Beza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru(...)godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę
Karo in the KitchenKrem z bitej śmietany i greckiego jogurtu i marakuja świetnie balansują słodką bezę . To wspaniały deser nie tylko na Sylwestra. Można go przyrządzić szybko i bez problemu o każdej porze roku. Jeszcze szybciej znika z talerza. Kochani, bawcie się dobrze. Bądź co bądź to Sylwester! Do usłyszenia w Nowym Roku 2017! Pavlova z czekoladą Składniki: na tort 8-10 porcji
codojedzeniaciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest(...)bitej śmietany.Na wierzchu krem maślany, który ładnie trzyma całość, ale jak napisałam wyżej, nie jest on koniecznością. Całość nie jest trudna, ale dość czasochłonna - biszkopt musi mieć czas na ostygnięcie, galaretka - żeby się ściąć. Warto przygotować go dzień przed podaniem - wtedy smaki się przegryzą, biszkopt dodatkowo zwilgotnieje, a smak i wygląd z pewnością zaskoczą ukochaną osobę.Tort mandarynkowySkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWaniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki to pyszna propozycja, która idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Ma doskonałą
Di gotujeProsty , torcik śmietankowo kakaowy Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik
Ogrodnik w podróżyMój mąż jest miłośnikiem tego ciasta ;-), zresztą nie tylko on. Ciasto zachwyca delikatną bitą śmietaną z kawałkami czekolady ułożoną na świeżych bananach i pysznym czekoladowym cieście. To ciasto na pewno przypadnie do gustu dorosłym jak również dzieciom. Myślę, że z powodzeniem mogłoby również zastąpić tort. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka
Passion of Cookingjednemu nie zdążyłam zrobić zdjęcia, a drugiemu zrobiłam na ostatnim kawałku. Przepis na tort malinowy wzięłam z tego przepisu. Wyszedł wspaniały. Co prawda nie upiekłam go w kształcie serca, tylko w zwykłej tortownicy i podwoiłam ilość składników. Ciasto nie jest przesłodzone, jest czekoladowe, bita śmietana połączona z malinami dodaje całości lekkiego kwasku. Pycha! Tortownica średnica 23cm. Blaty na ciasto warto
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Wuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci
Słodka Stronapiernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany 30 dag śliwek suszonych 2 kieliszki alkoholu. Sposób(...)alkoholu należy dodać około pół szklanki ciepłej przegotowanej wody. Śmietanę przed ubiciem schłodzić. Dla utrwalenia śmietany można dodać fix do śmietany bitej, lub żelatynę, oraz cukier według własnego uznania. Upieczony biszkopt delikatnie polać ponczem posmarować połową bitej śmietany, na niej ułożyć śliwki, posmarować pozostałą śmietaną. Dowolnie udekorować. Ja torcik przed porcjowaniem posypałam kakao, uważam jednak
RAROSSAWszystkiego dobrego w nowym roku! Dziś tort upieczony specjalnie na powitanie 2015 - z pysznym kremem szampańskim, który sprawdzi się nie tylko do przełożenia biszkoptu, ale też solo. Piankowa konsystencja sprawia, że deser jest naprawdę lekki, a całość komponuje się obłędnie dobrze :)Biszkopt:5 jajekszklanka mąki (3/4 pszennej i 1/4 tortowej)szklanka cukru pudrupół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem szampański:szklanka szampana3(...)miskach na sztywno. Do masy żółtkowej dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki. Następnie dolewamy pianę z białek, a gdy masa będzie już jednolita, szampana. Jako że krem dosyć szybko zastyga, przekładamy go sprawnie na biszkopt przecięty w połowie, zostawiając 1/3 masy na wierzch tortu (można też biszkopt nasączyć szampanem). Czekoladę rozpuszczamy
sama złodyczKitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje(...)autorka: PinkHungry | blog: Pink Hungry Sos karmelowy autorka: PinkHungry | blog: Pink Hungry Tort orzechowo-krówkowo-kokosowy autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Krówki Ciągutki autorka: Zegarynka5 | blog: Zegarynka5 Tarta limonkowa i domowy kajmak autorka: mapa295 | blog: Ciastkoterapia Koktajl - deser owocowy z mlekiem kokosowym, bitą śmietaną i polewą krówkową autorka: ptakova | blog: Healthy Living / gdy zdrowie smakuje najlepiej
Mania GotowaniaDzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które intryguje bardzo krótką listą składników. Muszę stwierdzić, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w
Słodki Blogświecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest(...)chciałam przetestować przed urodzinami mamy, następnym razem upiekę je w tortownicy jako tortę, bo idealne się do tego nadaje. Na tortownicę o średnicy 26 cm składniki na krem i bitą śmietanę będą takie same, ale biszkopt upiekę z połowy składników. Składniki na wegańskie bezy: 200 ml wody z puszki po ciecierzycy- ten płyn po odsączeniu (jedna puszka wystarczy
greenscarfbazie tego tortu powstał więc czekoladowy tort z truskawkami, gdzie wiśnie zastąpiłam właśnie truskawkami. Okazał się równie pyszny, lekki i wiosenny, a zarazem prosty i szybki do wykonania. Czekolada i truskawki pasują do siebie idealnie, a w towarzystwie bitej śmietany smakują jeszcze lepiej. Składniki: Ciasto czekoladowe • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru
To co kochamsię prezentują, a to za sprawą obłędnego kremu na bazie jagód, mascarpone i bitej śmietany. Krem jest delikatny, niezbyt słodki, po prostu pyszny! Ale to nie koniec jego zalet: ma zwartą konsystencję, jest trwały (na pewno nie spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie jagód - świetnie sprawdzą się
Domowa Cookierenka Agi