pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka(...)który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, truskawki- przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wygłądzamy i… DEKORUJEMY : Boki tortu obkładamy płatkami migdałowymi. Na wierzchu układamy truskawki, a z kremu- za pomocą rękawa do zdobienia tortów robimy ramkę. Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka
Domowe TortyGęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony(...)pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! 🙂 SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 […] Artykuł Krem miętowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyDelikatny śmietankowy krem z dodatkiem mascarpone, domowy puszysty biszkopt, a do tego smakowite, skąpane w słońcu truskawki! Pyszny tort na najróżniejsze okazje, którego smak docenią i małe i duże łasuchy! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru(...)który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, truskawki- przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem. Wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Boki tortu obkładamy płatkami migdałowymi. Na wierzchu, za pomocą rękawa do zdobienia tortów robimy kremowe kółeczka, w które wkładamy
Domowe Tortymacie bardzo gęsty dżem, można dodać do niego wcześniej nieco owocowego soku lub soku z cytryny. Na warstwę dżemu nakładamy krem Oreo. Krem Oreo ma starczyć na przełożenie ciasta w środku, czyli 3 warstwy. Ja składałam tort w ringu, czyli szerokiej metalowej obręczy, która pomaga utrzymać równe brzegi. Można robić go również bez ringa. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Na wierzchnią(...)nakładamy dżemu, ani kremu Oreo. Po złożeniu całego tortu odstawiamy go do schłodzenia w zimne miejsce na min. pół godziny. Po schłodzeniu nakładamy na całe ciasto warstwę białego kremu. Do pokrycia tortu powinniśmy zużyć większość. Małą część należy zostawić do wyciśnięcia na górze ozdobnych rozetek. Pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami Oreo dekorujemy boki i wierzch tortu. Na wierzchu nie obsypujemy samych brzegów
CiastkozercyDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie(...)środka nakładamy warstwę dżemu jagodowego i rozsmarowujemy. Na dżemie układamy świeże owoce. Wyciskamy na owoce nieco kremu, na który przyklei się kolejny spód. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Gotowy tort pokrywamy warstwą kremu. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę oleju kokosowego dla odpowiedniej konsystencji – im więcej tym rzadsza będzie polewa i cieńsze strużki na cieście. Kiedy czekolada
Ciastkozercybiszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. Pod sam koniec dodajemy likier i ponownie chwilkę ubijamy. Pierwszy blat tortu układamy na paterze. Nasączamy go 1/3 likieru Amaretto i wykładamy 1/3 kremu śmietankowego. Wyrównujemy. Na kremie układamy pokrojone w plasterki truskawki. Przykrywamy drugim blatem(...)Wykładamy połowę pozostałego kremu śmietankowego, wyrównujemy powierzchnię. Na kremie ponownie układamy pokrojone na plasterki truskawki. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, nasączamy pozostałym Amaretto. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałów (wcześniej należy podprażyć je na patelni i wystudzić!). Wierzch tortu dekorujemy truskawkami. Możemy posmarować je delikatnie tężejącą galaretką truskawkową dzięki czemu dłużej zachowają świeży wygląd
MyCookBook.plkażdy mój tort smakuje pysznie. I chyba decydującą rolę odegrała tu pora roku - stwierdziłam, że tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam go w stylu(...)kremu. Na krem wyłożyć kleksy frużeliny (połowę porcji), przykryć drugim blatem, skropić likierem, wyłożyć nieco ponad połowę pozostałego kremu i resztę frużeliny. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem, posmarować pozostałym kremem. Tort owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem tort z wierzchu udekorować świeżymi owocami, kwiatami, listkami mięty lub melisy. Smacznego
