Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są
RAROSSADziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć trochę przełamać tę słodycz.Zamiast dżemu porzeczkowego może być inny kwaśny np. agrestowy czy wiśniowy, albo jaki macie pod ręką, a jeżeli słodki, to wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.A co do kremu(...)Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym i rozpływającym się w ustach tortem bezowym z Castellarii :)Wypróbujcie sami i dajcie znać czy torcik smakował, bo ja i moja rodzinka byliśmy nim zachwyceni! :)Beza:* białka- 4 szt.* cukier- 200 g* mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka* odrobina soli* płatki migdałów- mała garść* Krem:* żółtka- 4 szt.* mleko- 3 szklanki* cukier- 2/3 szklanki* masło
Kraina Miodem Płynącabitą śmietaną bawioną, a jeszcze inne bitą śmietaną i owocami. UWAGA: wpis zawiera obrazki 18+ ;) Tort Monster High - Draculaura ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minie ( śmietana barwiona ) Tort Minie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Rybka MiniMini ( barwiona bita śmietana ) Tort Ślubny/Weselny ( masa cukrowa i lukier ) Tort My Little Pony/ Pinki Pie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort(...)piłkarza ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla chłopca ( masa cukrowa ) Tort Kot ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minionek ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort okolicznościowy ( bita śmietana i owoce ) Tort Wieczór Panieński ( masa cukrowa ) Tort urodzinowy dla dziewczynki ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Chrzest Chłopca ( masa cukrowa ) Tort na Roczek Dziewczynki ( masa cukrowa ) Tort na Roczek Dziewczynki
kolorowotorcikowocienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu. Masa plastyczna: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel aromatu waniliowego. Do wody dodać żelatynę, odstawić(...)masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą masę rozwałkować i pokryć nią tort. Resztę masy zabarwić odpowiednimi barwnikami i zrobić Samolot. Ułożyć go na środku tortu przyklejając na odrobinę kremu
Z miłości do słodkościtymi kremami. Osobiście przekładałam torty już w różny sposób, starając się dopasowywać je do okoliczności, i mogę podpowiedzieć Wam kilka wersji, trafiających w większość gustów: 1. Tort z kremem z nerkowców , lekko usztywnionym agarem (taki trochę serek), dla równowagi "nadzianym" pokrojoną w plasterki "Mieszanką Krakowską". Dzięki lekko kwaskowej galaretce tort nie był mdły, no a zachwyt dzieci taką niespodzianką(...)również czekoladowe blaty przesmarowane lekko powidłami śliwkowymi i przekładane masą marcepanową homemade (obrane migdały zmielone z cukrem i likierem amaretto) czyli coś, co najbardziej lubi M. (marcepan). 4. Torty z kremami na margarynie i o tym będzie ostatnia część tej niekończącej się opowieści... Kremy tortowe na margarynie robiła moja Babcia i takie też robiłam ja, jeszcze za niewegańskich czasów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETort bezowy chodził już za mną od dłuższego czasu, a że akurat zbliżały się urodziny syna, więc pretekst pojawił się naturalnie. Uwielbiam bezy, więc długo się nie zastanawiałam i postanowiłam poszperać w internecie w poszukiwaniu dobrego przepisu. Jak zwykle nie zawiodłam się i znalazłam go na Moje Wypieki. Do przełożenia i dekoracji wykorzystałam krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd(...)osobnej misce ubić śmietankę, dodać curd z mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. Na pierwszy blat wykładamy krem, a na krem szprycą dodatkowy curd. Przykrywamy drugim blatem bezy i dekorujemy pozostałym curdem. PS. Dziś mija pierwsza miesięcznica założenia mojego bloga, więc tort jest jak najbardziej na miejscu :) Życzcie mi powodzenia i wytrwałości w dalszym blogowaniu
Delicious TitbitsGotowe krążki bezowe do tortów dawnymi czasy można było nabyć bez trudu,potem na długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu,by pojawić sie na nowo.Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza(...)godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel,wie doskonale,że to najsmaczniejszy y kremów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robiłam. Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm: Jaja 5 szt cukier waniliowy 64 g Celiko ( 2 paczuszki) mąką pszenna 10 łyżek Składniki na obłożenie tortu: Krem do tortów o smaku czekoladowym Celiko 1 szt krem do tortów o smaku śmietankowym Celiko 2 szt mleko 750 ml Dekoracja: serduszka z czekolady i listki z czekolady Wykonanie biszkoptu: Jaja(...)cukierniczego z kocówką" kwiatek" i wyciskam małe rozetki na górze i na dole.Dekoruje serduszkami i listkami z czekolady. Teraz ciekawostki o produktach które użyłam do wykonania tortu. Krem do tortów o smaku śmietankowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy .Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy
Różowa kuchniawystarczy na udekorowanie tortu o śr 22cm. Na zwykłe obłożenie tortu – tynk, wystarczy krem z mniejszej ilości (z 4 białek). Przed otynkowaniem tortu kremem maślanym należy go schłodzić w lodówce, aby tort naturalnie ‘osiadł’ (min 3 godz.). Gdy nałożymy krem to tuż po złożeniu tortu(...)krem może popękać. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny. Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Słodki PomysłZapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.przepis znajdziecie na moim blogu:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.htmlMus jeżynowy:2 galaretki owoce leśne lub wiśnioweopakowanie jeżynJeżyny za pomocą blendera miksujemy
SMYKWKUCHNIZostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500 g serka mascarponeok. 200 ml śmietanki 30%200-300 g malin świeżych lub mrożonych2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny1/3 szklanki cukru pudru(...)smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza za bardzo nie popękała), następnie znów trochę owoców i płatków czekoladowych. Na to kolejny bezowy blat, reszta malinowego kremu, reszta owoców i płatki czekoladowe. Taki tort najlepiej jeść od razu, chociaż na drugi dzień też wspaniale smakuje. Smacznego
Symfonia Smakówprzechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem
SzczyptaSmaQorzechowo wiśniowy torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym tort - mak, migdały, róża tort migdałowy(...)kremem kawowym tort szwarcwaldzki tort bezowo truskawkowy pavlova
królestwo garówNiecodzienny tort i niecodzienne polaczenie smakow.Nie jestem fanka tortow,ale maly rodzinny jubileusz sprawil,ze jednak pomysl z upieczeniem tortu zrealizowalam.W przepisie,ktory czekal na swoja kolejke zaintrygowal mnie biszkopt z maki gryczynej ,przlozony kremem z czarnego bzu.Bardzo bylam ciekawa tej kompozycji smakowej w realu.Przeczucie mnie nie zawiodlo,bo tort jest przepyszny.Calosc idealnie wywazona smakowo,a posmak gryki,ktory(...)pewno smakowac kazdemu.Ten tort byl jak meteor-pojawil sie i zniknal.Byl leciutki i bardzo puszysty.Takze bardzo polecam to jesienne polaczenie smakowe-gryki z czarnym bzem.Zawiera nie tylko super zdrowe skladniki,ale jest rowniez niskokaloryczny.Skladniki na spod biszkoptowy:200 g drobnego cukru4 jajka9 lyzek oleju np.rzepakowegp200 g maki gryczanej1 czubata lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem:375 soku z czarnego bzu100
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej(...)Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam tort kremem. W tym dniu tort można serwować ale można go też serwować dnia następnego. Składniki na tortownicę 28 cm i wysokości minimum 6 cm, uwaga biszkopt rośnie powyżej rantu formy
moj przepis na