Świąteczny schab z żurawiną i borówką 218Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców. 700 g schabu w całości Przyprawa marynata do mięs 1 czerwona cebula Kolorowy pieprz w ziarnach Sól czosnkowa 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka łyżeczek
VioletoweKucharzenie
Roladki szpinakowe 429pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 jajka olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy wzdłuż - robiąc worek kieszeniowy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Szpinak myjemy, kroimy
kgwjanczewo
Kilka pomysłów na.. 224makaron tam jest xd Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie, ananasem i fasolką makaron soba z pieczarkami i marchewką w miodzie i sosie sojowym placki z tartego batata, z gruszką i camembertem
More food, love and dreams
Panierowane frytki z cukinii z dipem cebulowym 258może "z drowe" frytki? Polecam przepis na frytki z cukinii panierowane w bułce tartej i parmezanie, pieczone w piekarniku, podane z sosem cebulowym. Pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie . Czytaj więcej
Ana Mari's world
Schab duszony w czarnej kawie 211przerośnięta tłuszczem co dodaje jej smaku. Dzisiaj przygotowałam schab duszony w czarnej kawie. Oryginalne połączenie, ale jako osoba nie pijąca kawy zajadałam się tym mięsem Podałam z surówką z tartej marchewki i ryżem ugotowanym na sypko. Inspiracja gazeta Moje Gotowanie z 1997r Składniki 1 kg schabu wieprzowego bez kości 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 100 g masła
O kuchni z uczuciem
Rolada z mięsa mielonego i jajek 425przyprawami i dodatkami, robimy z masy placek, tak aby była możliwość ułożenia na nim jajek wcześniej ugotowanych na twardo. Zwijamy roladę. Można, ale nie trzeba obtoczyć roladę w bułce tartej. Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowaną margaryną bądź niewielką ilością oleju. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.Podczas pieczenia polecam co jakiś
Smaczne Potrawy
Wędzona makrela z kaszą BULGUR i buraczkami z imbirem 249jednej osoby: - 1/3 szklanki tartych na dużych okach buraczków - 2 posiekane małe cebule - 1 łyżka startego świeżego imbiru - sól - łyżeczka grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 mała wędzona makrela - mała puszka groszku zielonego - 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki - pół szklanki kaszy Bulgur razowej - 3 goździki - 2 liście laurowe - pół szklanki bulionu lub osolonej wody - odrobina
Pasje Jolki
Filet z kurczaka z ryżowymi krokiecikami w sosie cytrynowym 277oliwek kilka listków świeżej bazylii krokieciki: 100 g ugotowanego ryżu 1 kulka mozzarelli dymka 3 pieczarki kilka suszonych pomidorków 2 jajka 0,5 kubka mąki 0,5 kubka bułki tartej olej Przygotowanie: filety kroimy w plasterki oprószany sola i pieprzem, odstawiany cytrusy wyparzany dwukrotnie, aby pozbyć się goryczki jedna z dwóch cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki
Luźna Kuchnia
Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem 338Babkę ziemniaczaną (czy też kartoflaka) lubię bardzo, ale tarcie „góry” ziemniaków zawsze mnie zniechęcało. Tym razem skorzystałam z pomysłu na bliny ziemniaczane i ziemniaki zmiksowałam używając miksera koktajlowego. Poszło tak szybko, że powstała ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem. Poprzednią robiłam z kiełbasą, boczkiem i słoniną , ale muszę jednak przyznać, że ta na samym boczku jest o wiele lepsza. Składniki
mojewypiekiinietylko
Pizza z sosem serowym i suszonymi pomidorami 198tych co lubią ten smak bo jest bardzo ostry i ma mocny zapach - ja daję 2-3 plasterki Dodatkowo : - 4-5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączone) - 200 g tartego sera mozzarella ( u mnie ten z lidla ) - 1 mała cebula Śmietankę wlewamy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu dodając serek topiony ,czosnek ,pieprz i ewentualnie gorgonzolę do smaku
Wypieki Rene
Na słodko ze słoną nutą 195Placki jabłkowe*; z camembertem, miodem i tymiankiem *z tartym jabłkiem jeszcze nie świątecznie, ale i na to przyjdzie pora. a tym razem nadrabiam jabłka których jakoś mało u mnie było w tym roku na rzecz gruszek, które zdecydowanie mnie od siebie uzależniły
More food, love and dreams
Najlepsze przepisy na śledzie. Wigilijne śledzie. 699przepisy, którymi chce zabłysnąć podczas rodzinnej Wigilii. U mnie w domu też jadało się śledzie podczas Wigilii, ale przeważnie w postaci rolmopsów z ogórkiem i śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą. To były nasze rodzinne przepisy przekazywanych z pokolenia na pokolenie, od których nie było odstępstwa. Obecnie śledziami zajmuje się Piotr, więc ma wolną rękę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
#3 Zapiekana dynia makaronowa 209nasiona z tych kupnych i dynie rosną u nas w ogrodzie. Taki warzywny recykling ;). DYNIA MAKARONOWA - PRZEPIS PODSTAWOWY Składniki: Dynia makaronowa Jajko Mały kubeczek śmietany 12% 15 dag tartego żółtego sera Sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu
Kuchnia w szuwarach
Domowy pasztet staropolski 256sklepu jak i te robione sposobem domowym. Mnie udało się znaleść w spisie przepisów Domowy Pasztet Staropolski który przygotowuje się tylko z mięsa – bez dodatku bułki tartej i innych tego typu dodatków – i oczywiście aromatyczne przyprawy. Dużo z Nas na stole świątecznym stawia pasztet […] The post Domowy pasztet staropolski appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek
Czym zagęścić masę na pasztet, mielone, klopsiki. 223rzadką masę na pasztet, kotlety mielone, klopsiki itp. możemy zagęścić dodając zamiast bułki tartej kaszę mannę. Dzięki temu farsz będzie bardziej kleisty, a po usmażeniu, pieczeniu gotowe wyroby nie będą zbytnio twarde, będą się także mniej kurczyć. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania domowych wyrobów
Przepisy i porady kulinarne