tort z bitą śmietaną - 1328 przepisów (strona:62/89)

Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 158

Od dawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne

moj przepis na
Tort nutellowo-truskawkowy 166

pudru 3 czubate łyżki nutelli 1 czubata łyżeczka żelatyny ok. 80 ml wrzątku Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone i kremówkę ubić na puszystą masę, sztywniejszą niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nutellę. Jeżeli używacie robota planetarnego jak ja, proponuje wyłączyć go i dodać w jednej porcji nutellę. Chodzi o to by nie miksować(...)gdyż nie sklei się z biszkoptem. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę biszkopta. Dekoracja: 150 g mascarpone 90 ml śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć

Moja Galeria Smaku
Torcik Gruszkowa finezja 159

Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru

Szalona Kuchnia Eweliny
Zimny drań delikatny jak ptasie mleczko-szybki tort bez pieczenia 1251

Szybkie ciasto bez pieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz

Z Kuchni Do Kuchni
GALAktyczne pucharki z owocami 161

GALAktyczne pucharki powstały, bo zostały mi galaretki z tortu czekoladowo-kokosowego, do którego potrzebowałam zaledwie odrobiny galaretek każdego koloru. Mnie wyszły dwie porcje, zużywając pół opakowania każdej galaretki, jednak przepis podaję Wam na 4 porcje, by nie bawić się w odmierzanie. Dlaczego GALAktyczne? No od galaktyki i galaretek ;). Wystarczy spojrzeć na zdjęcia oraz kolory... i wszystko staje się jasne! Chyba(...)porcje) 1 zielona galaretka agrestowa+450 ml gorącej wody 1 galaretka malinowa+ 450 ml gorącej wody 1 niebieska galaretka+450 ml gorącej wody 1 pomarańcza 1 banan garść truskawek bita śmietana do dekoracji (polecam z odrobiną serka mascarpone- będzie sztywniejsza) Przygotowanie: Wszystkie galaretki rozpuścić w 3 osobnych miseczkach w 450 ml gorącej wodzie. Pozostawić na kuchennym blacie do wystudzenia. Zieloną

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowy warstwowy a la 3- BIT. 250

ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego batona 3-BITa. Czego użyłem? Biszkopt: -150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao -6 jajek -łyżeczka proszku do pieczenia -100 gram mąki TYP450 -łyżka masła -skórka z pomarańczy -100 gram(...)Stopniowo dodajemy budyń. Odstawiamy do lodówki. Masa śmietanowa. -440g śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -50g czekolady gorzkiej 60% Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać żelatyny około łyżeczki rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody.   Komponujemy tort: Biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, kajmak. Całość pokrywamy śmietaną. Wkładamy

BaRepas
Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami 155

Czasem przychodzi taki czas, że trzeba zrobić ciasto – czy to na urodziny czy na pożegnanie, a może po prostu jako guilty pleasure . Nieważne jednak jaki

A to pestka
Torcik czekoladowy Pierzynka 168

7 grudzień 2010. Pamiętna data dla całej mojej rodziny. Wtedy to na świat przyszła nasza najmłodsza pociecha. I właśnie w piątek minęło już dwa

Ciasteczkowy Potwór
Bita śmietana kokosowa 179

poszkodowany, szczególnie kiedy są pyszne mleczne desery.  Tą wersję bitej śmietany pokochają alergicy. Pamiętajcie jednak żeby wybierać mleko kokosowe bez żadnych dodatków. Chodzi tutaj o mleko, które jest rozwarstwione na gęstą białą masę i wodę kokosową. To własnie z tej gęstej kokosowej masy ubijamy naszą śmietanę.  Składniki:  puszka mleka kokosowego 1/3 szklanki cukru pudru(...)otwarciu odlać płyn kokosowy. Gęstą masę ubijamy tak samo jak ze zwykłej śmietany 30% . Jak śmietana zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo cukier puder (tutaj wedle uznania, może być więcej niż w przepisie lub mniej). Gotową ubitą śmietaną możemy dekorować torty, desery i co tylko chcecie  Smacznego

Niezły Młynek
Jagodowy torcik bezowy 120

"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy

Słodkie Przyjemności
Deser malinowy 395

serdecznie do zerknięcia na wpis z przepisem na tort malinowy , drożdówki z serem i malinami , prostą tartę z malinami na spodzie Oreo (bez pieczenia!) lub malinowe makaroniki . Składniki na deser malinowy: 50 g herbarników 50 g płatków owsianych 50 g masła 400 g białego twarogu na sernik 200 ml śmietany kremówki + 200 ml do dekoracji 4-5 łyżek cukru(...)energicznie mieszamy. Zaprawioną żelatynę wlewamy do reszty sera i miksujemy. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką lub szpatułką. Masę przelewamy do przygotowanych słoiczków/szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia (min. pół godziny). Gotowy mus dekorujemy bitą śmietaną i malinami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram

Ciastkozercy
Lekki torcik owocowy z dżemem porzeczkowym, cynamonowym jabłkiem i śmietanowo-budyniowym kremem 152

Wpadło mi w ręce kilka słoiczków przetworów Stovit. Pokazywałam je Wam na facebooku, gdzie przyznałam się, ze do tej pory myślałam, że Stovit to tylko dżemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 205

łyżka zimnej wody  2 łyżki wrzątku Przygotowanie: Kremówkę ubijamy i odstawiamy w chłodne miejsce.  Czekoladę topimy (w kąpieli wodnej lub w mikrofali) i łączymy z bitą śmietaną, ubijając delikatnie mikserem.  Żelatynę zalewamy 1 łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie stężałą żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy(...)pomocą noża oddzielamy od boków ciasta papier.  Przygotowujemy polewę. Polewa Składniki: 100 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia.  Gęstą polewą polewamy tort.  Kroimy, kiedy polewa zastygnie.  Smacznego

bistro mama
Muffinki walentynkowe 104

szklanka = 250 ml)   1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 2 łyżki kakao 1 jajko   1/2 szklanki mleka   1/4 szklanki oleju   Moja dekoracja: bita śmietana nadzienia cukiernicze o różnych smakach posypka cukrowa w kształcie serduszek W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche(...)Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (*) Tym razem użyłam tulipanów , które podkreśliły walentynkowy charakter muffinków. Dodatkowo ciastka umieściłam na podkładzie (co prawda pod tort) w kształcie serduszka. Podkład z jednej strony jest srebrny, a z drugiej złoty. Tulipany oraz podkład pochodzą ze sklepu Cuki Alfatec . Polecam

Di gotuje
Coraz WIĘCEJ kofeiny na Festiwalu Kawy 158

Ceny są zachęcająco przystępne :- od 1 PLN za całkiem duże ciasteczko, przez 5 PLN za bajaderkę, czy 8 PLN za strudel, albo 12 PLN za okazałą bezę z mascarpone. Torty oraz serniki również w atrakcyjnych cenach i serwowane w solidnych porcjach :) Zza witryny kuszą autorskie desery o przeróżnych kombinacjach smakowych i rozmaitych kształtach - także jako popularne ostatnio w cukiernictwie kopułki(...)tutaj rozkoszowałam się filiżanką tak pełną aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy

Grunt to przepis!