tarty - 13589 przepisów (strona:615/906)

Babka ziemniaczana z serem i szynką 269

keksówkę: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 białko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 100 g polędwicy sopockiej w plastrach 150 g sera edamskiego w plastrach 40 g tartego sera grana padano sól, świeżo mielony pieprz Do podania: zsiadłe mleko lub kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w porządnie osolonej wodzie

My Culinary Art
Lasagne ze szpinakiem i oszukanym beszamelem 169

łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz Na sos: 2 duże pory 1 łyżka oleju 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 600 ml mleka 100g tartego grana padano + do posypania ok. 70g sól i pieprz Wykonanie: Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy zmięknie dodać sól i pieprz i resztę przypraw. Smażyć przez kilka minut

Smakuj życie!
INNA CAPRESE – dietetyczna sałatka z burakiem 201

buraka,jaja i pomidory na półmisku. Dodaj natkę selera. Rozpuść miód w kąpieli wodnej i dodaj musztardy, szczyptę soli. Wymieszaj, powstanie aromatyczny sos. Polej nim sałatkę. Przed podaniem posyp tartymi migdałami blanszowanymi. Podana na półmisku  PORCELANA BOGUCICE  prezentuje się niezwykle apetyczne, a przy tym wykwintnie i elegancko. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańskie burgery z batatów 203

soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i drobno posiekać, sezam ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać razem

greenscarf
Kotleciki z jajek i sos koperkowy 141

soku z cytryny Jajka na twardo posiekać , dodać jajko surowe , zmiażdżony czosnek, szczypiorek i koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor. sos; Koperek posiekać drobno. W rondelku roztopić masło i przyrumienić króciutko szczypiorek. Śmietanę i mleko wymieszać razem, dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Do rondelka

Gotowanie jest łatwe
Pesto z rzeżuchy 163

garść rzeżuchy ogrodowej (duża garść) 4 łyżki ziaren słonecznika 1 szkl oliwy sól pieprz 40 g tartego parmezanu Rzeżuchę opłukać, odwirować w suszarce do warzyw, lub osączyć dokładnie na ściereczce. Porwać na mniejsze kawałki, odciąć grubsze łodyżki, włożyć do kubka blendera połowę, dodać oliwę , i słonecznik, zmiksować , następnie partiami dodać resztę rzeżuchy, parmezan, doprawić solą, ok 1 łyżeczkę

Gotowanie jest łatwe
Pesto z lebiody 146

garście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach

Gotowanie jest łatwe
Ogórkowa z pulpecikami 136

dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła. Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać bułki tartej łyżkę lub dwie , wyrobić i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać od razu do zupy, ostrożnie mieszać i gotować jeszcze przez chwilę, Na koniec dodać śmietanę (uprzednio

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti ai funghi e mascarpone 164

mieszanki ziołowo – warzywnej. Duś przez chwilkę ciągle mieszając. Dosmacz oliwą z oliwek, wyjątkową, gęstą i aromatyczną. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym spaghetti. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp tartym parmezanem, obficie i od serca. Szczypta siekanej pietruszki. Wino! I buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Jesień się zrobiła 150

jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne i  dość drobno siekamy. Marchewkę obieramy

les mirabelles
Francuska szarlotka 345

tygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu  Ciasto na niedzielę.  Naszym zadaniem było upieczenie szarotki .  My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika -  francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła  7 łyżek wody szczypta soli   Wierzch 8 jabłek  1/2 cytryna 100 g  cukru

cookpl
Knedle ziemniaczano serowe z owocami 157

szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana

kawawszklance
Mleko kokosowe 153

lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej *  zalać wódką / rumem i mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 151

szybkowar czas przygotowania skraca się do 30 minut . Do podania proponuję sos chrzanowy na 2 osoby: - 1łyżeczka masła - 1 łyżeczka mąki pszennej - 100 ml mleka - 3-4 łyżki chrzanu tartego ( zależy jak pikantnie lubimy ) - 1 łyżka soku z cytryny - 0,5 łyżeczki cukru ( lub do smaku ) - szczypta soli Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić

kawawszklance
Owsianka na wynos 160

śniadania - dosłódźcie płatki łyżką miodu. Na słoik 0,4-0,5 l: 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych - 3 łyżki rodzynek - 3 łyżki ziaren słonecznika - ulubiony jogurt - 6 łyżek - 1 tarte duże jabłko - szczypta cynamonu Przekładać na zmianę ze sobą składniki zaczynając od płatków. Zakręcić. Spożywać kiedy mamy ochotę :) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance