różnych smakach są ..... Stawiam na Majonezowy Dressing o jakimś smaku –tego jeszcze nie było! No bo chyba nic, co by mogło powstać poprzez krojenie czy tarcie? chyba nic warzywnego? Bardzo jestem ciekawa co to będzie, czy zgadłam ? a Wy? Życzę miłego dnia
Wanilia i Kardamonjest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce. Cukinię osączyć z soku,który puściła,połączyć z mięsem i cebulą,dodać jako i pozostałe przyprawy.Formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Niespełnione zdolności kulinarneokoło 20 maślaków – plus , minus 3-4 ziemniaki średniej wielkości 1 marchewka 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 100 ml śmietany -słodkiej 2 ząbki czosnku szczypta tartej gałki muszkatołowej sól , pieprz 4 l wody natka pietruszki do dekoracji Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , kroimy w kawałki . Cebulę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską . W garnku
Ogrodnik w podróżyzapach sernika już jest nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie. Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak potraficie wmieszajcie je w nasze ciasto, uważajcie
Kuba Gotujekosteczkę czosnek, doprawiamy i smażymy około 8-10 min. Przesmażony szpinak rozkładamy na osuszonych z mleka kotletach i ciasno zwijamy. Mięso przed smażeniem polecam obtoczyć w jajku i bułce tartej lecz nie za grubo. Schab to dość złośliwe mięso, łatwo zrobić z niego twardą podeszwę a zawijanego kotleta można bardzo szybko przeciągnąć, czyli przesmażyć. Tak więc prosty sposób
Kuba Gotujemigdałowy: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć konsystencję bułki tartej) i dodać do zmiksowanych śliwek. Dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać 100 g śmietany kremówki i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Do ciepłej żelatyny
Oryginalny smakTaka surówka często gości na naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy. Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku sól (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej
Kolorowy PrzepisownikSezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe buraczki z nutą kminku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, a to wszytko w zalewie octowej. Przepis ten posiadam od babci, więc testowany od wielu lat. :) Buraczki takie świetne
Basia w kuchniszklanki liści bazylii ucieram w moździerzu z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Do pasty dodaję 1 łyżkę orzeszków pinii (lub nerkowców) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ponownie ucieram na pastę. Przechowuję do kilku dni w lodówce
Mango PapajaJedną z najprostszych sałatek jakie wymyślono to pomidory w sosie czosnkowym posypane tartym serem żółtym. Jest to świetny pomysł na wizyty niespodziewanych gości. Praktycznie zawsze mamy w domu pomidory, ser żółty i czosnek gdzieś tam w lodówce. Jest to bardzo proste ale zaskakująco smaczne połączenie składników. Tym razem do tej podstawowej wersji postanowiłam dodać kukurydzę, która swoją słodkością złagodziła
Pyza i SurówkaJAMAR, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, ziarna pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki ćwikłowe gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarte o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. 2. Buraki mieszam z cebulą, czosnkiem oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasipatelnie z nią! c) w panierkę i dopero na patelnie z nią!(opcja complicated) I. obtoczyć w mące II. obtoczyć w mące,jajku III.obtoczyć w mące,jajku, bułce tartej czy otrębach ale...toby zabiło smak ryby. A my chcemy jeść rybę nie panierkę. *Przed wszystkim można rybę namoczyć w mleku...ale któż ze studentów by to zrobił
Fiolka w kuchniWymieszać. Zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków (ale nie do mięsa! tym do mięsa kokosy możecie otwierać...ewentualnie) /blenderem/widelcem. 6. Z papki formować kulki,obtaczać w mące lub bułce tartej i kłaść na mocno rozgrzaną patelnie teflonową. Student kalorii,białek i innych dziwnych rzeczy-nie liczy.Zdecydowanie opiera się na tym,że kotlety są z naturalnych składników nie w proszku
Fiolka w kuchniJadłonomii Marty Dymek* Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2-3 marchewki 2 łyżki sosu sojowego mała drobno posiekana cebula 1/2szklanki sezam 1/2szklanki słonecznik natka pietruszki 2-3łyżki bułki tartej mały chlust oleju rzepakowego/oliwy Przyprawy: imbir chili pieprz kmin rzymski Wykonanie: 1. Kaszę przepłucz albo przypraż w garnku(czyli wsyp do rozgrzanego garnka i mieszaj chwilę) Potem ugotuj
Fiolka w kuchniporcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki
Fabryka pomysłów