rzadką masę na pasztet, kotlety mielone, klopsiki itp. możemy zagęścić dodając zamiast bułki tartej kaszę mannę. Dzięki temu farsz będzie bardziej kleisty, a po usmażeniu, pieczeniu gotowe wyroby nie będą zbytnio twarde, będą się także mniej kurczyć. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania domowych wyrobów
Przepisy i porady kulinarnepokrojone w oliwki. Smażyć razem krótką chwilę. Na koniec wlać śmietankę i tyle samo wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku. Makaron połączyć z sosem. Posypać natką pietruszki i tartym serem. Smacznego
kolorowotorcikowogorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera 1 łyżka śmietany pół cebuli 200 g szynki 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatałowa sól Na okrasę 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju z oliwy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować 250 ml wody
zielonacukinkaprzepisu na opakowaniu.Następnie szpinak, ugotowaną kaszę, jajko i płatki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę formujemy w prostokąty, obtaczamy w zmielonych płatkach lub bułce tartej - jak kto woli :) i obsmażamy z obu stron na tłuszczu. Z tylu składników wychodzi ok. 12 kotletów. Smacznego
Moje-pitraszeniekilku powodów. Po pierwsze warsztaty z Karolem Okrasą, którego sposób gotowania i przepisy bardzo cenię. Po drugie możliwość spotkania i poznania innych blogerów kulinarnych. A po trzecie miejsce, w którym całe przedsięwzięcie miało się odbyć - rezerwat przyrody Stawy Milickie w Dolinie Baryczy - gdzie wcześniej nie udało mi się zawitać. W Miliczu, a konkretnie ciut dalej- w Rudzie Sułowskiej(...)położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu :). Nasi Panowie dzielnie nam pomagali, pilnując paleniska i kociołków. Trzecie zadanie - rozpoznawanie ryb poszło nam błyskawicznie - w 25 sekund wytypowane bezbłędnie 8 gatunków ryb - najlepszy wynik, wśród wszystkich drużyn (tu największa zasługa mojego męża wędkarza :)) Po skończonym gotowaniu nastąpiła
Moje Kuchenne RewelacjeZamiast tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zioła włoskie 1 łyżka mąki pszennej olej
Monia miesza i gotujeBoczek pokroić na plastry, cukinię w cieniutkie paseczki. Z mięsa formować średnie porcje, owijać plasterkiem cukinii a następnie w plasterek boczku. Układać wszystko w naczyniu żaroodpornym posypanym odrobiną bułki tartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni
Tagebuch po polskuRównomiernie smarujemy placki farszem, zostawiając nieduży, "czysty" brzeg dookoła. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pod koniec pieczenia (5-10 minut) można posypać tartym serem, jeśli chcecie by bardziej przypominało pizzę, lub po prostu uwielbiacie ser, jak wasz niżej podpisany
Gotuj z Rumcajsempieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei). Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy
Gotuj z Rumcajsemjeżeli używamy tylko gotowej mieszanki przypraw do ryb to warto dodać jej więcej). Każdą porcje ryby obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki rybne podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka Stronałyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, oliwa. Puree: 6 dużych ziemniaków, 1 łyżka masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda (+ ilość do posypania), 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz. Powiem szczerze, że na początku podchodziłam do tego przepisu z dużym dystansem. Gulasz z cynamonem i kakao? Hmmm... Dziwne
Świat Domowej Kuchnipodałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice . 1/2 kalafiora jajko 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Ostudzić i rozdrobnić widelcem. Dodać rozbełtane jajko i resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem
Smakołyki Asicebulkę. Dodajemy szpinak i przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone drobno, suszone pomidorki. W miseczce mieszamy jajka i śmietankę. Dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Ciasto na tartę rozwałkowujemy, najlepiej między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę ciastem i przekłuwamy widelcem, po całości. Zakrywamy folią aluminiową i obciążamy np grochem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)termoobiegiem na 15 minut, po czym odkrywamy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Na tartę wykładamy połowę, pokruszonej fety, szpinak na wierzch układamy pozostałą fetę, chorizo, plasterki pomidora, obranego ze skórki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut
KuchcikoweLovepowiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem i popcornem. Brzmi może dziwnie, ale jest pyszne. Potrzebujemy: 6 ziemniaków jedna pietruszka łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ladykitchen