boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, może być mielone, ale lepsze jest zmielone przez nas :-) 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki
Rozpustne gotowaniecukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE: 500 g ugotowanego mięsa 2 cebule 0,5 papryki czerwonej 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku jajko sól pieprz jajko do posmarowania sezam lub mak do posypania Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie
Rozpustne gotowanieciepłego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru szczypta soli 50 gram rozpuszczonego, letniego masła żółtko do posmarowania NADZIENIE: 12 łyżek jagód 1 łyżka bułki tartej 1,5-2 łyżki cukru Mąkę przesiewamy do miski. W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy sporą szczyptę cukru (z tych 2 łyżek) i dokładnie mieszamy. W mące
Rozpustne gotowanieprostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych 2 łyżki tartego chrzanu 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe Sól i pieprz Woda Przygotowanie: 1. Buraki myjemy i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny, lub do czasu, aż staną się
Bananowe Polepowodzeniem danie będzie smakowało zatwardziałym mięsożercom. Wegetarianom proponuje pominięcie boczku - będą równie pyszne. Dla 3 osób 1 mała cukinia 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber Olej do smażenia Płatki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut a następnie odcedzić
Jadło i czytadłokaszy jaglanej 3 spore pęczki botwiny (liście i łodygi, bez buraczków) pęczek koperku cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru jajko żółtko 2 płaskie łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 0/5 szklanki wody Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień
Mienta blogjajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boćwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie myjemy. Buraczki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach, a liście i łodygi tniemy na drobne paseczki. Wkładamy wszystko do rondelka i zalewamy 1 szklanką wrzątku (tyle, aby wszystko było ledwo przykryte). Dodajemy czubatą łyżeczkę(...)połowy cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek
Poezja smakujest kolejnym etapem przygotowania. Po zdjęciu skórki usunąłem środki z nasionami, strąki pokroiłem w szerokie paski. Ser pokroiłem na dość grube plastry. Panierowałem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłem na złoty kolor na gorącym oleju. Rukolę wymieszałem z sosem. Ułożyłem warstwami rukolę, ser, paprykę. Posypałem startym na grube wióry parmezanem i pokrojonymi oliwkami
R'n'G KitchenSezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na kruchą tartę z jagodami. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 15 dag masła 3 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 40 dag jagód cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)Dodaję żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Foremkę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piekę 10 minut. 2. Jagody wykładam na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasipieprzem i - właściwie gotujemy, bo sos jest rzadki - ok. 5 minut na dużym ogniu, aby nieco odparować wodę, często mieszając. Gotowe - ot i cała filozofia :) Podajemy z tartym parmezanem i listkiem bazylii
Spektrum Smakukrojonych włoskich pomidorów w soku pomidorowym* 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody na makaron * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (to ważne
Spektrum Smakuszynkę, pomidory i oliwki. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, dodajemy jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż oczom naszym ukaże się piękna jajecznica :) Po nałożeniu na talerz oprószamy wszystko tartym parmezanem i dekorujemy listkami oregano :) Smacznego Poranne głodomory! PS. Jeśli wasza patelnia ma tendencje do przywierania/przypalania i innych okropności - dodajcie na samym początku kilka kropli oliwy z oliwek
Spektrum Smakumała pietruszka, 2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/, oliwa, pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, 1 łyżeczka tartej bułki, czasami dodaję 1 ząbek czosnku. Wykonanie farszu: - grzyby namoczyć w gorącej wodzie – gdy woda przestygnie grzyby pokroić w paseczki – przełożyć na małą patelnię – zalać wodą + odrobina soli – gotować
Tradycyjna kuchnia inaczejdrogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody. Bób wkładamy
Kolizje Smakówpieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie jak wystygną robimy farsz. Myjemy i kroimy w kostkę pieczarki, wrzucamy
Panda i jej świat