ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z kurkami, posypać natką pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane pieprzem i ewentualnie tartym parmezanem. Partnerem akcji "Włoski tydzień" jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjemoździerzu ucieram 1/2 szklanki bazylii ze szczyptą soli i pieprzu, z dodatkiem 4 łyżek oliwy na pastę. Następnie dodaję 1 łyżkę orzechów pinii (lub nerkowca) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ucieram do momentu aż uzyskam jednolitą pastę. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaoliwa z oliwek sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Składniki – pesto: bazylia – 1 doniczka 2 ząbki czosnku 1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni 1 czubata łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól himalajska i świeżo zmielony pieprz + dodatkowo: ulubiony makaron Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe
Moja pasja smakuRybki, rybki... Dzisiaj płotki smażone w sezamie. Możecie je również usmażyć w panierce kokosowej lub najprościej w bułce tartej. Powiem Wam jak najprościej pozbyć się ości z płotek i jak zrobić ,aby były takie płaskie. Najpierw odciąć głowy, a zostawić ogony i skrzela. Przeciąć kręgosłup przy ogonie i delikatnie wyciągnąć go palcami od strony głowy. Rybę ułożyć rozcięciem
O kuchni z uczuciemfaszerowane papryki z serem, jajkiem i szczypiorkiem są absolutnie pyszne. Świeże duże papryki smakują najlepiej. Składniki: 5 jajek 2 duże czerwone papryki, oczyszczone, przecięte wzdłużnie na połowę 1 szklanka tartego sera cheddar 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¼ szklanki mleka ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzać połowę grilla do wysokiej temperatury. W średniej misce wymieszać jajka, cheddar, mleko, szczypiorek sól
naRuszcieżaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach serem i zapiekamy jeszcze ok 20 minut. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa Anikolacja. Jeśli lubicie kalafiora to musicie przygotować to danie w domu! Składniki: 1 duży kalafior 50 g kostki masła 1/4 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka 200 g tartego żółtego sera sól Wykonanie: kalafiora umyć, podzielić na różyczki i obgotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty, odcedzić i przestudzić. Czytaj dalej... Artykuł Kalafior zapiekany z sosem serowym
Pasja Smakuobiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko-kwaśne, a zarazem pikantne. Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ). Składniki na 4 słoiki: 2 kg mniejszych ogórków kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik) główka czosnku 2 papryczki chili 1 średniej wielkości cebula liście laurowe
UgotowaćSkładniki: 1 średnią cukinie 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Wykonanie: Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą, cukrem, do gotującej wody wkładamy łódeczki cukinii gotujemy około 3 minut. Po ugotowaniu wykładamy cukinię na duży talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami
kgwjanczewoogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowany bób oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z ćwiartką limonki i tartym parmezanem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajażeby sos się przegryzł i nieco zgęstniał. Potem dodajemy pietruszkę, anchois (odsączone i pokrojone) oraz przyprawy. Składniki na sos: - 300 mililitrów jogurtu - 3 jajka - gałka muszkatołowa - 40 gram tartego parmezanu Przygotowanie sosu: Miksujemy jogurt, jajka i gałkę. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą. Umieszczamy w nim połowę makaronu, następnie połowę farszu, ponownie makaron, ponownie farsz. Zalewamy całość przygotowanym sosem
Życie zamknięte w smakuniestety zdarzyło mi się kilka razy jeść zieloną breję bez smaku (nie dziwię się, że niektórym nie udało się poznać pozytywnych aspektów tej rośliny). Najczęściej jadam go w tarcie, na którą przepis na pewno pojawi się w swoim czasie. Niemniej, jeżeli na przygotowanie quiche nie ma czasu, powstaje coś takiego ;) SZPINAK Z TWAROGIEM, CZOSNKIEM I PARMEZANEM Składniki
Życie zamknięte w smakuŁączymy suche składniki w miseczce i zalewamy je rozpuszczonym masłem. Dobrze mieszamy. Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę z borówki, na to (również przestudzony) rabarbar. Posypujemy całość cienką warstwą bułki tartej i na końcu - kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego i do napisania wkrótce! ;) Oryginalny przepis na ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką pochodzi
Życie zamknięte w smakupróżno tu szukać - takie czasy. Sporo inspiracji za to przysporzyć mogą pierogi. Niby takie nieporadne, a to bogactwo smaków i składników. Proponowałam już pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami , a teraz czas na pierogi różowe z serem. Niestety coś pożarło mi zdjęcia gotowych pierogów - ostały się tylko te zaraz po zlepieniu. Obiecuję, że jak będę robiła
Życie zamknięte w smaku