tarty - 13589 przepisów (strona:613/906)

Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami 170

Przyprawiamy z obu stron porcją soli i pieprzu, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące, zrzucamy jej nadmiar. Pierś z kurczaka ponownie wraca do jajka, następnie panierujemy w bułce tartej. Przez to, że kurczak przejdzie taką drogę, mięso będzie soczyste po usmażeniu. A smażymy na gorącej oliwie po kilka minut na złoty kolor. Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy

Right Behind The Kitchen
Świąteczny barszcz biały 275

boczku i cebuli. Lekko kwaśny, chrzanowy. Mocno majerankowy. Zabielony kwaśną śmietaną. Pyszny, nie tylko w świąteczne dni. Smacznego!   Składniki: 1 kg surowej, białej kiełbasy dobrej jakości; Słoiczek chrzanu tartego (180 g); 2 litry zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki majeranku; 5 ziaren pieprzu; 5 ziaren ziela angieslkiego; 3 liście laurowe; 1 łyżka vegety; Sok wyciśnięty

Gospodyni Miejska
Szybki gulasz z pulpetami i ziemniakami 206

dodać posiekane zioła np. pietruszkę lub szczypiorek, ale nie jest to konieczne. Całość solimy oraz doprawiamy pieprzem, mieszamy i formujemy pulpety. Jeśli mięso jest zbyt lepkie dodajemy nieco bułki tartej. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i obsmażamy pulpety. W między czasie w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki, doprawiamy je odrobiną soli, pieprzu oraz szczyptą cukru. Dodajemy również kilka listków

Kolizje Smaków
Szybki makowiec z masy makowej 177

proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek 50g wiórek kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny:  150g cukru pudru

Di gotuje
Domowa nutella 349

chciało mi się go myć :D to smak wyszedł bardzo dobry :) Jednak to było moje drugie podejście do nutelli, za pierwszym razem spróbowałam ją zrobić z gotowych już tartych orzechów laskowych i poszła do kosza... w smaku wyczuwalna była goryczka ze skórek orzeszków... więc rada taka : nie upraszczajcie sobie :) Składniki: 100 g orzechów laskowych, 1/4 szklanki mleka

Aga w kuchni
Surówka z białej rzodkwi z selerem 220

jedno jabłko, 1/4 dużego selera i ok. 10 cm pora. Na grubych oczkach tarki ścieramy w następującej kolejności: rzodkiew selera jabłko marchew Pora kroimy na drobno i dodajemy do tartych warzyw. Według upodobań smakowych dodajemy majonez i przyprawę warzywną, mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
paprykarz z pieczonej makreli 189

słoików (co spowoduje spasteryzowanie  się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre,  mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś w ten sposób wykonam produkt, o wiele bardziej zbliżony do oryginału ( w którego składzie nigdy nie było ryby wędzonej), kiedy to w czasach PRL-u, statki chłodnie przywoziły(...)tarce, a następnie wrzucamy na dużą patelnię ( z przykrywką)  na  rozgrzany olej, lekko  ją przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) . Pietruszkę oraz marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy  na patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość  przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz

Miód i pieprz
RYBA PO GRECKU 142

można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach starłam:  trzy

potrawyregionalne
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 235

dnie naczynia do którego                                           wyciskaliśmy sok z tartych ziemniaków   2-3  łyżki mąki ziemniaczanej sól Składniki na farsz: 0,5-1 kg. łopatki wieprzowej 1 szt. cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy majeranek

potrawyregionalne
KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 199

ponieważ smażę je na teflonowej patelni nie używając tłuszczu. Zawijam naleśniki z farszem i polewam np.sosem pieczarkowym bądź grzybowym. Nie jestem zwolenniczką obtaczania krokietów w jajku i bułce tartej,  ponieważ wchłaniają więcej tłuszczu i są bardziej kaloryczne... ale jak kto woli to...  Smacznego

potrawyregionalne
NUGETSY Z KURCZAKA 213

czosnku i słodkiej papryki, polałam oliwką i odstawiłam do lodówki . W miseczce roztrzepałam jajko i obtoczyłam w nim kawałki mięsa. Posypkę zrobiłam z pokruszonych płatków kukurydzianych  z dodatkiem tartej bułki. Wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Lekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut w temp.200 stopni. Można też usmażyć nugetsy

potrawyregionalne
KOTLET SCHABOWY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 344

Najpopularniejsze z polskich dań. Plaster schabu cienko rozbiłam. Posoliłam,popieprzyłam i posypałam czosnkiem, Obtoczyłam w mące,jajku i bułce tartej.  Usmażyłam na gorącym oleju. Ziemniaki pokroiłam w plasterki- wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypałam je majerankiem,czerwoną słodką papryką,czosnkiem, przyprawą do ziemniaków i polałam je olejem. Wstawiłam do piekarnika w temp.200 stopni na około

potrawyregionalne
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 164

dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do... i tutaj napomknę ,że ile głów tyle pomysłów... do bawełnianego bandaża. Tak uformowany rulon włożyłam

potrawyregionalne
DORSZ W TEMPURZE 178

kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry,  świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego. Smacznego

potrawyregionalne
ŁĄCKIE HALUSZKI Z BRYNDZĄ czyli inaczej KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW 146

Dzisiaj zgodnie z nazwą mojego bloga - potrawa regionalna z Łącka. Musicie koniecznie spróbować, łąckich bryndzowych, kładzionych kluseczek. Zwane są  haluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam

potrawyregionalne