oderwać papier i zostawić do wystygnięcia.krem kokosowo-czekoladowyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewać śmietanę, mieszać i podgrzewajać, tak aby powstała jednolita masa.Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.masa krówkowaMargarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao(...)wykonane z białej masy cukrowej, przepis Tutaj. Rączka została wykonana tydzień wcześniej, gdyż masa musiała wyschnąć, aby później zachować kształt, również kwiaty można wykonać wcześniej, gdyż posmarowane na torcie gorącą przegotowaną wodą na drugi dzień nie są już twarde
Mix smakupysznej, letniej jagodowej wersji. Do dekoracji oprócz świeżych borówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe
Ciastkozercyjest to, że są naprawdę bardzo dekoracyjne, mogą stanowić ozdobę tortu, lub być podane samodzielnie, jako bezy z kremem. Polecam! Składniki na łabędzie z bezy na 6 sztuk 2 białka szczypta soli 60 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi (ja użyłam 1 łyżeczki budyniu) bita śmietana bądź dowolny krem do połączenia Białka ubijamy(...)oraz 12 łabędzich skrzydeł, wkładamy do piekarnika i suszymy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną. Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków, teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie
Rozpustne gotowaniezamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na kilka min. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kąpieli(...)napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy i 2 łyżki
Malinowe PocałunkiPavlova to australijski deser, składający się z połączenia chrupiącej bezy, świeżych sezonowych owoców i bitej śmietany. Upieczenie idealnej bezy bywa czaso i pracochłonne. Ważne jest przestrzeganie
Kierunekuchniaparapecie w kuchni. :) Tort łatwy, lekki, orzeźwiający i mocno alkoholowy. Do nasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym. Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego. Polecam(...)śmietany kremówki 2 galaretki cytrynowe 200 ml wody spora garść listków mięty 2-3 łyżki cukru Miętowe listki utrzyjcie z cukrem na gęstą, jednolitą papkę, lub zmiksujcie blenderem. Galaretki rozpuśćcie w 200 ml wody (według przepisu na opakowaniu zmieniając tylko ilość wody) Galaretki odstawcie aby wystygły, ale nie mogą stężeć. Schłodzoną śmietanę zmiksujcie, dolewając cieniutkim strumieniem wystudzone galaretki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoney, biograf Pavlovej, napisał w wydanej w 1982 książce że tort powstał w hotelu w Wellington, w Nowej Zelandii, podczas pierwszej wizyty baleriny. Szefa kuchni hotelowej zainspirował strój do tańca, w którym Anna występowała – krucha i delikatna beza miała nawiązywać do kroju spódniczki tutu, drapowane falbanki przyjęły postać bitej śmietany a owoce kiwi, znane wtedy jako chiński agrest, ozdabiały całość(...)bezę delikatnie przekładamy na talerz. Ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu według przepisu na opakowaniu. Wykładamy śmietanę na szczyt bezy, dekorujemy owocami. Tym razem wybrałam świeże delikatne maliny. Beza z wierzchu jest przyjemnie krucha i chrupiąca, w środku pozostaje delikatną i puszystą pianką. Każdy kęs jest lekki i pełen smaku, gubi się granica między bitą śmietaną a piankową bezą
Karo in the KitchenKto by nie lubił niespodzianek? W dodatku truskawkowych! Są tacy? No właśnie, nie widzę… Babeczki “Truskawkowe niespodzianki” to
Słodki Pomysłtort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę(...)łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker
Mała Cukierenkadekoracją z różnych milkowych słodkości. Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 300 g mlecznej czekolady (u mnie Milka ;) ) 2 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz(...)czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy
Ciastkozercybardzo lubię piec. Proste ciasto kakaowe przełożone pysznym kremem z bitej śmietany. Czegóż chcieć więcej do szczęścia? WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym Podstawą tego ciasta jest ciasto biszkoptowe. Wyjątkowości tej WZ-tce dodaje likier waniliowy, którym nasączone jest ciasto. Przygotowałam to ciasto na urodziny zamiast tortu. Było idealne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecookscałą pewnością o tym torcie można powiedzieć jedno - jest mało kaloryczny. Bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle lekki i soczysty, w sam raz do niedzielnej kawy. Delikatny kruchy spód i owocowa masa na bazie soku jabłkowego z chrupiącymi kawałkami jabłek. Całość udekorowana niewielką ilością bitej śmietany posypanej siekanymi pistacjami i cząstkami jabłek" Czytaj więcej
Wiem co jempracy Halinki :) . To nasze pierwsze, własnoręcznie zrobione rurki z bitą śmietaną. Wyszły smakowite, a ja już mam kolejne pomysły czym je wypełnić. Jeszcze nie raz poczytacie o nich na moim blogu, bo myślę, że warto. Oczywiście jest przy nich trochę zabawy, ale sami oceńcie efekt końcowy. Powstał też dzisiaj tort Szarcwaldzki, lekko pijany :) , ale to już inna historia
Kuchnia w opałachLato, lato, lato ach to Ty...Skąd my to znamy...Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy robot planetarny Philipsa, z czego bardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy wielofunkcyjny robot stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę(...)specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:) (ale na tarce zostały nieduże kawałeczki warzywa). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker
Mała Cukierenka