Łosoś wędzony z jogurtem, koprem oraz odrobiną chrzanu 244chrzanu Na przystawkę zapraszam. Proporcje dla trzech osób. Składniki: 200 g wędzonego łososia (u mnie szkocki) 1 pęczek świeżego kopru 200 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki tartego chrzanu 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu białego Wykonanie: Do jogurtu dodać sól, pieprz, posiekany koper, chrzan, wymieszać całość. Plastry łososia ułożyć na talerzach, przyozdobić świeżym
Wino Francja Kuchnia
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 208czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę
królestwo garów
Szaszłyki drobiowe w ziołowej marynacie 286polecam Wam wypróbowanie. Składniki (na 5 szaszłyków): podwójna pierś kurczaka (ok 0,5kg) 1 papryka 2 średnie cebule 150 gr boczku wędzonego 3 łyżeczki pesto bazyliowego 2 łyżeczki chrzanu tartego łyżeczka majeranku pół szklanki oleju rzepakowego patyczki do szaszłyków Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania marynaty czyli od połączenia w misce pesto bazyliowego, chrzanu, oliwy i majeranku. Do przygotowanej marynaty wrzucam
Mechanik w kuchni
Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem 186jajko Składniki na farsz: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 surowe ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 60 ml bulionu(może być z kostki 1 biała cebula 1 łyżeczka tartego chrzanu ¼ łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku 1 jajko do smarowania Wykonanie: Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść
Tradycyjna Kuchnia
Sandacz smażony na pergaminie i frytki z batatów 252potrzebuje żadnych udziwnionych dodatków. Wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Smakuje wyśmienicie! Szkoda też obtaczać ją w czymkolwiek, mące, a już absolutnie w bułce tartej. Nie tylko zatraci smak, ale niewidoczny będzie piękny, charakterystyczny pokrój łuski. Usmażyłam ją na patelni, tak jak to czyni K.Okrasa - na pergaminie. Super sposób, szybko i patelnia czysta! Sandacza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z pesto z sałaty 274Ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru sałaty Składniki 200 g ulubionego makaronu 1 średnia główka sałaty masłowej 1 łyżka ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego sera a’la parmezan 1 … Czytaj dalej Makaron z pesto z sałaty
czarrna od kuchni
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 331liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki
Ogrodnik w podróży
Kotlet w panierce z amarantusa 352Niby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało być tradycyjnie, wyszło niecodziennie. Efekt mnie zaskoczył i myślę, że Wam też się spodoba. Co lubię w tej panierce (bo cały sekret tkwi właśnie w niej): pasuje do każdego rodzaju kotleta: schabowego
Ale Proste
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 371Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól, pieprz Na sos: Włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka
Ale Proste
Wiosenny Cezar 200natka pietruszki pieprz bratki do dekoracji Sos cesarski: 75 ml oliwy 1 jajko (całe) 2 fileciki anchois 1 łyżeczka musztardy dijon ząbek czosnku (rozgnieciony) 1 łyżeczka sosu Worcester garść tartego parmezanu Przygotowanie: Sos: Potrzebny będzie blender i dość wysokie, wąskie naczynie. Najpierw wlewamy oliwę, potem wbijamy jajko i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach blendera
Smakowity Blog Kulinarny
Pulpeciki z ciecierzycy 340puszki. 1 cebula – około 100 g 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu – warto dodać pieprz ziołowy 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki mąki pszennej / bułki tartej 1 łyżka masła lub oliwy sól olej do smażenia WYKONANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru. Pozostałe składniki umieszczamy
Mohiella
Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie 194twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jajka
VioletoweKucharzenie
Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka) 212koniec dodajemy ekstrakt. Pierwszy blat wkładamy do blachy smarujemy powidłami śliwkowymi a na to wykładamy 1/3 kremu i przykrywamy blatem i tak do końca. Ostatnią warstwę z kremem posypałam tartymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Wspaniałe w trzecim dniu! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 195razy zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo si ę tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
Grunt to przepis!
Błyskawiczne smoothie na lato 215pierwsze: jest błyskawiczny. Bły-ska-wicz-ny. Wsypujemy mrożonkę, zalewamy sokiem, miksujemy i pijemy. Po drugie: jest mega prosty. No ej, to gotowiec, tu nie ma co tłumaczyć. Po trzecie: jest smaczny. Pyszne, egzotyczne owoce w połączeniu z sokiem nie mogą smakować źle. Po trzecie: jest bardzo, bardzo orzeźwiający! Na takie upały, jak teraz – idealny! Nie musicie wierzyć
Proste-przepisy.pl