Obiad gotowyciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie dla piłkarza, który bardzo polecam :). Składniki na krem oreo: 220 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 170 g serka mascarpone, schłodzonego ok 25 g cukru pudru
Słodki Pomysłmałej miseczki. Do dżemu dodajemy jedną, czubatą łyżkę ubitej śmietany z mascarpone i mieszamy. Gdy się połączą, dodajemy kolejne dwie łyżki śmietany. Mieszamy. Otrzymamy lekko różowy krem do dekoracji boków tortu. Chowamy do lodówki. Resztę białego kremu także chowamy – będzie bazą do kremu z palonej czekolady. Palona (karmelizowana) biała czekolada: Piekarnik nagrzewamy do 150ºC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół(...)łyżkami herbaty i smarujemy warstwą kremu z palonej czekolady. Wbijamy część malin i przyciskamy kolejnym biszkoptem. Znowu nasączamy, kładziemy masę, maliny i tak do wykończenia. Wierzch i boki tortu wykańczamy kremem z palonej czekolady, jak i różowym kremem malinowym (u mnie malinowy dół i czekoladowa góra). Chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy malinami lub świeżymi kwiatami (u mnie tylko do ozdoby
Poezja smakunaczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy gorzką ale nie zbyt mocną herbatą earl(...)grey i smarujemy masą śmietanową. Na krem nakładamy pokrojonego w plastry banana. Przykrywamy następnym blatem. I znów krem i tym razem dżem z czarnej porzeczki. Na koniec cały tort smarujemy kremem, boki również. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to ciasteczka oreo. Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia
Życie zaczyna się w kuchnisezonie zimowym…tak, tak z tych ‘nie naszych’, importowanych, kwaskowatych truskawek czy borówek amerykańskich. Efekt? Kwaskowaty posmak owoców został świetnie przełamany słodkością kremu i wyszło… pysznie! Oznacza to, że nasz tort może śmiało królować na stole nie tylko latem, ale również zimą! Niezależnie od tego, czy to będzie mała, domowa-czy też troche bardziej wyszukana okazja(...)kremie ukadamy owoce- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem,układamy owoce- przykrywamy ostatnim blatem, który nasączamy. Zarówno boki, jak i wierzch naszego tortu smarujemy kremem-wygłądzamy i … DEKORUJEMY : Boki tortu obkładamy płatkami migdałowymi. Na wierzchu układamy owoce zaczynając od środka, a z kremu za pomocą rękawa robimy ramkę dookoła tortu. Możecie również- zamiast
Domowe TortyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witam Was ciepło i wiosennie, jednocześnie śląc Wam wirtualne zaproszenie na coś słodkiego w formie tortu z nieco zdrowszym , delikatniejszym kremem na bazie serków naturalnych. Porządny, czekoladowy biszkopt , nasączony porzeczkową wódką i przełożony wiśniowym dżemem. Do tego delikatny jak pianka krem waniliowy. Całość wykończona białą czekoladą i rodzynkami
Domowe ciastaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Tort bezowy kokosowo - kawowy Tarta z rabarbarem i bezą Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem
maniapieczeniapudrem na puch (można dodać kilka kropel soku z cytryny, alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego i wygładzić. Boki tortu posmarować minimalną ilością kremu najlepiej na wysokości środkowego biszkopta tylko tyle, żeby przykleiły się biszkopty. Biszkopty ułożyć wokół tortu lekko dociskając. Przewiązać wstążką(...)Pozostały krem przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na wierzch tortu. Udekorować cukrowymi ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJuż samo połączenie puszystego, pachnącego wanilią biszkoptu ze śmietankowym kremem wzbogaconym serkiem mascarpone – sprawia, że tort smakuje po prostu pysznie! A jak jeszcze do tego zestawu smaków dodamy masę krówkową i kuleczki maltesers- nasz tort zamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka(...)DEKOROWANIE: Na torcie układamy symetrycznie kuleczki maltesers, zostawiając pomiędzy nimi przerwę, którą wypełnią kremowe zdobienia. Następnie za pomocą rękawa do zdobienia tortów, wypełniamy miejsca między kuleczkami zdobieniami z kremu…. i tort jest gotowy! Pamiętajcie, aby gotowy tort wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Artykuł Tort Maltesers
Domowe Torty