kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu Solanka do moczenia kaczki : 2 łyżki soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszamy, wkładamy umytą
Bajeczna KuchniaWomens weekly ” Easy Curry Cookery”. To są zdecydowanie moje smaki, więc gorąco polecam. 1 szkl suchej ciecierzycy 30g oleju 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego imbiru 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masala 2 szkl wody 2 średnie pomidory 1 mała świeża
Polska Zupagołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól
Nie tylko w kuchninaleśniku układamy po 1 plasterku sera i porcje szynki. Brzegi naleśnika zwijamy do środka a następnie każdego naleśnika obsmażamy na maśle. Naleśniki możemy również panierować w jajku oraz bułce tartej i usmażyć
Domowy Smak Jedzeniapiersi z kurczaka (średnie) papryka słodka w proszku sól, pieprz Sos: 200 ml mleka (może być śmietanka) 100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku) 25g żółtego sera (tartego) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (wg smaku; użyłam luksusowego Społem Kielce ) Dodatkowo: 1-2 łyżki masła do smażenia Makaron ugotować według przepisu z opakowania. W międzyczasie piersi
Di gotujecukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki 2 kostki margaryny dodatkowo: polewa
Z Majeczką w kuchnimnie perliczka), 250 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 7 jagód jałowca, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem. Ale to nie takie risotto
królestwo garówNiby zwyczajna pierś z kurczaka, ale obtoczona w bardzo zaskakującej i niesamowicie smacznej panierce- mega chrupiącej i aromatycznej, a przy okazji bardziej wartościowej niż tradycyjna panierka z bułki tartej- a mianowicie w ziarnach słonecznika. Już sam zapach podczas smażenia jest cudowny, a po skosztowaniu jednego kęsa będziecie na pewno zachwyceni tym prażonym posmakiem oraz delikatnym i soczystym w środku
Kraina Miodem Płynącadużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo mielony majeranek,do smaku zioła prowansalskie Sos : 400 g pomidorów z puszki
Ladylaura.łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 500 g tartej gołdy Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml tłustego mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
My Culinary Artgram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram tartego parmezanu szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno
Mango PapajaHaluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej 20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę
W kuchennym oknie Ewyprzyrządzić na sylwestra lub inną uroczystość rodzinną, są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia. Składniki: 6 plasterków szynki 100 gram masła 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki chrzanu tartego sól, pieprz 0,5 litra bulionu warzywnego 4 łyżeczki żelatyny Dekoracja: liście sałaty pomidor ogórek oliwki Sposób przygotowania: Masło ucieramy do białości, dodajemy jajka starte na tarce
Bajeczna Kuchniasoli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek zielony 2 pomidory sałata kilka oliwek posieka natka pietruszki 2,5 litra bulionu warzywnego 1 op. żelatyny Sposób przygotowania: Schab nacieramy przyprawami
Bajeczna KuchniaNawet najzwyklejsze kotlety, można przyrządzić na zdrowy i zupełnie nowy sposób! Lekka panierka z płatków owsianych nadaje orzechowy posmak i jest dużo bardziej wartościowa niż tradycyjna z bułki tartej. Obalam również stereotyp, przedstawiający kotlety smażone w duuuużej ilości tłuszczu! Otóż nie - możemy je usmażyć na naprawdę niewielkiej ilości tłuszczu - są równie pyszne, a nawet śmiem twierdzić, że pyszniejsze! ;) Kurczak
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!