tarty - 13589 przepisów (strona:630/906)

Schabowy mocno ziarenkowy 158

Dziś zwykłe kotlety schabowe ale jednak niezwykłe. Bo te zwykłe to są panierowane w bułce tartej przecież a ja mam panierkę z dodatkiem różnych ziaren. Pyszne soczyste kotlety z chrupiącą panierką można podać z ulubionymi dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Salsa z mango i chili 211

obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza

Atlas Smaków
Tarta z malinami i jeżynami 203

ilości ;) W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem(...)wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Do przestudzonego kremu dodać margarynę i krótko zmiksować. Tartę wypełnić kremem waniliowym i dekorować owocami. Przechowywać w lodówce

Atlas Smaków
Pizza i mini-calzone z kabanosami 195

pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona papryka 6-8 szt. zielonych oliwek 3 ząbki czosnku mała cebula 70 g pokruszonego sera feta 100 g tartego żółtego sera pieprz Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego pół szklanki wody łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonego czosnku łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Drożdże

Atlas Smaków
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 288

zarobić na masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem była kolej na kasze. Jest PRZEPYSZNA, wrzucić można co tam się

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pyszne jagodzianki 140

świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli Nadzienie: Ok. 300g jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50g masła 1 roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże

The Sweet Damsel
Filled Pasta - makaronowe warsztaty w Jamie's Recipease 187

około pół szklanki obgotowanego groszku (może być świeży lub mrożony), około pół szklanki serka ricotta (lub twarożku śmietankowego), 2-3 gałązki świeżej mięty , szczypta gałki muszkatołowej , około 1 łyżeczki tartego parmezanu . Groszek wymieszać delikatnie z twarożkiem. Listki mięty oderwać od łodyżek, posiekać. Dodać razem ze świeżo startą gałką muszkatołową i parmezanem. Wszystko razem połączyć delikatnie. Tak powstałym farszem nadziewać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryka faszerowana chudym mięsem 209

czosnkiem i bazylią  sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka majeranku  1-2 łyżeczki papryki czerwonej  tymianek  oregano  10 dag sera żółtego tartego (może być mozzarella)  olej  świeży tymianek i oregano Przygotowuję  papryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam  gniazda z nasionkami.  Cebule kroję drobno

Takie tam pichcenie
Chłodnik z krewetkami i fetą 184

małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi z liśćmi. Botwinę gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Masę schładzamy(...)dużej misce. Trzemy na tarce obrane ogórki, umyte rzodkiewki i mieszamy z masą buraczkową. Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy.  Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.  Krewetki

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka chrzanowa 10641

ugotowane jajka. Można również dodać posiekane orzechy włoskie, sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały słoiczek tartego chrzanu 4-5 ugotowanych jajek 6-7 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól i pieprz Sposób przygotowania: Seler odsączyć, ewentualnie lekko posiekać, kukurydzę odsączyć, jajka i obrane jabłka pokroić

na moim stole...
Spaghetti bolognese 217

pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem

magiczna kuchnia Kasi
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 222

cebulka dymka ze szczypiorem, pokrojona w talarki mała garstka posiekanej natki pietruszki łosoś wędzony na ciepło, ok 150 g sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu, ja użyłam takiego ze słoiczka sok z 1/4 cytryny skórka z połowy cytryny sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z jagodami 168

wspólnym stole? :)  Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej   Nadzienie : 500 g jagód lub więcej 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej, aby ciasto nie namokło Jagody wymieszać z cukrem i bułką.   Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z kalafiora. 377

Sałatkę z kalafiora jadłam ostatnio u teściowej. Powiem szczerze, że sceptycznie do niej podeszłam, bo kalafior przyrządzałam zazwyczaj na ciepło: w bułeczce tartej, smażony w panierce lub zapiekany z żółtym serem, a tu taki "wynalazek". Ku mojemu zaskoczeniu sałatka okazała się hitem!!! Kalafior, jajeczko, sos i to wszystko połączone z pysznym, soczystym pomidorkiem. Sałatka zniknęła w oka mgnieniu

Rozpustne gotowanie
Fasolka szparagowa inaczej. 192

pierwszy mąż zakochał się w niej i już nie chciał żadnej innej :-) Jest pyszna, ma wyrazisty smak i szybciutko znika. Jeśli komuś znudziła się już fasolka w bułce tartej, to zachęcam do spróbowania tego przepisu, bo warto :-) Składniki na fasolkę szparagową inaczej: 500 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 malutka cebula (albo pół większej) 1 łyżeczka musztardy

Rozpustne gotowanie