http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/wigilijny-wieniec-bezowy-xmas-pavlova-wreath-1024x765.jpg Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej
Moja Delicjasufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład te serduszka: Flødekager to codzienność każdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji(...)cukiernika. Tym razem przygotowałam białe z truskawkami i czekoladowymi ornamentami. Te maleństwa to babeczki wypełnione kremem cukierniczym i udekorowane - a jakże! - bitą śmietaną. Robiło się ciepło, sezon na wytęsknione truskawki właśnie się zaczął, nie mogłam się im więc oprzeć. Oczywiście, szkolenie na cukiernika nie może obejść się bez podstaw, czyli na przykład dekoracji lukrem. Praca w grupach zaowocowała takimi
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie
Wypieki ReneMajowe niedziele niezmiennie kojarzą się z uroczystością Pierwszej komunii Świętej. Nieśmiałe , troszkę przestraszone , niepewne dzieci idą na spotkanie z Jezusem A po Kościelnych uroczystościach
Malinowa KawiarenkaPyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób. Składniki biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm) 3x
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatygodzin (można na całą noc). Wierzch i boki: 13. Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią. 14. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 1M) i wycisnąć rozetki na wierzchu tortu
Mała Cukierenkaszklankę z żelatyną do naczynia z zimną wodą. W misie miksera umieścić śmietanę, ubijać do momentu, aż śmietana będzie prawie sztywna. Odłożyć 4 łyżki śmietany, zmieszać z żelatyną. Cały czas miksując na niskich obrotach do ubitej śmietany ciurkiem/bardzo powoli wlewać żelatynę. Dodać cukier, zmiksować. Odłożyć jedną szklankę śmietany, do dekoracji. Sitko położyć na miseczce, wiśnie przełożyć na sitko, lekko odsączyć(...)położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyłożyć drugi blat, nasączyć połową ponczu, wyłożyć wiśnie, wyłożyć resztę bitej śmietany. Wyłożyć trzeci blat, nasączyć pozostałym ponczem, posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Wycisnąć rozetki, najlepiej zaczynając
moj przepis nalekko zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzone wiórki.Gotową masą przekładamy blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy.Smacznego!!! Świetna również do rolady :) Oooo!!! Ale się rozmarzyłam... Rolada mojej siostry... Mniam!!! Masa z bitej śmietany i serka mascarpone:400 ml śmietany kremówki;125 g serka mascarpone;2 - 3 łyżki cukru pudru;3 łyżki
MiksturownikTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego
Mój pomysł nałyżki orzechów włoskich 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami 1/2 kieliszka brandy 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do naponczowania 3/4 szklanki posłodzonej herbaty brandy (ilość według uznania) na dekorację: bita śmietana z kakao cukrowe kwiatki i listki perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować(...)budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKtoz z nas nie zna Black Forest Cake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na
Smaki Edytynawet nie próbuje zrozumieć. Merytoryczną pomoc uzyskałam od pana męża, aby but był choć podobny do butów piłkarskich. Zabawa przednia była. Tort w środku to tradycyjny biszkopt, nasączony lemoniadą i mascarpone z bitą śmietaną i dużo malin. Biszkopt zabezpieczony kremem maślanym, aby masa cukrowa którą pokryłam tort się nie rozpuściła. Jubilat zachwycony a to dla mnie najważniejsze
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tort kryształki to ciasto na zimno wykonane z galaretek i bitej śmietany. Zrobione na cienkim biszkopcie, ale równie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz. Post Tort kryształki pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujemąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem: 660 ml śmietanki 30% 2 "fixy" do bitej śmietany cukier puder do smaku (około 4 łyżek) * na dekorację: duże opakowanie m&m's-ów dwa opakowania rurek z kremem wstążka Przygotowanie: Żółtka oddzieliłam(...)wysokości około 50 cm. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na 3 blaty (wierzchnią warstwy wykorzystałam jako spód tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem
Kulinarny Pamiętnikdalej. Pokaże Wam jak zrobić czekoladową bitą śmietanę. Coś pysznego :) Znam dwa sposoby na uzyskanie takiego deseru. Pierwszy sposób to ubicie śmietanki i połączenie jej z roztopioną czekoladą. Drugi sposób to roztopienie czekolady w śmietance i potem jej ubicie. Ten drugi sposób znany jako krem paryski opiszę dokładniej poniżej. Czekoladowa bita śmietana (krem paryski) Składniki: 150 ml śmietanki(...)razu a potem wstawić do lodówki gotowe ciasto, żeby stężało. Tak przygotowany krem możemy użyć do posmarowaniu biszkopta czy innego ciasta albo do zrobienia tortu naleśnikowego (przepis w następnej odsłonie). Czekoladowa bita śmietana (krem paryski
Pyza i Surówka