zamiast wody użyć bulion warzywny). Bakłażana oraz pomidora pokroić w plastry, grillować na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kaszę, grillowane warzywa, całość przyprawić suszonymi ziołami i pieprzem. Posypać tartym serem Mozzarella. Piec około 15 minut w 200 stopniach. Smacznego
Fit-aminazielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano, mięta lub natka pietruszki) Szparagi umyć, odłamać
Pełny talerzzostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam. Składniki: 2 opakowanie ciasta francuskiego, 30 g tartego sera żółtego, 4 łyżki kapary, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Kapary miksujemy za pomocą blendera lub bardzo drobno kroimy. Jedną porcją ciasta
Moniki Smakołykidodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając. Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego. Babeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut
MamaOskarkałyżki cukru 60 gr stopionego masła 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek szczypta soli na nadzienie: 500 g truskawek 8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej na kruszonkę: ¾ szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g zimnegoa masła Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej. Obie mąki przesiewamy
Mia Cucina Sofietadoskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :) Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować! SKŁADNIKI (2-3 porcje
DefinicjaSmakumała bagietka pełnoziarnista ( może być również zwykła) kilka truskawek kilka pomidorków koktajlowych dwa plasterki fety 4 plasterki chorizo dwie gałązki świeżego tymianku łyżeczka czarnego sezamu (opcjonalnie) dwie łyżki tartej mozarelli ( opcjonalnie, nie można jej zastąpić zółtym serem bo zepsuje smak) 1/3 papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżeczka orzesków pinii ( opcjonalnie) dodatkowo: oliwa z oliwek 1-2 truskawki 1-2 pomidorki
DefinicjaSmakupodkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera 10 dużych pieczarek 1 jajko 1 cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki ( można pominąć) sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę
DefinicjaSmakuważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców
DefinicjaSmakubędą posklejane. Dodajemy starty ser oraz masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gotowe risotto nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem. Smacznego
DefinicjaSmakuoliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu świeżozmielony pieprz dodatki 1 oscypek wędzony ( około 8-10 plasterków) 1 mały oscypek niewędzony 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę
DefinicjaSmakuprzejść do guacamole :) Moja wersja jest wersją dość bogatą, bo opócz awokado znajdziemy w niej papryczkę chilli, czosnek, cebulkę, kolendrę i sok z limonki. Czasami dodaję do guacamole trochę tartego parmezanu, który fajnie komponuje się z awokado, takie małe fusion :) SKŁADNIKI 1 awokado 1 duży ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli (z pestkami jeśli lubimy pikantne) 1/2 małej czerwonej
DefinicjaSmakuoregano 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej) sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo 1 opakowanie ulubionego makaronu kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które wydobędą
DefinicjaSmakupomidorów 1 duża czerwona cebula makaron orzo 2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ryżu) 15-20 pomidorków koktajlowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki tartego parmezanu /grana padano świeżozmielony pieprz sól morska oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski
DefinicjaSmakupodwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu kilka plasterków ulubionej szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso
DefinicjaSmaku