Wielkimi krokami zbliża się sezon komunijny. To moja propozycja skromnego, kwadratowego tortu z malinowo- czekoladowym wnętrzem. Biszkopt 3 szt ( 21 x 21) 3x 3 jajka 3x
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykremu budyniowego, dodajemy łyżkami ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia się kremów. Składanie tortu: Brzegi górnego krążka tortu przycinamy pod kątem ok 45°, tak aby potem torcik przybral ksztalt kopuły (odwórconej miski). Dolny krążek nasączamy ponczem( u mnie sok ananasowy/woda/cukier), rozprowadzamy 1/3 kremu, na krem kładziemy kawałeczki ananasa, przykrywamy drugim, uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy(...)okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa do posypania. Moja wersja to raczej mimozowa fantazja. Wy możecie puśćić
Mia Cucina Sofietaubić na sztywno, dodać cukier, miksować do rozpuszczenia. Wykonanie tortu; Trzy blaty układamy na sobie i delikatnie ścinamy brzegi formując kopułę. Na paterze układamy jeden blat, ponczujemy go, smarujemy połową bitej śmietany i 1/3 części budyniu. Układamy drugi blat (ja położyłam z barwnikiem) znów ponczujemy, smarujemy pozostałą bitą śmietaną i połową budyniu. Układamy 3 blat, ponczujemy
Radość kipiąca uśmiechem.Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher w elemencie ozdoby, dodatkowo tą pyszność podkreślają. Śmietanowe zdobienia zrobione są ze śmietany bez dodatku cukru- również krem nie został dodatkowo dosłodzony- a jego słodki smak został delikatnie przełamany gorzką czekoladą- co sprawia, że tort ala Ferrero Rocher dostojnie podkreśla smak czekolady- ale zdecydowanie nie należy do zbyt słodkich tortów(...)który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki oraz górę tortu opruszamy orzeszkami. Na wierzchu tortu układamy kuleczki Ferrero Rocher, tak aby utworzyły one dwa kółeczka i aby pozostało miedzy nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę ubijamy (bez dodatku cukru!). Bitą śmietanę umieszczamy w rekawie do zdobienia
Domowe Tortytort bedzie dla Was wizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną, z tym, że torcik będzie wtedy słodszy. Bardzo Wam polecam
Made By Mom And Sontort. Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt wyrósł, masa się nie zważyła
Diteczupiecze tort :) Tym czasem postanowiłam zrobić sama, jak co roku. Marzył mi się taki z truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku
Blondynka GotujeW środku cztery warstwy czekoladowego ciasta przełożone bitą śmietaną i wiśniami.
Maślane ciasteczkojabłuszkami zrobionymi z marcepanu i posypałam go cynamonem. Tort jest wysoki i wygląda wspaniale. Do tego jest pyszny i bardzo aromatyczny, fantastycznie łączy w sobie różne smaki. Bardzo polecam…. Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 240g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru(...)wyłożyć resztę musu morelowego. Ozdobić bitą śmietaną, jak pierwszy biszkopt, posypać orzechami i nakryć ostatni krążkiem biszkoptu. 13. Biszkopt nasączyć i wycisnąć pozostałą bitą śmietanę. Wierzch posypać delikatnie cynamonem i poukładać połówki orzechów. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 14. Marcepan zagnieść z odrobiną zielonego barwnika. Uformować z niego 3 kuleczki i trochę je spłaszczyć formując
Mała Cukierenkaświadomość świętowania. Tak właśnie powstał pomysł zrobienia placuszków. Nie znam osoby, która ich nie lubi - miękkie, puchate, a te dodatkowo z bitą śmietaną, tartą czekoladą i czereśniami. Niebo w gębie! Smakuje jak śniadaniowa wersja tortu szwarcwaldzkiego! Tak mogłabym zaczynać każdy dzień! :) Zróbcie koniecznie! :) Składniki: ( około 10 sztuk) 110 g mąki pszennej, szczypta soli, 3 łyżki cukru(...)skrobię ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i wlać do czereśni, całość dobrze mieszając, jeszcze chwilę zostawić na gazie i ściągnąć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Placuszki podawać z kleksem bitej śmietany i czereśniami, całość posypać tartą czekoladą. Podawać gorące. Smacznego
Plate of Joydlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady(...)wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: 200 g czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania
Mania Gotowaniaszybko znika ;) Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy - tort złożony z tego co najbardziej lubię w tortach: chrupiącej bezy z miękkim środkiem, kremu i świeżych sezonowych owoców. Bita śmietana i mascarpone - to zawsze doskonała podstawa do dobrego kremu - u mnie bez dodatku cukru, bo wtedy krem równoważy słodkość bezy
Milion Smakówplanowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z owocami dostępnymi zimą. Smaczny, lekki, z bitą śmietaną i mascarpone - nie jest przekombinowany i z tego względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki
Szefowa kuchniroku skończyłam 25 lat. Skłoniło mnie to do refleksji i tortowego powrotu do dzieciństwa. Od dwóch lat bawię się w tworzenie tortów angielskich. Jednak dla siebie zrobiłam największy tortowy klasyk - z bitą śmietaną i konfiturą. Taki, jak dawno temu robiła mi Mama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki
Cakes By Kejt