Niedawno robiliśmy ćwikłę . Przy tej okazji postanowiliśmy zrobić także tarte buraki w occie. Zwykle robimy takie na zimę, stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ale pomyśleliśmy, że i teraz jest dobry moment na to, bo być może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół. Takie buraczki byłyby niezłym dodatkiem do świątecznego śniadania. Potrzebujemy: około
Marder&Marder Manufactureskładniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe żółtka 1 mała cebula biała 1/2 cebuli czosnkowej 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy pieprz dodatkowo: 4 – 6 jaka ugotowane na twardo do podania
Domowy Smak Jedzeniawarzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek selera (można użyć wszystkich białych warzyw z gotowania bulionu) 3-4 średnie ziemniaki 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka lub 2-3 łyżki świeżego, tartego chrzanu 1/3 szklanki śmietanki 36% 400 gram białej, surowej kiełbasy sól i pieprz majeranek do podania: jajka ugotowane na pół-miękko (gotowane około 5 minut, od zagotowania wody
Mango Papajamnie mala szynka wędzona, może być wędzony boczek) - 25 dkg swojskiej cienkiej kiełbasy - 6 białych kiełbas parzonych - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek ( 3-4 ząbki ) - 3-4 łyżki tartego chrzanu - 180 gram śmietany 18% do zup - 2 łyżki mąki - sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, - 2.5-3 litry wody Dodatkowo jajka ugotowane na twardo
Kuchnia z widokiem na ogródDomowej roboty chrzan w porównaniu z tym z półki sklepowej to majstersztyk smakowy. Ten sklepowy nie dorówna do pięt domowemu chrzanikowi. Przy tarciu chrzanu mieliśmy mały armagedon zapachowy i morze łez ale dzięki temu wszystkie kanaliki łzowe i węchowe odkażone. Polecam gorąco, chrzan - korzeń można nabyć na ryneczkach czy nawet w marketach i trzemy i zajadamy. Na wielkanocnym stole
Moje Małe Czarowaniełyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany 30% do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha Zakwas żytni na żur Wszystkie składniki umieszczam w słoju i dokładnie mieszam. Mieszankę przykrywam lnianą
Mango PapajaPodstawowa pasta na kanapki z jajek ze szczypiorkiem. Składniki: 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu sól, pieprz szczypiorek ewentualnie: odrobina chrzanu tartego Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Dodać jogurt, przyprawy i wymieszać. Szczypiorek posiekać i dodać do pasty. Ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać resztą szczypiorku
wyzwania kuchennebiałą kiełbaską, jajkiem i ziemniakami. Możemy go padać na świąteczne śniadanie Wielkanocne. Składniki: 6 surowych białych kiełbasek 1 cebula 2 szklanki zakwasu na żurek 3 łyżki chrzanu tartego 1 szklanka śmietany 18 % 3-4 łyżki mąki pszennej 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu ziarnistego sól, pieprz 2-3 łyżki majeranku domowa vegeta 2 ząbki czosnku Sposób
Bajeczna Kuchniastopni. Jajka wędzić zimnym dymem aż będą pięknie pachnące i opalone (około 1 godz. ). Przepis na wędzone jajka. Składniki: 6 jajek ¼ szklanki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżka ulubionego sosu BBQ ½ łyżeczki chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Umieścić jajka bezpośrednio na ruszcie wędzarni Bradley Smoker rozgrzanej
naRuszciepomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 500 g passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka
wyzwania kuchenneziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą
Zawsze głodna!mleka (ok. 125 ml), - 1 małe jabłko (ok. 200g), - łyżka wiórków kokosowych (ok. 8g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10g), - cynamon. Sposób przygotowania 1. Mieszamy płatki owsiane z mlekiem i tartym jabłkiem. 2. Owsiankę umieszczamy w kokilce, posypujemy cynamonem, wiórkami kokosowymi i orzechami. 3. Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min. Pieczona owsianka jest bogata w: - błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 5 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo śmietanka 18% natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
My Culinary Artbardzo prosta ale doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. składniki: 6 jajek 3 grube plastry domowej szynki wędzonej (300 g) 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Do pokrojonych jajek dodać osączoną kukurydzę z puszki. Szynkę wędzoną pokroić średnią
Monia miesza i gotujeWypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje się do masy serowej nieco mąki ziemniaczanej lub pszennego grysiku, a w celu podniesienia pulchności trochę proszku do pieczenia. Użycie
Ciastka - domowe słodkości