czerwonej200ml gorącej wody galaretka0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej100ml gorącej wodyopcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz śmietan-fix, jeżeli chcemy, żeby nasz tort dłużej zachował swój świeży wygląd Wykonanie:- składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej- oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli- do ubitej piany dodać(...)ciasto schładzać przez kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia galaretki- ciasto udekorować z wierzchu i na bokach pozostałą śmietanką ubitą tuż przed dekorowaniem (z cukrem i ewentualnie śmietan-fixem), uważając, żeby nie przykryć śmietaną serduszek z galaretki- udekorowany torcik schłodzić w lodówce, podawać schłodzony, dla ułatwienia porcjowania nóż przed krojeniem zanurzać w gorącej wodzie Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy
Smakołyki BerenikiKażdy element tego pysznego, czekoladowego tortu, zawiera w sobie przynajmniej jeden rodzaj czekolady. Rozpływający się w ustach krem z białej czekolady- znajdziecie pomiędzy czterema czekoladowymi blatami biszkoptu, a w elemencie ozdoby: serduszka z mlecznej i białej czekolady oraz bita śmietana. Brzmi pysznie?! Zapewniam Was, że również tak smakuje! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła(...)herbata z dodatkiem dwóch łyżeczek wódki ( na szklanke). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki tabliczka białej czekolady tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady metalowa foremka w kształcie serduszka Wykonanie Tortu: WYSOKI BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem
Domowe Tortytego ciasta nadają się tylko i wyłącznie maliny mrożone. Cierpkość tego owocu połączona z pyszną pianką z bitej śmietany i migdałami fajnie się komponuje. Polecam do niedzielnej kawy na osłodę w oczekiwaniu na prawdziwe owoce. Niestety tak strasznie pośpieszyłam się z wyłożeniem tortu znajomym, że zapomniałam zrobić zdjęcia. To co mam to jedynie zdjęcia z komórki w słabym świetle
ciastkarnia na kruchym spodzieBeza Pavlova z owocami o bitą śmietaną To zadanie nie było łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe(...)wystudzenia. Beza Pavlova po upieczeniu Jan widzicie na zdjęciu beza troszkę popękała, ale jest to do przyjęcia Po całkowitym wystudzeniu, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i odstawiamy do ostudzenia. Bitą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i przekładamy ją do naszego kielicha. Na wierzch wykładamy owoce. Ciężko powiedzieć ile jedna porcja będzie miała kalorii. Cała beza wraz z bitą
Relaxtimegotującą się wodą) lub na najmniejszej mocy w mikrofalówce. Odstawiamy ją do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy kakao i amaretto/rum. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy śmietanę oraz cienką strużką wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser, a do masy wsypujemy bakalie i pokruszone herbatniki. Mieszamy, aż oblepią się masą. Możemy zrobić jedno długie salami(...)także: Gniazdka - pączki wiedeńskie Popularne w cukierniach pączki "gniazdka" z ptysio... Tort makowy z kremem jajecznym Dziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy - rocznica śl... Ptysie łabędzie z kremem maślanym Ptysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale ... Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami Mając naście lat, wracając ze szkoły, mijałam po drodze cuki... Post
Poezja smakuUBIĆ ŚMIETANĘ? BITA ŚMIETANA DO BABECZEK: - 500 ml śmietany 36% (schładzamy całą noc w lodówce, inaczej może Ci się nie ubić! ) - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki roztartych jagód - jeśli nigdy nie ubijałaś/eś śmietany użyj śmietan-fix, dostępny w każdym sklepie przy cukrze waniliowym lub proszku do pieczenia, wtedy masz 100% pewność, że śmietana Ci się nie zważy(...)Schłodzoną śmietanę ubijamy robotem na jak najwyższych obrotach i staramy się ją maksymalnie napowietrzyć. Ubita śmietana po odwróceniu miski "do góry nogami" będzie sztywna. Dodajemy cukier puder i roztarte jagody, miksujemy chwilkę i śmietana jest gotowa. Pamiętaj, że śmietanę nakładamy na całkowicie zimną masę budyniową- nie może być ciepła ani letnia, bo może rozpuścić śmietanę ;-) Podpowiem też Wam jedno
SMYKWKUCHNIpracy mus z szampana; mimo coraz większej ilości alkoholu, ciągle smakował po prostu jak bita śmietana. Co robić...? Przecież nie dodam całej butelki, bo zamiast musu wyjdzie zupa (co w innych okolicznościach być może nie byłoby problemem, ale w przypadku tortu weselnego - byłam pewna - nie mogło się sprawdzić). Mnie i tort uratowała bardziej doświadczona koleżanka sugerując, żebym dodała
Pożeraczka, czyli raz adobrześwietnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortySkładniki: 200 g sucharków (np. Biedronka ) 400 g Nutelli 2 szklanki mleka torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy 3 bite śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny 400 ml
Słodkości na talerzuSłodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w
Kuchnia MagdaLenyWypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)zapiąć wokół niego rant. Biszkopt nasączyć winem, posmarować połową dżemu i wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem, nasączyć, przesmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałej śmietany. Położyć ostatni biszkopt, nasączyć winem. Zdjąć rant, boki i wierzch obsmarować pozostałą śmietaną. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać tort. Wierzch udekorować winogronami i bezikami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokazji. W czwartek blog będzie obchodził piąte urodziny, ale gdy naszła nas ochota na tort, jeszcze o tym nie pamiętałam i pomyśleliśmy, że w zasadzie nie było co świętować. Dlatego zrobiłam deser w wersji miniaturowej. Klasyczny biszkopt, przełożyłam kremem z bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem kawy. Całość ozdobiłam gorzką czekoladą oraz wafelkami o smaku cappuccino. Kto mnie
Mienta blogautorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego
Di gotujeudekorowanie biszkopta o średnicy 28 cm. Mi zabrakło masy na ozdoby oraz przykrycie niedociągnięć, gdyż robiłam tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc ja polecam
Rozpustne gotowanie