Na dworze ciągle mróz, ale też coraz więcej okazji do świętowania. Dziś na przykład są Mikołajki... Byliście grzeczni, wyczyściliście buty i Mikołaj zostawił Wam prezent czy
Symfonia SmakówSernik pełen świeżych jagód! Masa serowa zawiera dodatek jogurtu greckiego oraz białą czekoladą i świeże jagody. Sernik przygotowany został na spodzie z herbatników, a na wierzchu
Kuchnia MagdaLenyŚnieg za oknem i brak słońca powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki
Humanistka w kuchniZ serii najprostsze pomysły są najlepsze... truskawki 20 dag 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru dowolne dekoracje Truskawki myjemy i kroimy
Humanistka w kuchni2 jaja 50 g masła 1/2 szklanki wody 75 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 żółtko do posmarowania eklerki 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka
Humanistka w kuchniroku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami, i wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty mus z truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił(...)oprze! Oczywiście, dekorację z masy cukrowej można zastąpić bitą śmietaną (wtedy nie ma potrzeby przygotowywania kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł bardzo wysoki. Miejcie to na uwadze - w trakcie układania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie wiem, dlaczego to ciasto nazywa się szwedzkim tortem jabłecznym. Już tak jakoś się utarło. Jest przepyszne. Połączenie aromatycznych jabłek, słodkiej śmietanki i delikatnego biszkoptu posmakuje
dolcevitainmykitchenWczoraj miałam urodziny i z tej okazji wspólnie z moją Rodzicielką upiekłyśmy rozpływający się w ustach tort kawowy. Przepis dostałyśmy wieki temu od Cioci Ani ze Strzelec Krajeńskich (swoją drogą, to ostatnio cały czas wypróbowuję przepisy moich ciotek ;)). Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach
Przepisy Aleksandryprzepiękny kolorowy tort zachwyca wyglądem, prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania. Pieczemy kilka kolorowych biszkoptów, wycinamy okręgi, składamy i przekładamy bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :) Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji(...)wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier
Kolizje Smakówprzepis. Tym razem proponuję Wam przygotować do kawy biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny(...)się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/3 szklanki wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym., następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz paroma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy jak motyl. wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy... odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny
Camilla w kuchnicukrem, śmietaną z żelatyną i musem truskawkowym. Przygotowany krem truskawkowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-7 godzin. Dekoracja Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Wierzch torciku smarujemy 2-3 łyżkami bitej śmietany, dekorujemy truskawkami i resztą bitej śmietany . **** PREPARAZIONE Foderate con della carta da forno una teglia di circa
La grande e la piccola cuocajest do wyrzucenia. Nie da się go ponownie uplastycznić w rękach Muszę jeszcze wspomnieć o jednej rzeczy. Jeśli chcemy obłożyć tort lukrem plastycznym, należy go uprzednio przygotować - równo posmarować sztywnym kremem maślanym. Musy na bazie mascarpone, czy bitej śmietany się tu nie nadają. Są za lekkie, powierzchnia będzie krzywa, a masa cukrowa złapie wilgoć i będzie dosłownie spływać podczas krojenia
DominikaDolciczarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić. Opłatek tortowy dociąć do wymiarów ciasta. Położyć na tort lekko dociskając na całej powierzchni, tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza. Krawędzie opłatka delikatnie docisnąć, aby przywarł do tortu. ( Opłatek
Darcia w kuchni