tarty - 13589 przepisów (strona:627/906)

Ogórki kiszone na zupę (tarte) 323

Ogórkowa to zupa, która najlepiej smakuje w chłodne, zimne dni. Aby jesienią/zimą przyspieszyć przygotowanie zupy ogórkowej - latem przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy.  Składniki: 3 kg dużych ogórków  kilka kwiatostanów kopru 2 liście chrzanu 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu

Ugotować
Pierogi leniwe z serem i ziemniakami 206

kawałki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Można podawać prosto z wody lub podsmażyć na masełku.  Można serwować z podsmażonym boczkiem, cebulką, zasmażką z bułki tartej lub na słodko z cukrem

Jadło i czytadło
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 213

ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Wykonanie: Nastawiamy ryż na gotowanie. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i tartym rozmarynem (możemy położyć dodatkowo na wierzch świeży rozmaryn jeśli posiadamy). Kładziemy łososia na patelnię skórą do dołu i na wierzch dajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i smażymy bez obracania

Pyza i Surówka
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 151

Pisałam tu już kiedyś, że uwielbiam ryby. Pod każdą postacią, ale najchętniej pieczone. W domu moich rodziców jada się ryby wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej, więc postanowiłam przygotować im krajowego pstrąga tęczowego, by spróbowali ryby innej niż zazwyczaj :) A ponieważ ryby zjadam ze skórą, zależało mi, żeby jej nie stracić i by uniknąć przywarcia do papieru

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z kalafiora z prażonymi orzechami 213

idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki sól do smaku posiekane drobno orzechy - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit, ostra papryka lub grubo mielony pieprz - użyłam mielonych płatków chili. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Kalafiora dobrze wypłukać, osuszyć i posiekać drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 214

kostki tofu naturalnego można zrobić smaczne kotleciki w panierce albo bez, a cała filozofia zrobienia ich to pokrojenie na plastry, zlanie sosem sojowym LUB posypanie solą, obtoczenie w bułce tartej ALBO NIE i usmażenie na oleju na złocisty kolor, dosłownie chwilkę z każdej strony. Osobiście kroję taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Placki jaglane z dynią 207

Kolejna propozycja placków jaglanych- tym razem z dynią. Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej, 30 dag dyni, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, olej do smażenia, Wykonanie: Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem do rozklejenia. Dynię zetrzeć na tarce i połączyć z kaszą, jajkiem, soda oczyszczoną

Tradycyjna Kuchnia
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 208

płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka płynnego miodu akacjowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki mielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera  twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny  ząbek czosnku sól do smaku  łyżeczka musztardy (nie koniecznie) listki mięty

AZgotuj!
Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kapustą 145

Schabowy, ale nieschabowy. Zamiast bułki tartej – migdały i płatki kukurydziane – chrupiące i intrygujące. Do tego aromatyczna modra kapusta – zestaw idealny. Składniki: 2 kotlety schabowe (jak zwykle optuję za tymi z kością) 60 g płatków kukurydzianych (cornflakes) 2 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej sól, pieprz 2 jajka 2 łyżki mleka oliwa z oliwek

Pociąg Do Kuchni
Spaghetti Agi - ulubione 207

gotowania się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Możemy go polać oliwą. Sos do spaghetti podajemy na stół i każdy nabiera sobie ile chce. Całość możemy posypać tartym parmezanem. Smacznego

Pyza i Surówka
Banoffee Pie 179

Dzisiaj razem z siostrą (blog siostry -> klik ) zrobiłyśmy tą pyszną tartę, połączyłyśmy swoje siły i wyszło takie cudo, które wszystkim w rodzinie smakowało ;) Trochę nerwów ale wspólnymi siłami się udało.  Zrobiłyśmy ją z tego przepisu: Składniki: 400g ciastek maślanych 1/2 kostki masła (ok 125g masła) + masło do wysmarowania formy 1/2 puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które(...)zagotujecie) 3 średnie banany pokrojone w plastry 500ml kremówki 1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem. Wdusiłyśmy masę w formę i dostawiłyśmy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie puszkę z kajmakiem lekko podgrzałyśmy, żeby łatwiej

Motylkowa Kuchnia
Placki z marchewki i batata 224

łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki.  Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.  Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy

Weganka gotuje
Mielone na patyku 247

świetnie pasuje w duecie z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej ( w razie gdy masa mięsna jest zbyt rzadka) sól pieprz papryka słodka papryka ostra patyczki do szaszłyków Wykonanie Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać wraz

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka cynamonowe z płatkami kukurydzianymi 194

też melasa, syrop trzcinowy) 120 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski Dodać olej i wymieszać Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać. Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego

greenscarf