęstego. Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy krem i tak robimy ze wszystkimi warstwami. Biszkopt na górze też nasączyć i cienko posmarować kremem. Tort wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, jak masa trochę zgęstnieje zrobić polewę czekoladową. Gotowy tort powinien "poleżakować" w lodówce minimum 2 dni, wtedy nabiera głębokiego smaku. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.commuszą być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieściłam razem w misce i zmiksowałam do zgęstnienia na gęsty krem. Tym kremem limonkowym przełożyłam wszystkie potrzebne blaty biszkoptowe tortu. Ale o tym za chwilkę :) KREM ŚMIETANKOWY: 375 g serka mascarpone 375 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Serek i kremówkę umieściłam w misce(...)miętą, na to kolejna warstwa kremy limonkowego i plasterki świeżych truskawek, potem biszkopt Matcha nasączony tą samą mieszanką co czekoladowe, ponownie krem limonkowy, drugi blat biszkoptu Matcha. Cały tort wysmarowałam kremem śmietankowym, na tak przygotowany tort wylałam ganache czekoladowe, odstawiłam do lodówki do zgęstnienia polewy i na końcu do worka cukierniczego umieściłam część kremu śmietankowego i matcha i wyciskałam dwusmakowe/dwukolorowe
Blondynka GotujeTort o smaku zbliżonym do popularnych pralinek Crispello. Trzy blaty biszkoptu czekoladowego przełożone kremem Crispello- poezja! Zrobiłam go na specjalną okazję- Dzień Mamy. Wszystkim bardzo smakował i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Serdecznie polecam! Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao(...)okrągłym waflem. Ponownie wysmarować kremem czekoladowym i posypać posiekanymi pralinkami Crispello. Przykryć II blatem biszkoptu i powtórzyć czynność. Na wierzch umieścić ostatni biszkopt. Boki i górę tortu wysmarować resztą kremu. Tort schłodzić kilka minut w lodówce. W międzyczasie, gdy tort się chłodzi, ostrym nożem przyciąć rurki do wysokości tortu. Następnie przykleić je do boków. Górę udekorować pralinkami Crispello, startą białą
Nastoletnie Wypiekaniekształcie zamkniętej gwiazdki (poniżej na zdjęciach). Sam tort to biszkopt, nasączony sokiem pomarańczowym i przełożony prostym kremem budyniowym. Piekłam go w formie o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu tort ma około 20 cm średnicy. Składniki na biszkopt (upiekłam z podwójnej porcji) Składniki na krem: 2,5 kostki masła (500 g) 2 budynie 2 i 3/4 szklanki mleka 5 łyżek(...)Smarujemy cienką warstwą najciemniejszego kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Całość wyrównujemy szpatułką lub nożem, nie musi być idealnie – to dopiero pierwsza warstwa kremu, która ma za zadanie złapać wszystkie kruszki i zatkać większe dziury :) Tort wstawiamy do zamrażarki (lub na dwór przy takiej pogodzie :) ) na około 5 -10 minut. Wyciskamy duże różyczki zaczynając od najciemniejszego kremu – jeden rząd
Ciastkozercymasie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku i wstawiamy na palnik o średniej mocy, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się(...)rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy energicznie, aż powstanie gładka, gęsta polewa. Gdy polewa lekko przestygnie oblewamy tort i dekorujemy kremem i wiśniami kandyzowanymi. Ponownie schładzamy. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniokazji urodzin mojego męża przygotowałam tort z kremem z batonów Milky Way. Zastanawiałam się nad dekoracją i szybko doszłam do wniosku, że skoro mój mąż lubi chodzić na siłownię to i tort przygotuję w tym akcencie. Jakież było zaskoczenie męża, kiedy zobaczył dekoracje i te ciężarki ;) A smak... rewelacja. Sam krem jest przepyszny, do tego lekki, puszysty biszkopt, całość otynkowana(...)cukrem), wyłożyć część kremu, wyrównać. Całość przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, wysmarować kremem, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Na wierzchu i na bokach wysmarować cienką warstwę kremu, wyrównać. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki do schłodzenia (u mnie chłodził się 4 godziny). Następnie wyjąć tort, wierzch i boki wysmarować cienką warstwą kremu maślanego, dobrze wyrównać, w przeciwnym razie wszystkie
Zrób to smacznieuzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt. Polecam torty z kremem
Słodki Pomysłdzisiejszy, gotowy tort możecie schować na godzinę do zamrażarki i podać gościom jako lodowy – na pewno będą zachwyceni :) Moja tortownica ma 16 cm średnicy, po nałożeniu kremu tort ma około 20 cm średnicy. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki oleju(...)upieczeniu odstawiamy na kratkę, żeby zupełnie ostygło. Przestudzone ciasto odwracamy do góry nogami – równy spód będzie dobrze nadawał się na górę tortu. Przekrawamy ciasto wzdłuż ostrym nożem i nasączamy wodą z cytryną. Nakładamy krem na pierwszy blat i wyrównujemy szpatułką lub nożem. Na pierwszą warstwę kremu nakładamy szprycą małe różyczki – w ten sposób nie będzie widać drobnych niedociągnięć
Ciastkozercyubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat biszkopta nasączyć 1/3 ponczu wyłożyć połowę konfitury wiśniowej oraz posmarować 1 częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem, czynność powtórzyć, przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą(...)ponczu, wysmarować górę i boki pozostałym kremem, udekorować wg swojego uznania. Tort włożyć na całą noc do lodówki aby smaki się połączyły. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpuder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy i galaretkę w cukrze. Przykrywamy kolejnym blatem. Biszkopt to bardzo delikatne ciasto, dlatego jeśli chcemy zbudować(...)spodem drugiego piętra tortu. Na spód nakładamy odrobinę kremu, żeby kolejny blat biszkoptu miał się do czego przyczepić. Dodajemy kolejne warstwy: żurawina, krem, orzechy i galaretka. Poskładany tort w całości dekorujemy kremem. Nie starałam się specjalnie wygładzić kremu – chciałam, żeby wyglądał jak śnieżne zaspy :) Żeby przygotować nieco „oszronioną” żurawinę musimy zrobić gęsty lukier z cukru pudru
Ciastkozercy