*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itkimoim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;) Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam mu najpierw przestać noc w lodowce(...)dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy. Ponadto: 1 kubek Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny
W kuchennej krainieHej! A oto mój pomysł na słodką walentynkę :-) Wybrałam mocno czekoladową tartę, bo jak wiadomo CZEKOLADA to najlepszy afrodyzjak :D Przepis pochodzi z książeczki
Cukier&Puderhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki "Krój, gotuj, wow" , w której znajdują się typowo włoskie przysmaki. Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ
Di gotujeWspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta(...)prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik 500g śmietanki kremówki 36% 250g malin Dodatkowo: maliny do dekoracji bita śmietana poszatkowane pistacje Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto
Mała Cukierenkaptysie: Ciasto: 125ml wody 60g masła 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 jajka szczypta soli Krem do ptysiów: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 fixy do śmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam fixy, ponieważ tort podawałam na drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii(...)wylać całą masę owocową, wyrównać i lekko stuknąć tortownicą o blat, żeby masa równo się rozłożyła. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Ptysie z bitą śmietaną, też możemy wstawić do lodówki na całą noc. Sos karmelowy: 11. Do rondelka wsypać cukier, dodać miód i wodę. Rondelek postawić na gazie, nakryć pokrywką i podgrzewać, aż cukier
Mała Cukierenkanastępnie posługując się szablonem z papieru wycinałam kształt herbu. Inspiracja Moje Wypieki . Z podanych proporcji wyszedł mi tort około 3 kg, w sam raz na 20 porcji. Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed podaniem, wówczas warto upiec biszkopt i przygotować krem z białej czekolady. Składniki na biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej(...)Biedronki) 660 g śmietany 30% (u mnie z Biedronki) Śmietanę podgrzać do wrzenia, zestawić z ognia wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty, następnie dokładnie wymieszać na gładką masę, ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie masę ubić na sztywno końcówkami do ubijania bitej śmietany. Uwaga, nie można ubijać zbyt
moj przepis natego etapu jednego dnia i pozostawić go do wystygnięcia w lodówce, a następnego dnia zająć się dekoracją. Dekoracja najlepiej jak jest gotowa co najmniej 2 – 3 godziny przed podaniem tortu na stół, gdyż wtedy ładnie stężeje. Jeśli dekorację zrobimy zbyt wcześnie, np. dzień przed imprezą, może nam ona popękać. Dekoracja Króla Juliana :) Zrobienie dekoracji na twarz Juliana jest podobne(...)niej 50ml śmietany i mieszamy by się połączyły. I znowu najważniejsze zasada, że rozpuszczona żelatyna musi mieć temperaturę pokojową, czyli niezbyt zimna i niezbyt ciepła. Żelatynę łączymy z bitą śmietaną i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Do małej miseczki odkładamy około 2 łyżek śmietankowego kremu i dodajemy do niego kilka kropli zielonego barwnika spożywczego. Mieszamy go łyżeczką i ewentualnie
Smakowy RajLCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety zajadać przepyszną i chrupiącą bezę z kremem na bazie kremu kokosowego lub bitej śmietany z mascarpone w towarzystwie malin i borówek Uważajcie tylko bo torcik jest naprawdę rewelacyjny i ciężko powstrzymać się by nie zjeść kolejnego kawałka a większe dawki ksylitolu, którym zastąpiony jest(...)letniej wody opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Składniki na krem straciatella w wersji z nabiałem: 200 ml śmietany 36% 200 g sera mascarpone opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Dodatki: owoce jagodowe: maliny, jagody, borówki, truskawki listki świeżej bazylii Kilka
Ola la LCHFNo i ostatni dzień września. U nas jak zwykle zakończyliśmy miesiąc ulewnym deszczem, ale po deszczu będą grzyby. Czy będzie padać czy nie to i tak
codojedzeniaGrudzień to dla mnie magiczny miesiąc, pełen wspaniałych potraw, cudownych zapachów i oczywiście prezentów :) Ostatnio, z myślą o świątecznych ciasteczkach, przygotowałam tę wspaniałą
Rozpustne gotowanienastępnie dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. W mini babeczkach bardzo trudno wyciąć dziurę, dlatego polecam nałożyć odrobinę frużeliny na babeczkę, a na nią bitą śmietanę. Udekorowane babeczki przechowujemy w lodówce. Frużelina wiśniowa: 200 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek (ok 230 g z pestkami) 1-2 łyżki cukru trzcinowego / miodu(...)Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz śmietany. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się
Słodki Pomysłogóle publikować ale ostatecznie pojawia się na blogu tylko uprzedzam z krążkami możecie mieć problem :). Placki oczywiście można upiec tradycyjnie w formie, a następnie przełożyć kremem owocowym i bitą śmietaną. Będzie mniej efektowny ale za to łatwiejszy do zrobienia. Torcik z rabarbarem i truskawkami Ciasto ptysiowe 0,5 kostki masła 1 szklanka wody szczypta soli i cukru 200 g mąki(...)skórkę pomarańczową wymieszać z masą owocową, przestudzić. Pozostałą żelatynę namoczyć, rozpuścić podgrzewając. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, połączyć z żelatyną. Szprycę napełnić śmietaną, na dwóch plackach wycisnąć po trzy koła pozostawiając odstępy, które należy wypełnić masą owocową. Placki ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Boki tortu posmarować resztą śmietany, posypać uprażonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć truskawki i oprószyć cukrem
Pieguskowa KuchniaNareszcie trochę spokoju:) W domu dzieciaków nie ma, mała na razie śpi i już po przyjęciu komunijnym, do którego strasznie, ale to strasznie się przygotowywałam. Teraz
Ciasteczkowy Potwórbyłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc na "wyjeździe". Do dyspozycji miałam chyba najgłośniejszy na świecie i bardzo retro mikser, o oszałamiającej mocy 140W. Przy ubijaniu białek prawie odleciał, a ubijanie śmietany skończyło się zapryskaniem wszystkiego dookoła. Piekarnika też nie mogłam wyczuć, przez co beza miejscami się porządnie(...)idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych migdałów
Pełny talerz