jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :) SKŁADNIKI (4 porcje) rybne kuleczki 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula
DefinicjaSmakuprzepisem :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów 1 cukinia 3 pomidory malinowe lub 20 pomidorków koktajlowych 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy truflowej sól morska świeżo zmielony pieprz 1/2 opakowania ulubionego makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi dokładnie myjemy. Chwytamy szparaga za dwa końce i łamiemy - szparag pęknie dokładnie
DefinicjaSmakumięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto! SKŁADNIKI 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 10-12 migdałów 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony
DefinicjaSmakulodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy ogonki. Suszone pomidory i ogonki pieczarek kroimy w dość drobną kostkę. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem, oregano i serem feta
DefinicjaSmakupieca na 20 min i gotowe. A smak, cóż.... spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety z dorsza (ok. 600g) 400g śmietany 12% 12 suszonych pomidorów 2 łyżki tartego parmezanu 100ml oliwy z suszonych pomidorów kilka gałązek świeżego oregano 1 gałążka świeżego rozmarynu 1 płaska łyżeczka kuminu sok z cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filety
DefinicjaSmakutalerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią. 500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Szefowa kuchniśredniej wielkości cebula 200 ml białego wytrawnego wina ok. 400 ml gorącego bulionu kilka nitek szafranu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Strąki groszku cukrowego umyć i usunąć z nich szwy. Wrzucić na wrzątek, gotować 3-4 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą
W SMAKkaszy (trochę zostawiamy do posypania) i gotujemy razem ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Przekładamy jaglankę do dwóch miseczek. Posypujemy odłożonymi truskawkami, płatkami migdałowymi lub nerkowcami. Można też użyć odrobiny tartej czekolady. Post Kasza jaglana z truskawkami – jaglanka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczas na dania główne – było ich cztery. Jako pierwsze pojawił się marynowany pstrąg z ogórkiem. Ogórek w trzech postaciach: ketchup ogórkowy, kulki z ogórka, sos ogórkowy. Podane ze świeżo tartym chrzanem. Do ziemniaka i do pstrąga Schloss Maissau Gruner Vetliner 2013 Weinviertel. Następnie sum sous vide przykryty liściem funkii z pędami chmielu i chrupiącym żółtkiem (żółtko sous vide, panierowane
królestwo garówpomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki oleju, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić do piekarnika
Codzienna kuchnia niecodziennaktórym będziemy piekli musakę smarujemy oliwą. Dno wykładamy plastrami bakłażana, następnie dajemy warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Ostatnią warstwą powinny być plastry bakłażana pokryte sosem beszamelowym, który posypujemy tartym serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 40 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez pokrywki, aby ser mógł się zarumienić. Skomentuj
MamaOskarkaprzygotowania tej zdrowej sałatki potrzebne są: Rukola tarte buraczki wędzony twaróg pomidor koktajlowy czerwona papryka kapary jajko oliwa z oliwek waniliowy sos balsamiczny sól pieprz
Jemy Pijemyminut pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą. Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem. Szczerze polecam
Jemy Pijemydzisiejszego dania potrzebne są ok: 2 kg czosnku niedźwiedziego 150 g wędzonego boczku 2 małe śmietanki 30% 2 duże garści suszonych pomidorów 1 mały ser lazur błękitny garść tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka łyżek oleju sól pieprz ( bądź chilli ) dowolny makaron Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na dużej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Pomidory suszone pokroić
Jemy Pijemymoczył się w solance 36 godzin. Po wyjęciu należy go dokładnie wytrzeć do sucha i natrzeć w środku i na zewnątrz przyprawami: 5 łyżek oliwy 1 łyżka tartego cynamonu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka suszonej i rozgniecionej kolendry 1 łyżka suszonego imbiru Naciąć ścięgna przy nogach Do środka indyka włożyć farsz
Jemy Pijemy