Szarlotka z tartych jabłek ułożonych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Ciasto przygotowane jest bez jajek i proszku do pieczenia. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnełyżeczka soli 1/2 szklanki oleju dodatki: pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 żółta papryka 2 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 10 dag tartej mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Kiedy zaczyn podrośnie
Z Majeczką w kuchnisłoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki
słodki bratekmakreli, to jedna z moich ulubionych. Dzisiaj wzbogacona chrzanową nutą, stanowiła moje pyszne śniadanie. SKŁADNIKI: 1 mała wędzona makrela 2 ogórki korniszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego chrzanu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka majonezu sól pieprz A jak to zrobić: Makrelę obrać od ości i rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki
Kuchnia w opałachzerwać z kanapy i biec do kuchni. Mało tego... do każdego przepisu dodaje jeszcze krótką historię powstania danego dania. I tak dowiadujemy się z książki w jaki sposób powstała Tarte tatin, kiedy najlepiej smakuje Zupa cebulowa oraz jak Beuf Bourguingnon ze stołów biedoty trafił na szlacheckie przyjęcia. Do tej pory przepisy kuchni francuskiej były mi dobrze
Kolizje SmakówSurówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego(...)Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . The post Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaobieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza. Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce, na wierzch wykładam większa część masy serowej i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam
Ciasteczkowy Potwórbardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie
O kuchni z uczuciemTarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier, cynamon i nadal mieszając
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 6 placków tortilli kukurydzianej (u mnie o średnicy 20cm) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, smażona lub pieczona 10 czarnych oliwek 1/2 małego strąka czerwonej papryki 200g tartego, żółtego sera ( u mnie Maasdamer Mlekoma ) kilka łyżek ulubionego sosu pomidorowego lub keczup Przygotowanie: Patelnię grillową lub grilla elektrycznego rozgrzać. Pierś z kurczaka pokroić w paski, oliwki na cztery wzdłuż, paprykę
Cakes By Kejtdużej formy. Od razu zacznie lekko rosnąć. Na wierzchu ułożyć plastry boczku, brokuła, papryki i cebulę i pieczarki. Ja jedną pizzę zrobiłam wegetariańską. Na wierzchu posypać tartym serem. Włożyć do piekarnika na 25-35 min. Wszystko zależy w jakiej formie pieczemy i jak piecze nasz piekarnik. Naleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu posmarować sosem
Jemy PijemySezon na szparagi w pełni. Przyznaję otwarcie – uwielbiam. Pod każdą postacią. W zupie, na omlecie czy tarcie, w zapiekance i w sałacie. Lekko zblanszowane lub surowe. Dziś propozycja na szybką, niemal błyskawiczną zupę-krem. Podbita odrobiną śmietanki, wiórkami parmezanu i kilkoma kroplami oleju sezamowego to moja domowa klasyka. 500 g świeżych zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuwymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj ze śmietanką dopraw solą białym pieprzem oraz szczyptą gałki, wymieszaj z tartym serem żółtym, polej zapiekankę na wierzchu ułóż rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekaj około 35-40 minut w temp 180*c.Przed podaniem posyp natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamonpieczarek, pokrojonych w plasterki 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cebula, pokrojona w kostkę 100 ml białego, wytrawnego wina 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz posiekana bazylia do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż, mieszając od czasu
karmelowy