KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIĄ 151jest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce. Cukinię osączyć z soku,który puściła,połączyć z mięsem i cebulą,dodać jako i pozostałe przyprawy.Formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa z maślaków 249około 20 maślaków – plus , minus 3-4 ziemniaki średniej wielkości 1 marchewka 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 100 ml śmietany -słodkiej 2 ząbki czosnku szczypta tartej gałki muszkatołowej sól , pieprz 4 l wody natka pietruszki do dekoracji Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , kroimy w kawałki . Cebulę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską . W garnku
Ogrodnik w podróży
New York baked cheesecake, czyli sernik Nowojorski 175zapach sernika już jest nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie. Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak potraficie wmieszajcie je w nasze ciasto, uważajcie
Kuba Gotuje
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 170kosteczkę czosnek, doprawiamy i smażymy około 8-10 min. Przesmażony szpinak rozkładamy na osuszonych z mleka kotletach i ciasno zwijamy. Mięso przed smażeniem polecam obtoczyć w jajku i bułce tartej lecz nie za grubo. Schab to dość złośliwe mięso, łatwo zrobić z niego twardą podeszwę a zawijanego kotleta można bardzo szybko przeciągnąć, czyli przesmażyć. Tak więc prosty sposób
Kuba Gotuje
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo-migdałowym 276migdałowy: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zmiksować blenderem razem z cynamonem i cukrem pudrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, zmiksować lub utrzeć w moździerzu (mają mieć konsystencję bułki tartej) i dodać do zmiksowanych śliwek. Dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać 100 g śmietany kremówki i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Do ciepłej żelatyny
Oryginalny smak
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką dodawaną na ciepło 157Taka surówka często gości na naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy. Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku sól (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej
Kolorowy Przepisownik
Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis 218Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe buraczki z nutą kminku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, a to wszytko w zalewie octowej. Przepis ten posiadam od babci, więc testowany od wielu lat. :) Buraczki takie świetne
Basia w kuchni
Idealnie kruchy comber jagnięcy i puree bazyliowe 177szklanki liści bazylii ucieram w moździerzu z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Do pasty dodaję 1 łyżkę orzeszków pinii (lub nerkowców) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ponownie ucieram na pastę. Przechowuję do kilku dni w lodówce
Mango Papaja
Pomidory pod pierzynką - przepis 967Jedną z najprostszych sałatek jakie wymyślono to pomidory w sosie czosnkowym posypane tartym serem żółtym. Jest to świetny pomysł na wizyty niespodziewanych gości. Praktycznie zawsze mamy w domu pomidory, ser żółty i czosnek gdzieś tam w lodówce. Jest to bardzo proste ale zaskakująco smaczne połączenie składników. Tym razem do tej podstawowej wersji postanowiłam dodać kukurydzę, która swoją słodkością złagodziła
Pyza i Surówka
Ćwikła z chrzanem na zimę 290JAMAR, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, ziarna pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki ćwikłowe gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarte o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. 2. Buraki mieszam z cebulą, czosnkiem oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 205patelnie z nią! c) w panierkę i dopero na patelnie z nią!(opcja complicated) I. obtoczyć w mące II. obtoczyć w mące,jajku III.obtoczyć w mące,jajku, bułce tartej czy otrębach ale...toby zabiło smak ryby. A my chcemy jeść rybę nie panierkę. *Przed wszystkim można rybę namoczyć w mleku...ale któż ze studentów by to zrobił
Fiolka w kuchni
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 200Wymieszać. Zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków (ale nie do mięsa! tym do mięsa kokosy możecie otwierać...ewentualnie) /blenderem/widelcem. 6. Z papki formować kulki,obtaczać w mące lub bułce tartej i kłaść na mocno rozgrzaną patelnie teflonową. Student kalorii,białek i innych dziwnych rzeczy-nie liczy.Zdecydowanie opiera się na tym,że kotlety są z naturalnych składników nie w proszku
Fiolka w kuchni
Kotlety z kaszy i marchwi Pingwina Larsa. 171Jadłonomii Marty Dymek* Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2-3 marchewki 2 łyżki sosu sojowego mała drobno posiekana cebula 1/2szklanki sezam 1/2szklanki słonecznik natka pietruszki 2-3łyżki bułki tartej mały chlust oleju rzepakowego/oliwy Przyprawy: imbir chili pieprz kmin rzymski Wykonanie: 1. Kaszę przepłucz albo przypraż w garnku(czyli wsyp do rozgrzanego garnka i mieszaj chwilę) Potem ugotuj
Fiolka w kuchni
Izmir Kofte 223porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki
Fabryka pomysłów
Krakowskie klopsy w sosie serowym 187przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek
GRUBY WAŁEK