Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec
Kolorowy PrzepisownikTorcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki
Smakołyki AsiOtrzymałam słoik pysznych gruszek w syropie z firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je
Ala piecze i gotujenawet tych , którzy od tortów uciekają! Składniki:Biszkopt:( tortownica 22 cm )- jajko – 4 szt– cukier drobny – 3/4 szklanki– mąka pszenna – 1 szklanka– kakao – 3 łyżki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMasa śmietankowa :- śmietana 30 % – 500 ml– olejek do ciast śmietankowy – 1 szt– śmietan(...)Śmietanę ubijamy mikserem.Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem.Ubijamy na sztywno. Masa kakaowa :Śmietanę ubijamy mikserem.Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.Ubijamy na sztywno. Całośc:Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą.Pierwszy smarujemy masą śmietankowąDelikatnie wygładzamy.Przykrywamy drugim blatem.Smarujemy masą kakaową,Przykrywamy kolejnym blatem.Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną
Ostra na Słodkomojprzepisna.pl |Torcik W-Z jak z PRL Ostatnio miałam przyjemność uczesniczyć w imprezie tematycznej. Tematem były czasy PRL. Wszyscy przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na
moj przepis naRolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często Mama powtarza, że smak tortu byłby taki sam, a ryzyko, że się nie uda jest jak 70-30. Tak, Mama ma w sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam(...)szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i kakao
Gosia gotujezbędnych dodatków. Aby był jeszcze bardziej aksamitny, zamiast części mleka można dodać śmietanę kremówkę (pół na pół), a gdy chcemy aby był kremem adwokatowy, nic prostszego połowę mleka zastępujemy likierem jajecznym (swoją drogą, krem adwokatowy jest genialny, pamiętam, że kiedyś zrobiłam go do przełożeniu tortu i nie mogłam się opanować przed zjedzeniem na tzw. sucho) Krem Crème Pâtissière dobrze przygotować(...)szklance wrzątku (niekoniecznie, ale przedłuża świeżość owoców) Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasny i gęsty kogiel mogel (końcówką do bitej śmietany), dodać mąki, zmiksować. Do gorącego mleka dodać żółtka z mąkami, zagotować, energicznie mieszając rózgą, u mnie krem od razu jakby zrobił się gesty, ale mimo to zagotowałam
moj przepis naPrzepyszny tortcik, który wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu - cała filozofia polega na upieczeniu biszkopta, który wychodzi puszysty i smakowity. A pozostałe rzeczy to już nie
WielopokoleniowoNie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest
Smakołyki AsiOmleciki biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piękne, czerwone i soczyste owoce, o tym charakterystycznym aromacie, usłanedziesiątkami malutkich pesteczek na wierzchu.Powolutku kończą się ukochane truskawki. Ubolewam nad tym strasznie, bopomysłów wciąż niemało.Nie
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam ciasta z sezonowymi owocami , a teraz jest czas na truskawki, a więc i ciasto z ich udziałem. Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a truskawki
Gosia gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Humanistka w kuchniDzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna
Ala piecze i gotujeletnia) zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest zbyt łasy, po kilku dniach stwierdził: "Zjadłbym jeszcze troszkę tego tortu, co już go nie ma" :) ...jak widać zapisał się dobrze(...)szklane 1 wody)2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix,Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodajemy serek waniliowy po czym dodajemy wystudzoną, ale nie stężoną galaretkę (1/2 szklanki). Konfiturę porzeczkową blenderujemy i mieszamy z drugą połową galaretki. Połowę tej konfitury dodajemy do bitej śmietany delikatnie mieszając. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu
Delicious Titbits