tort z bitą śmietaną - 1328 przepisów (strona:36/89)

Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 214

dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto:  200 g gorzkiej czekolady(...)wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego  Polewa: 200 g czekolady  2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania

Mania Gotowania
Tort bezowy z jagodami i mascarpone 128

szybko znika ;) Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy - tort złożony z tego co najbardziej lubię w tortach: chrupiącej bezy z miękkim środkiem, kremu i świeżych sezonowych owoców. Bita śmietana i mascarpone - to zawsze doskonała podstawa do dobrego kremu - u mnie bez dodatku cukru, bo wtedy krem równoważy słodkość bezy

Milion Smaków
Tort owocowy straciatella 251

planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z owocami dostępnymi zimą. Smaczny, lekki, z bitą śmietaną i mascarpone - nie jest przekombinowany i z tego względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki

Szefowa kuchni
Malina, róża, limonka, czyli tort urodzinowy! 136

roku skończyłam 25 lat. Skłoniło mnie to do refleksji i tortowego powrotu do dzieciństwa. Od dwóch lat bawię się w tworzenie tortów angielskich. Jednak dla siebie zrobiłam największy tortowy klasyk - z bitą śmietaną i konfiturą. Taki, jak dawno temu robiła mi Mama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki

Cakes By Kejt
Pavlova z lemon curd (torcik bezowy) 149

Cześć!Beza Pavlova lub znana pod inną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na mini Pavlova z pysznym lemon curd z sycylijskich cytryn. Nazwa deseru wzięła się od słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej (Анна Павлова).  Źródło : Wikipedia Został on przygotowany dla tancerki(...)jako dodatek do scones przy popołudniowej herbatce. Najczęściej jest on wykonany z cytryn, limonek czy pomarańczy. Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki, aż do tortów.Przepis na mini pavlovą jest przepisem Nigelli Lawson, a przepis na lemon curd znalazłam na Moich Wypiekach.Myślę, że ten deser jest świetnym przepisem na Walentynki i mile spędzicie przy

Pora coś zjeść
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 161

tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem z masła czy bitej śmietany, popadłam w czarną rozpacz. Metodą prób i błędów, szukania różnych inspiracji udało się stworzyć mi bezglutenowy ideał. Tort, który swoim smakiem przypomina prawdziwy, no może nawet i jest lepszy.  Koncepcję na biszkopt zaczerpnęłam od Weroniki Madejskiej, reszta

Humanistka w kuchni
Tort Monster High 114

swoje urodziny mama zrobi jej tort z lalką Monster High. Co zrobić, jak mus to mus. Byle Werka była zadowolona. Powiem Wam, że mimo, że strasznie ich nie lubię tort wyszedł mi całkiem, całkiem. Przede wszystkim dzięki prażynce i masie cukrowej marki Callebaut , z którymi miałam przyjemność pracować. Biszkopt Składniki : 5 dużych jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3 łyżki(...)piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout  wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort zawsze najlepiej schłodzić. Pamiętajcie tylko, że śmietana 30-36% musi być bardzo dobrze schłodzona do ubijania. Pamiętajcie tez, żeby nie ubijać jej zbyt długo

Wielki apetyt
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 191

się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel(...)energicznie mieszamy przez około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie tortu: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Gruszkę myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Tort z Czarnego Lasu- Schwarzwälder Kirschtorte 182

Witajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i mocno nasączony likierem wiśniowym. Pieczony w okrągłej formie, ozdobiony wiórkami z czekolady i kandyzowaną wisienką. Przypuszczam, że jest to najbardziej znany tort w Niemczech. Dlaczego nazwa

dolcevitainmykitchen
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 156

śmietany. Babcia je pieczołowicie zdobiła, potem moja mama stała się mistrzynią wypieków i torty były jej specjalnością. Aż nadto dostawała próśb i wręcz błagań koleżanek aby upiekła na ich uroczystości rodzinne. Nie potrafiła odmówić i często do późnych godzin nocnych siedziała i piekła te torty w kuchni. A mnie z czasem "wykorzystywała" do ich ozdabiania. Dzisiaj torty, na szczęście(...)biszkoptu, nasączamy go ponczem. I wykonujemy trzecią masę. MASA BITA ŚMIETANA: - 250 ml śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżki płynu z żelatyną. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Masa musi być sztywna. Dodajemy cukier i cieniutkim strumieniem płyn z żelatyną, szybko ubijamy. Masa jest gotowa od razu do przełożenia tortu. Masę wykładamy na blat, przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy

SMYKWKUCHNI
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 433

Okazji do świętowania nigdy nie zabraknie.  Bynajmniej, kiedy ma się sporą rodzinę.  Tort jest zawsze elementem dodającym  szyku i finezji  każdemu przyjęciu

Malinowe Pocałunki
Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes r 246

czeka na nas niespodzianka, kula wypełniona jest przepyszn ą  niespodziank ą  - delikatnym kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu.  Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą

La grande e la piccola cuoca
Tort królewski 133

imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż

Milion Smaków
Tort makowo kokosowy 334

musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby  go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką (nie miksować).Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania