przepisie przedstawię Wam co powinno być lepiej zrobione, i jak następnym razem takich błędów uniknąć. Torcik truskawkowy to szybki torcik z truskawkami i bitą śmietaną w środku, na zewnątrz z kremem, który pozostał mi po ostatnim torcie . Pierwsza rzecz którą wypróbowałam: Krem na bezie szwajcarskiej można użyć ponownie w ciągu trzy dni. Należy przechowywać go w lodówce(...)piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Krem do przełożenia 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Schłodzoną śmietanę ubijcie z cukrem pudrem na puszysty krem- nie ubijajcie za długo, bo zrobi się masło Krem na bezie szwajcarskiej 230 g masła miękkiego, pokrojonego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJuż jakiś czas temu wypatrzyłam ten rodzaj tortu, i czekałam aż nadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają
RAROSSAoleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe(...)garnka do lekkiego przestygnięcia. (Ciasto oblewamy nie gorącym ale letnim ganache). PRZEKŁADANIE: Jeden z czekoladowych blatów kładziemy na paterze. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na czekoladowym blacie, przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy. Na górę tortu wylewamy delikatnie przestygnięty, czekoladowy ganache. Nożem rozprowadzamy równomiernie czekoladowy sos po bokach tortu. Zbieramy ewentualny nadmiar sosu z patery. Na górze tortu
Domowe Tortymojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną Jeżeli piekliście kiedyś Pavlovą z mojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym
moj przepis naodrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne
Mała Cukierenkaodrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne
Mała Cukierenkałyżki oleju barwniki spożywcze na krem: 300 ml śmietanki kremówki cytryna 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 80 g cukru łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: bita śmietana liście mięty ozdoby papierowe na piku (dinozaury) sok z połowy cytryny Przygotowanie kolorowych biszkoptów jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej podzielić je na dwie tury. Ja tak zrobiłam, najpierw ubiłam(...)ciasta nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Przekładać je kremem i układać w kolejności jak kolory tęczy. Tort wyjdzie dość wysoki, dobrze jest wbić w niego dwa patyczki szaszłykowe, żeby trzymał się prosto. Boki i wierzch udekorować bitą śmietaną, liśćmi mięty i ozdobami na piku. Przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPamiętam wszystko jakby to było wczoraj. 2 kreski na teście ciążowym, miesiące oczekiwań... A tu mój synuś kończy 7 lat. A córcia skończyła 4
Malinowe PocałunkiZielony tort kusi i intryguje swoim kolorem. Częstuję dzisiaj wszystkie mamy moim tortem. Zielone cudo ubarwi każdą uroczystość. Cudownie rzeźki, wiosenny, zielony kolor ciasto uzyskało dzięki dodatkowi szpinaku. Może dodatek szpinaku Cię przeraził, ale nie ma obaw. Ciasto nie ma posmaku szpinakowego. Ponieważ szpinak przed dodaniem został zmiksowany z olejem, ciasto jest wilgotne, puszyste, delikatne i nie wymaga ponczowania(...)jest moja wersja tego popularnego już od dosyć dawna ciasta w necie - wersja fit. Torcik przełożyłam kremem na bazie jogurtu i bitej śmietany, z truskawkami z dodatkiem pestek granatu. Niewielki dodatek żelatyny wspaniale stabilizuje krem. Tort jest obłędnie pyszny. Jak skosztujesz jestem pewna, że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki na ciasto: 4 jaja L 1 szklanka oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone,maliny i delikatnie rozmiksować, do momentu uzyskania gładkiego kremu. Pączki przekroić na pół i środek udekorować bitą śmietaną. Wierzch oprószyć cukrem pudrem i ułożyć malinę niczym wisienkę na torcie ;) Smacznego łasuchy
Kuchnia w opałachmnie małe, duże, średnie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe. Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli
Ala piecze i gotujeZa oknem w końcu zrobiło się zimowo. Śnieg prószy już od wczoraj i nareszcie zrobiło się biało, ale ja jakoś nie potrafię się tym cieszyć. Tak
Ratunku obiadjego wyjątkowy, oryginalny smak składa się: domowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z dodatkiem gruszek i serka mascarpone- gruszki i bita śmietana w elemencie ozdoby- wszystko delikatnie opruszone czekoladową posypką i kropelkami z białej czekolady. Oto najlepszy dowód na to, że tort wcale nie musi być ciężki lub ociekający czekoladą, aby był dostojny i pyszny! Skusilibyście się na kawałek? Poniżej- specjalnie
Domowe Tortymałe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik bezowy – idealny na jedną porcję. Odchodzi wówczas problem z kruszącą się bezą podczas krojenia kawałków w dużym torcie bezowym. Beziki najlepiej formować przy pomocy rękawa cukierniczego dobrej jakości. Jednorazowe lub z cienkiego materiału mogą pękać(...)dokładnie i nie wypełniam ich gęsto ubitą pianą. Dzięki temu po upieczeniu będą bardzo kruche, bardzo delikatne i po złożeniu będą łatwo kroiły się łyżeczką. Po przełożeniu bitą śmietaną i owocami stworzą pyszny deser lekki jak chmurka :) Zarówno w smaku, jak i w kaloriach. Niestety ta ich lekkość może przełożyć się na brak sytości, a to z kolei spowoduje
Moja Delicja