Nogi kaczki duszone z sokiem jabłkowym i sosem sojowym 164rumiano z obu stron. Nogi wyjąć, tłuszcz wylać, wlać sok, sos sojowy, dodać miód, zagotować. Włożyć nogi i dusić pod przykryciem do miękkości. Podałam z knedlami z bułki tartej i pieczonym jabłkiem z orzechami i brandy. 4 jabłka (ligol), 4 łyżki siekanych orzechów włoskich, 8 łyżek brandy, folia aluminiowa. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Folię podzielić
królestwo garów
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem zapiekany w Piekarniku 271warto spróbować:) SKŁADNIKI: 2 Filety z Kurczaka bez Skóry 50 g Świeżego Szpinaku 2 Łyżki Sosu Słodko Kwaśnego lub Chilli 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 10 Dag Sera Żółtego Tartego Pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z Kurczaka Myjemy Przekrawamy na Pół Filet Polewamy Sosami Kładę Szpinak Dodać Przyprawy Włożyć do Piekarnika piec
Gotowanie Patki
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 208łupinach i resztą składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczarki zapiekane z mozzarellą 216zresztą do wszystkich przekąsek). Pieczarki zapiekane z mozzarellą Składniki: 6 dużych pieczarek, portobello lub o białych kapeluszach 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki sól 150 g tartej mozzarelli (takiej do pizzy) lub sera żółtego Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij nóżki (moje grzyby były sprzedawane już z odciętymi nóżkami). Czosnek, chilli i natkę pietruszki drobno
Chilli Czosnek i Oliwa
naleśniki z leśnymi grzybami 213ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle. Naleśniki możemy również panierować w jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe możemy podać np. sosem czosnkowym
Domowy Smak Jedzenia
Piersi w płatkach owsianych 305Małe urozmaicenie tradycyjnej panierki z bułki tartej. Prosto i smacznie :-) SKŁADNIKI: - 2 piersi z kurczaka - 1 jajko - sól - pieprz kolorowy - przyprawa Jaś i Małgosia firmy Rafex - płatki owsiane - olej słonecznikowy do smażenia Piersi rozbijam na kotlety. Posypuję przyprawami: sól, kolorowy pieprz, przyprawa do mięs Jaś i Małgosia. Rozbijam jajko widelcem i zanurzam w nim kotlety, a następnie obtaczam
Wielopokoleniowo
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 201łyżka sosu rybnego · 3-4 liście kafiru · 3 łyżeczki tartej trawy cytrynowej · 4 łyżeczki kminu rzymskiego · 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Bazując na smaku
Wegański zestaw: FRYTKI, KOTLET I SURÓWKA ;) 168kotlet-surówka :) Fryty gotowe ze sklepu, wystarczy rozgrzać piekarnik i wrzucić je na blachę, w międzyczasie przygotować kotlety z tofu czyli pokroić kostkę tofu na plastry, posolić, obtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowy schabowy :-) 277bardzo kruche i pyszne! Schabowy! Łatwe 30 minut dla 2 osób Składniki: * 2 rozbite plastry schabu * 2 cebule * 1 ząbek czosnku * pół szklanki płatków corn flakes * 2 łyżki bułki tartej * mąka * jajko * papryka ostra * sól * pieprz Do dzieła! schab przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i odstawiamy na chwilę. W tym czasie gnieciemy płatki i mieszamy je z bułką, trzepiemy
sierotka maRysia w kuchni
Fish Burger 289fish burgera - wyszedł doskonały. Fish burger 30 minut dla 2 osób Składniki 2 kostki rybne z mintaja lub innej białej ryby 1 jajko kilka łyżek mąki kilka łyżek bułki tartej pół cytryny sól, pieprz szczypta pieprzu cytrynowego lub przyprawy typu vegeta jak ktoś lubi ostre to szczypta cayenne kilka liści sałaty lodowej pół pomidora kilka plastrów ogórka majonez
sierotka maRysia w kuchni
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 247pokrojona w kostke 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa - ja użyłam przyprawy do mięs po gruźińsku 1 łyżka wegety - u mnie ziarenka smaku 1/2 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej 3 jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć) 2 garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka curry Do dzieła!!! Wszystkie składniki łączymy - dokładnie mieszamy i wykładamy do formy
sierotka maRysia w kuchni
Francuska Tortilla a'la Pizza 211Dziś odkryłam bardzo fajny produkt, a mianowicie Francuską Tortillę. Po włożeniu do pieca na 2 minuty staje się bardzo chrupiąca. Tortillę tą przetestowałam z dodatkiem koncentratu pomidorowego, tartego sera oraz suszonej bazyli. Tortilla z dodatkiem sosu czosnkowego nabiera wyrazistości
Gotowanie Patki
Krem z dyni 171Składniki: około 1,5 -2 kg dyni 1 cebula - sól i pieprz -do smaku 3 łyżki śmietany - orzechy - szczypiorek - 100 g kiełbasy tartym serem - 2-2, 5 szkl.mleka kokosowego dodatkowo ziarno kolendry,uprażone na 2-3 łyżkach oleju... Wykonanie Dynie obrać ,usunąć pestki i pokroić w kostkę . W rondlu podsmażyć cebulę w odrobiną masła i dodać dynię. Wlać trochę
w mojej kuchni
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 205Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało na dłużej potrzebujemy produktu białkowego. Tym razem użyłem piersi z indyka (20 dag), pokroiłem na małe kawałki i obtoczyłem w zielnej panierce - garść bułki tartej, 3/4 pęczka koperku, 2 szczypty soli, pieprz, łyżka oliwy. Wystarczy wszystko wrzucić do pojemnika od blendera, zmiskować. Tak obtoczonego idyka wkładamy do piekarnika (10 minut, 180 stopni). Podajemy
Right Behind The Kitchen
Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami 209Przyprawiamy z obu stron porcją soli i pieprzu, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące, zrzucamy jej nadmiar. Pierś z kurczaka ponownie wraca do jajka, następnie panierujemy w bułce tartej. Przez to, że kurczak przejdzie taką drogę, mięso będzie soczyste po usmażeniu. A smażymy na gorącej oliwie po kilka minut na złoty kolor. Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy
Right Behind The Kitchen