torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego – spieszę to zatem nadrobić! Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej(...)Jeśli chcemy, żeby krem był bardziej różowy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku (nie w płynie, możemy nim popsuć konsystencję kremu). Na koniec dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i dokładnie miksujemy całość. Na paterę lub talerz wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć
Ciastkozercyweekend jest dla nas wyjątkowy, dlatego zasługuje na wyjątkowy deser. Przy okazji opowiem Wam kolejna słodką historię, tym razem o lekkiej i delikatnej białej bezie udekorowanej bitą śmietaną i owocam i, która nosi imię rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovej. Do dziś między Australijczykami i Nowozelandczykami trwa spór o pochodzenie tego deseru. Jedna z legend głosi, że deser wymyślił Herbert(...)jednym z nowozelandzkich hoteli w Wellington w 1926 roku Annę Pavlovą częstowano bezą z owocami. W roku 1973 kucharz Sachse przyznał, że chciał zmodyfikować przepis na tort bezowy, nadesłany z Nowej Zelandii do Women’s Mirror Magazine z dn. 2 kwietnia 1935 roku. Beza Pavlova zyskała popularność niczym sama baletnica, imieniem której nazywano perfumy, czekoladki, ubrania. Jej sława sprawiła
Obiad gotowyMoi drodzy na facebook’u mój profil polubiło 4000 osób. Nie wiem czy to dużo czy mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i
Polska Zupajednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym, pomarańczowym lub tym z białej czekolady [ przepisy w zakładce kremy ]. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z drobinkami białej czekolady pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyPrzepis na bardzo szybki tort na zimno.Dobry szczególnie teraz kiedy za oknem żar się leje. Składniki na biszkopt genueński patrz przepis TUTAJ BISZKOPT KLIK! Jeśli nie chcecie i nie mace czasu bawić się w biszkopt to wystarczą biszkopty do tiramisu. Składniki na piankę- -1 galaretka truskawkowa -litr śmietanki 36% Dodatkowo -truskawki na wierzch lub inne owoce -1 galaretka(...)galaretki- wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi krążek i lekko dociśnij.Wylej masę i ułóż na wierzchu truskawki lub inne owoce.Wstaw do lodówki do stężenia. Rozpuść następną galaretkę wg.przepisu na opakowaniu i odstaw do wychłodzenia, aż zacznie lekko tężeć. Wyłóż na truskawki. Tort do lodówki. Przed podaniem
Z Kuchni Do KuchniTort bezowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach. Wygląda efektownie i jest bardzo podzielny - już mała kawałek wystarcza, by poczuć odpowiednią dawkę słodyczy. Tym razem przygotowałam go z orzeźwiającym i lekkim kremem z bitej śmietany i marakui. Aby krem był bardziej trwały dodałam do niego rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, którą przed wmieszaniem do masy minimalnie podgrzałam - tylko
cool and mintybazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako deser, a jego słodycz świetnie przełamuje nuta cytryny. Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy
Di gotujelodówce spędziły minimum 2 godziny). Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita śmietana). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia
Moje-pitraszenieznana jako Biała Pavlova, nazwa straszy, ale wykonanie tego przepysznego tortu bezowego jest możliwe nawet dla kulinarnego laika. Sztuką przy robieniu pavlovej jest ubicie białek, cała reszta to zabawa w nianie i machanie klapą piekarnika. Jako, że sklepy pozamykane moja Pavlova będzie podana z bitą śmietaną i kremem, który zrobię z mrożonych truskawek, trawy cytrynowej i limonki. Na bezę
Kuba Gotujepieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g truskawek umytych
Mała Cukierenkaopadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp.Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzeniedzisiejszym poście pyszny biszkopt przełożony bitą śmietaną z galaretką, do tego na wierzchu truskawki zalane galaretką. Jedne z najlepszych ciast z sezonowymi owocami. W czasach dzieciństwa mama bardzo często nam takie robiła latem i najlepiej smakowało :). Ciasto z powodzeniem może służyć np. jako tort urodzinowy, ale jako ciasto na niedzielę do kawki również jest idealne. Zwłaszcza, kiedy jest okres(...)konieczne) I wykładamy ubitą śmietanę z galaretką, wyrównujemy. Układamy drugi blat i układamy na wierzchu truskawki, a następnie zalewamy galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby galaretka spokojnie stężała. Dodatkowo jeżeli lubicie, możecie ubić jeszcze 250ml śmietanki 30% i wyłożyć na truskawki, a na bitą śmietanę posypać kakao lub startą czekoladą
Gotuj z Mąkątort weselny. Fantastyczna zabawa, ale i też wyzwanie. Trzeba upiec (w moim przypadku 130) mini ptysiów o takim samym rozmiarze, następnie używając szprycy cukierniczej nadziać je w środku. Układamy je przyklejając karmelem tworząc wieże. Możecie użyć dowolnego kremu, należy jednak zwrócić uwagę, że ciasto parzone z którego są ptysie jest delikatne i może zbyt szybko nasiąknąć bitą(...)budyń. Wmieszać z likierem i odstawić do przestygnięcia owijając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Przestudzić nie mieszając. Można gotowy schłodzony budyń zmiksować z masłem, albo bitą śmietaną. Do nadziania ptysiów użyłam budyń zmiksowanym ze 100 g masła. Masło najpierw utarłam na puszystą masę, następnie dodawałam łyżka po łyżce budyniu. Zmiksowałam do połączenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk