Bezy z kremem i owocami. Przepis na Thermomix. Składniki: 4 białka szczypta soli 200 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 250
Themo przepisygorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym je jeść całe dnie! Można z nich przygotować wspaniały deser, tort naleśnikowy przełożony kremem i konfiturami, udekorować bitą śmietaną i owocami, gorącą czekoladą. Smakują obłędnie w każdej wersji, zarówno wytrawnej jak i słodkiej, uwielbiam! Są bazą do chrupiących krokietów, które uwielbiam z kapustą i grzybami
Zasmakuj KuchniTorcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe
Pieguskowa KuchniaTorcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe
Pieguskowa KuchniaOd razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy
Różne smaki w kuchniTu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i
Di gotujeCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuTort robiłam na zamówienie w ostatniej chwili. Dekoracja miała być skromna za to bogate, owocowe wnętrze. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3x 3 jajka
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Beziki robiłam już kilkadziesiąt razy w życiu i zawsze mi wychodzą. Od dawna przymierzałam się do zrobienia tego wspaniałego deseru. …
My Blueberry CornerWaszych ulubionych słodkości również należą truskawki, czekolada i bita śmietana? Jeśli tak to przedstawiam Wam tort Waszych marzeń :) Trzeba co prawda zainwestować w niego nieco czasu ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony trud. Zaczynając od spodu - mocno czekoladowe, wilgotne brownie otulone delikatnym, puchowym wręcz kremem na bazie śmietany. I na koniec najważniejsze - świeże, soczyste truskawki zalane truskawkową galaretką. Naprawdę polecam
Milion Smakównauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti oraz kawałki ananasa jako dekoracja), na które była
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiędzy czasie wlać śmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Tuż przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix-y. Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha
Świat CiastaBlack and white cake with pumpernickelSkładniki.40 dag pumpernikla5 jaj8 łyżek cukruKrem.2 cytryny8 łyżek cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/3 szkl. wody500 ml śmietany kremówkiPoncz.3/4 szklanki soku
Kulinarny karnet Christopherakruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki
Mia Cucina SofietaDziś święto wszystkich Pań - tych dużych i małych . Dlatego też w mojej "tortowej" galerii pojawia się dziś mała księżniczka :) Ulubienica wszystkich dziewczynek tym razem w słodkim
Malinowa KawiarenkaLekki, letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem. Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem
cool and mintyNie wiem sama jak to się stało ,że tyle czasu u Malinowej nie gościł żaden tort na blogu . Pora nadrobić zaległości , bo troszkę się ich
Malinowa KawiarenkaNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca
Słodko-Słony Świat IlonyTort migdałowy z truskawkami Tort migdałowy z truskawkami Pyszny, dostojny tort migdałowy- zrobiony na migdałowym biszkopcie, przełożony delikatnym migdałowym kremem i truskawkami, ozdobiony bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałowymi. Dominujący migdałowy smak, jest delikatnie przełamany świeżością truskawek. Tort wychodzi naprawdę pyszny- każdy jego kęs rozpływa się w ustach, a jego wyjątkowy smak doceniają nie tylko dorośli, ale bardzo smakuje
Domowe Tortytortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego lub owocami albo orzechami – czym kto lubi Praktyczne rady: Zalecam gotowanie batatów na parze, bo te gotowane w wodzie są bardziej “mokre
Lamarida.plTaką bitą śmietanę mogą przygotować także osoby z nietolerancją laktozy. Po dodaniu do niej np. agaru świetnie nada się do przełożenia tortu. Już niedługo przepis na wegańskie lody z użyciem tej właśnie kokosowej śmietanki :) WEGAŃSKA BITA ŚMIETANA Z MLEKA KOKOSOWEGO ~400ml puszka pełnotłustego mleka kokosowego ~2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku Mleko odstawiamy do lodówki
chili & sugarinnego dania potrzebne mi były żółtka jajek, a że nie lubię wyrzucać jedzenia musiałam jakoś wykorzystać białka. Postanowiłam zrobić kolejne podejście do tortu bezowego. Tym razem z pysznymi świeżymi truskawkami. Niebo w gębie, mówię wam :) To wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem migdałowym, skórką z cytryny i cukrem. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z likierem i połową ubitej śmietany. Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce,znów, mascarpone i znów truskawki. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Na wierzchu położyć drugą bezę, na nią położyć bitą
Jemy Pijemyczekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g)50g masłaDodatkowo:około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego)banan do pokrojenia na plasterki lub chipsy bananowebita śmietana do ozdoby (około 120g śmietanki)kakao do posypania 1. Śmietankę kremówkę (500g) wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać 40g kakao i 60g cukru, zagotować. Zdjąć z ognia(...)całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPrzygotowujemy masę serową. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, dostawiamy. Schłodzona śmietanę ubijamy z cukrem. W osobnej misce miksujemy ser, dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Tortownicę wykładamy folią spożywczą (aluminiową lub papierem do pieczenia), kładziemy jeden blat ciasta, wykładamy połowę masy serowej, pokrojone w połówki (bądź ćwiartki) truskawki(...)żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy nieco przestygnie wykładamy na wierzch ciasta i znowu wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach tort dekorujemy truskawkami. Możemy również wyjąć tort na paterę i udekorować boki ciasta np. bitą śmietaną, truskawkami i karmelizowanym rabarbarem. Ciasto najlepiej chłodzić przez noc, ale już po 2 godzinach nadaje się do podania. Polecam
Rozpustne gotowaniemożna ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego tworząc przeróżne wzory. Samo ciasto pieczemy na papierze do pieczenia około 25-30 minut, a po ostygnięciu przekładamy dowolnym kremem czy nawet bitą śmietaną. Polecam spróbować przygotować własne eklerki czy karpatkę Karpatka z owocami Bezy lub ciasto bezowe To bardzo charakterystyczny i charakterny przy okazji rodzaj ciasta. Składa się przede wszystkim(...)oraz umiejętnego pieczenia, a raczej suszenia ciasta. Polega to na długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Bezę można przygotować jako samodzielne ciasto np. bezę Pavlową wypełnioną bitą śmietaną, blaty bezowe mogą służyć do złożenia tortu bezowego lub mogą być częścią innego ciasta. I w końcu masę bezową można w małych ilościach poukładać na blaszce tworząc beziki. Przyznaję szczerze
Relaxtime